Παιδιά και Διαβήτης Τύπου 2: Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης Τύπου 2 – ο τύπος διαβήτη που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής – αυξάνεται δραματικά στα παιδιά και στους εφήβους τα τελευταία χρόνια. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ο διαβήτης τύπου 2 θα ακολουθήσει αυτούς τους ανθρώπους και στην ενήλικη ζωή τους.

Αυτό σημαίνει πως ως ενήλικες θα έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις που αφορούν την υγεία τους.  Τα καλά νέα είναι πως αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση μπορούν να αλλάξουν την πορεία της νόσου.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο κοινός τύπος διαβήτη. Το σώμα δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη και το πάγκρεας για να καλύψει αυτή την ανεπάρκεια παράγει περισσότερη. Με την πάροδο του χρόνου, το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και δεν φτιάχνει αρκετή ινσουλίνη  ώστε να κρατήσει τη γλυκόζη στο αίμα σε κανονικά επίπεδα.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος στα παιδιά και είναι πολύ σημαντικός ο καλός έλεγχος του σακχάρου καθώς έχουν πολλά χρόνια ζωής μπροστά τους.
childobes

Πώς θα το καταλάβετε

Πολλά παιδιά δεν έχουν συμπτώματα όταν πρωτοεμφανίζουν διαβήτη. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται όταν το σάκχαρο φτάνει σε υψηλά επίπεδα.
Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη στα παιδιά είναι η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και η πρώτου βαθμού συγγένεια με κάποιον που έχει τη νόσο. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν είναι η φυλή και η ανάπτυξη διαβήτη στη μητέρα κατά την εγκυμοσύνη.
Όταν τελικά τα παιδιά αναπτύξουν συμπτώματα, τα πιο κοινά είναι η αύξηση της δίψας, αύξηση στη συχνότητα ούρησης και θολή όραση. Η διάγνωση γίνεται με εξετάσεις που μετράνε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Η γνώση των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να είναι προσεκτικοί για την υγεία όλης την οικογένειας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι οι δύο καλύτεροι τρόποι για να αποτρέψει κανείς τον διαβήτη τύπου 2. Για τα παιδιά που είναι παχύσαρκα, ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους  μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ή την καθυστέρηση της νόσου.
childrenshopping
Όταν εμπλέκεται όλη η οικογένεια, τότε μπορεί να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που ενισχύει τον υγιεινό τρόπο ζωής. Το κλειδί είναι να απομακρυνθούν από το οικογενειακό περιβάλλον οι πειρασμοί ώστε όλοι να κάνουν υγιεινότερες επιλογές. Κάποιες εύκολες αλλαγές είναι το νερό αντί για τα αναψυκτικά, φρούτα και λαχανικά αντί για Junk food και υγιεινά σνακ όπως σταφύλια, μήλα, καρότα ή pop corn.
Η αύξηση της δραστηριότητας είναι επίσης κλειδί. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον 60 λεπτά τη μέρα, με μορφή μέτριας προς έντονης δραστηριότητας.

Αν κάτι τέτοιο σας ακούγεται ως μεγάλη δέσμευση, τότε σκεφτείτε πως τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας από 8-18 ετών, ξοδεύουν περίπου 7.5 ώρες τη μέρα χρησιμοποιώντας μέσα διασκέδασης όπως η τηλεόραση, οι υπολογιστές, τα video games και τα κινητά.

Μπορείτε, λοιπόν να παρακινήσετε τα παιδιά να κινηθούν, περιορίζοντας τον χρόνο που περνάνε στις οθόνες, κάνοντας βόλτες, χρησιμοποιώντας τα σκαλιά αντί για το ασανσέρ και παρκάροντας μακριά από τον προορισμό σας.
Οι αλλαγές δεν θα συμβούν μέσα σε μια νύχτα. Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να αλλάξουν οι συνήθειες. Θέτοντας ρεαλιστικούς, όμως, στόχους για όλη την οικογένεια, όλοι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και να απολαύσουν μια καλή ποιότητα ζωής.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα