Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν θα νοσήσετε με διαβήτη στο μέλλον

διαβήτη

Είναι, άραγε, ο διαβήτης μέρος της μελλοντικής σας ζωής; Σύμφωνα με αμερικανικές έρευνες η απάντηση είναι πως «είναι πιθανό, εκτός κι αν κάνετε κάτι τώρα για να τον αποτρέψετε».

Οι έρευνες δείχνουν πως το 40% των Αμερικανών έχουν προδιαβήτη. Αυτό σημαίνει πως έχουν υψηλό σάκχαρο, αλλά όχι όσο συχνά και μόνιμα έχει κάποιος που νοσεί με διαβήτη.
Πώς μπορείτε, λοιπόν, να γνωρίζετε αν είστε σε αυτό το 40%;
Ο μόνος τρόπος είναι να ελέγξετε το σάκχαρό σας. Το πρωί και με άδειο στομάχι, η τιμή του σακχάρου σας είναι κανονικά κάτω από 100. Αν είναι μεταξύ 100 και 126 έχετε προδιαβήτη, ενώ από 126 και πάνω νοσείτε με διαβήτη. Σκεφτείτε, όμως, πως ο έλεγχος του σακχάρου είναι απλώς ένα σημείο μέσα στον χρόνο. Αν ο γιατρός σας πιστεύει πως κινδυνεύετε από διαβήτη, ενδέχεται να σας ζητήσει να κάνετε ένα τεστ γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, ή αλλιώς A1C. Τα αποτελέσματα θα σας δώσουν μια εικόνα για το πως κινείται το σάκχαρό σας μέσα στον χρόνο και συνήθως μπορεί να δείξει τη μέση τιμή του τους τελευταίους 3 μήνες. Αν η τιμή είναι μεταξύ 5.7 και 6.4% έχετε προδιαβήτη, ενώ πάνω από 6.4% νοσείτε με διαβήτη.
Η συχνότητα των παραπάνω ελέγχων έχει να κάνει με την εκτίμηση που υπάρχει σχετικά με τον κίνδυνο να νοσήσετε. Οι εξετάσεις θα μπορούσαν να γίνονται κάθε λίγους μήνες ή κάθε τρία χρόνια. Ο κίνδυνος αυξάνεται αν έχετε υψηλή πίεση, χοληστερόλη ή αν είστε υπέρβαροι, όπως επίσης αυξάνεται και με την ηλικία. Ο γιατρός σας ίσως σας ρωτήσει αν είχατε διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε περίπτωση που έχετε παιδιά, αν έχετε διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή αν έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.
Αν τα αποτελέσματα δείξουν πως είστε σε προδιαβητικό επίπεδο, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Αν ξεκινήσετε να κάνετε αλλαγές τώρα, μπορείτε να αναβάλλετε ή ακόμα και να αποτρέψετε τον διαβήτη για δεκαετίες.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Χάστε βάρος αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Δεν χρειάζεται να φτάσετε αμέσως στο ιδανικό βάρος για να αποτρέψετε τη νόσο. Αν χάσετε το 7% του σωματικού σας βάρους θα μειώσετε τον κίνδυνο εξέλιξης παραπάνω από 50%.  Μερικές αλλαγές στην διατροφή είναι εύκολο να σας οδηγήσουν στο σημείο που θέλετε. Αυξήστε τα λαχανικά, μειώστε τις μερίδες σας, κόψτε τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά. Πάρτε ιδέες από την Μεσογειακή Διατροφή και κάντε ένα βήμα κάθε φορά.
Περπατήστε ή ασκηθείτε για 30 λεπτά, 5 μέρες την εβδομάδα
Θέλετε ένα πρόγραμμα άσκησης που κάνει τρία πράγματα: αιματώνει την καρδιά σας, ενδυναμώνει τους μυς και βελτιώνει την ευελιξία. Ο κίνδυνος για διαβήτη θα πέσει δραματικά και ταυτόχρονα θα μειώσετε και τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.
Ρωτήστε τον γιατρό σας αν πρέπει να ξεκινήσετε τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής
Έρευνα έχει δείξει πως λιγότερο από το 5% των ανθρώπων με προδιαβήτη παίρνουν μετφορμίνη, παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις πως το φάρμακο αποτρέπει την νόσο. Η φαρμακευτική αγωγή είναι ιδιαίτερα σημαντική αν είστε κάτω των 60 ετών, αν είστε παχύσαρκοι ή αν έχετε ιστορικό διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη.
Αν θέλετε λοιπόν να αποτρέψετε τον διαβήτη στο μέλλον, κάντε κάτι στο παρόν. Μπορείτε να αποφύγετε τον διαβήτη ξεκινώντας να προσέχετε τον εαυτό σας σήμερα.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Σύνδεση διαβήτη με καρκίνο
Περισσότερα

Πως ο διαβήτης συνδέεται με τον καρκίνο και ένα αντίο στον γλυκό μας φίλο που έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε παλιότερα στο Diabetologia και αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης δεν είναι “τρόπος ζωής”…