Έχετε διαβήτη; Κάντε μια 10λεπτη βόλτα μετά το φαγητό για να ρίξετε το σάκχαρο

σάκχαρο

Για τους ανθρώπους με διαβήτη Τύπου 2, μια μικρή βόλτα μετά το γεύμα βοηθάει να πέσουν τα επίπεδα του σακχάρου περισσότερο απ’ ότι αν ασκούνταν άλλες ώρες μέσα στη μέρα.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η νέα έρευνα από τη Νέα Ζηλανδία.
Η έρευνα βασίστηκε σε μετρήσεις σακχάρου που έγιναν μετά τα γεύματα, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως μεταγευματική γλυκαιμία, και οι μετρήσεις ήταν κατά 12% χαμηλότερες στους συμμετέχοντες που έκαναν μια βόλτα μετά το φαγητό, σε σχέση με όσους κάνανε άσκηση άλλες ώρες της ημέρας. Η μεγαλύτερη πτώση στη μέτρηση του μεταγευματικού σακχάρου παρατηρήθηκε σε όσους περπάτησαν μετά το βραδινό γεύμα.
Σύμφωνα με τον Andrew Raynolds, έναν από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Otago της Νέας Ζηλανδίας, για όσους έχουν διαβήτη Τύπου 2, οι γενικές κατευθυντήριες οδηγίες περιλαμβάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα. Ωστόσο τα πλεονεκτήματα που παρατηρήθηκαν λόγω άσκησης μετά τα γεύματα ενδέχεται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα που θα τονίσουν την αξία της μεταγευματικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα όταν τα γεύματα περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό υδατανθράκων.
Ωστόσο, ο Δρ Joel Zonszein από τη Νέα Υόρκη πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει προσοχή στην άσκηση αμέσως μετά τα γεύματα. Ο διαβήτης τύπου 2, όπως λέει, συχνά συνοδεύεται από παθήσεις της καρδιάς και η καρδιά χρειάζεται να δουλεύει με εντατικότερους ρυθμούς αμέσως μετά την κατανάλωση φαγητού.
βόλτα
Στην έρευνα συμμετείχαν 41 άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι περπατούσαν σύνολο 150 λεπτά την εβδομάδα. Στην πρώτη φάση της έρευνας οι συμμετέχοντας περιπατούσαν 30 λεπτά την ημέρα όποτε ήθελαν, ενώ 30 μέρες μετά, στη δεύτερη φάση, οι συμμετέχοντες έκαναν έναν 10λεπτο περίπατο, όχι αργότερα από 5 λεπτά μετά από κάθε γεύμα. Η έρευνα κατέληξε πως όσοι περπατούσαν μετά το γεύμα, έριξαν το σάκχαρό τους περισσότερο.
Σε μια δεύτερη μελέτη πάνω στο ίδιο θέμα, Βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 23 ερευνών που αφορούσαν τη σχέση μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και περιστατικών διαβήτη τύπου 2. Οι έρευνες αυτές συμπεριέλαβαν 1.2 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ τα περιστατικά διαβήτη που σημειώθηκαν ήταν 82.000 περιπτώσεις.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι πως 150 λεπτά άσκησης της εβδομάδα, μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη Τύπου 2 κατά 26%, ενώ περισσότερη άσκηση έχει ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη ακόμα και στο μισό.
Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως η άσκηση είναι σημαντικός παράγοντας στην διαχείριση του σακχάρου. Βάλτε λοιπόν τα παπούτσια σας και… ξεκινήστε να περπατάτε!

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Μαρίνα Ασλάνογλου: «Έμεινα ακίνητη στο κρεβάτι δύο μήνες, είχα Διαβήτη κύησης, θρομβοφιλία, έπαθα αποκόλληση»
Περισσότερα

Μαρίνα Ασλάνογλου: «Έμεινα ακίνητη στο κρεβάτι δύο μήνες, είχα Διαβήτη κύησης, θρομβοφιλία, έπαθα αποκόλληση»

«Είχα πολύ δύσκολη εγκυμοσύνη, έμεινα ακίνητη στο κρεβάτι δύο μήνες, είχα Διαβήτη κύησης, θρομβοφιλία, έκανα ινσουλίνες, έπαθα αποκόλληση.…
παγκόσμια ημέρα διαβήτη
Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη – πάνω από τους μισούς διαβητικούς (230 εκατομμύρια) ανά τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε προγράμματα επιμόρφωσης.

Σήμερα 14 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Η ημερομηνία αυτή έχει καθιερωθεί καθότι είναι η ημερομηνία γέννησης του…