Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2016: Ο προληπτικός έλεγχος στο επίκεντρο

παγκόσμια ημέρα διαβήτη 2016

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έχει οριστεί ως η 14η Νοεμβρίου. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία – είναι η μέρα που γεννήθηκε ο Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο εφευρέτης της ινσουλίνης. Σήμερα, 14 Νοεμβρίου 2016, η Google αποφάσισε να τιμήσει τον Καναδό γιατρό με ένα Doodle.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη, φέτος έχει ως μήνυμα στην καμπάνια της το «Eyes On Diabetes» ή αλλιώς Με το Βλέμμα Στραμμένο στον Διαβήτη. Φέτος, λοιπόν, η Ομοσπονδία επικεντρώνεται στον διαβήτη Τύπου 2 και στη σημασία που έχει ο προληπτικός έλεγχος, καθώς  ακόμα και σήμερα, 1 στους 2 ανθρώπους με διαβήτη Τύπου 2 παραμένουν αδιάγνωστοι.
παγκόμια μέρα διαβήτη google
Ακόμα, παραμένοντας στη σημασία του προληπτικού ελέγχου, προτρέπει όσους ήδη έχουν διαγνωστεί με οποιοδήποτε τύπο διαβήτη, να κάνουν προληπτικό έλεγχο για τις επιπλοκές.
Ορίστε τα στοιχεία που δίνει η IDF (www.idf.org) για τα δεδομένα γύρω από τον διαβήτη σήμερα:

Ο προληπτικός έλεγχος για τον διαβήτη Τύπου 2 είναι σημαντικός για την εξέλιξη της νόσου και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών:

  • Ο διαβήτης είναι ένα μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο φορτίο:  415 εκατομμύρια ενήλικοι ζούσαν με διαβήτη το 2015 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 642 εκατομμύρια ή αλλιώς 1 στους 10 ενήλικές μέχρι το 2040.
  • Ένας στους 2 ενήλικες παραμένει αδιάγνωστος.
  • Πολλοί άνθρωποι ζουν με διαβήτη τύπου 2 για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο. Μέχρι της στιγμή της διάγνωσης, οι επιπλοκές ίσως είναι ήδη παρούσες.
  • Μέχρι και 70% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 μπορούν να αποφευχθούν ή να καθυστερήσουν  εφαρμόζοντας ένας υγιεινότερο τρόπο ζωής. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 160 εκατομμύρια περιπτώσεις μέχρι το 2040.
  • Με τα αυξανόμενα ποσοστά της κακής διατροφής και της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά σε πολλές χώρες, ο διαβήτης τύπου 2 στην παιδική ηλικία μπορεί δυνητικά να γίνει ένα παγκόσμιο φαινόμενο που θα οδηγήσει σε σοβαρά θέματα υγείας.
  • Το 12% των παγκόσμιων εξόδων για την υγεία ξοδεύεται σε ενήλικες με διαβήτη.
  • Ο αριθμός των ανθρώπων με διαβήτη σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα συνεχίσει να αυξάνεται, απειλώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για παράδειγμα, μέχρι το 2040, ο αριθμός των ανθρώπων με διαβήτη στην Αφρική αναμένεται να αυξηθεί.

παγκόσμια ημέρα διαβήτη 2016

Ο προληπτικός έλεγχος για τις επιπλοκές του διαβήτη είναι σημαντικό κομμάτι της διαχείρισης όλων των τύπων διαβήτη.

  • Ένας στου δύο ανθρώπους με διαβήτη παραμένει αδιάγνωστος, πράγμα που τους κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητους στο θέμα των επιπλοκών, που προκαλούν σημαντική αναπηρία και πρόωρο θάνατο.
  • Περισσότεροι από 640 εκατομμύρια από εμάς θα ζουν με διαβήτη μέχρι το 2040. Η καθυστερημένη διάγνωση σημαίνει πως πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον μια επιπλοκή μέχρι τη στιγμή που θα διαγνωστούν με διαβήτη.
  • Σε πολλές χώρες ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων.
  • Ακόμα περισσότεροι από εμάς θα εμφανίσουμε και θα ζήσουμε με διαβήτη τύπου 1. Ο προληπτικός έλεγχος των επιπλοκών είναι σημαντικό κομμάτι της διαχείρισης της νόσου, για να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία.
  • Από τα 415 εκατομμύρια ενήλικες που ζούσαν με διαβήτη το 2015, πάνω από το ένα τρίτο θα αναπτύξει κάποια μορφή διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας – μια επιπλοκή του διαβήτη που μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της όρασης, μέχρι και τύφλωση.
  • Περισσότεροι από 93 εκατομμύρια ενήλικες, ή ένας στους τρεις, που ζουν σήμερα με διαβήτη, έχουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
  • Η διαχείριση του διαβήτη και των επιπλοκών του ξεκινάει από την πρωτοβάθμια περίθαλψη και θα πρέπει να περιλαμβάνει τον έλεγχο για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
  • Ο έγκαιρος εντοπισμός και η έγκαιρη αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να αποτρέψει την απώλεια όρασης και να μειώσει την επίδραση του διαβήτη στα άτομα, τους φροντιστές τους και την κοινωνία.
  • Η προσεκτική διαχείριση του διαβήτη και ο προληπτικός έλεγχος για παθήσεις των ματιών μπορούν να αποτρέψουν την ελάττωση και την απώλεια όρασης.
  • Το παγκόσμιο κόστος για τη διαχείριση του διαβήτη και των επιπλοκών του, υπολογίζεται πως ήταν 673 δις δολάρια για το 2015.

GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα