Διαβήτης: προστατέψτε τα πόδια σας σε πραγματικό χρόνο με τις «έξυπνες» κάλτσες

Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή κατάσταση η οποία κάνει ευάλωτους τους ασθενείς στους τραυματισμούς των ποδιών. Η εταιρεία Siren Care, όμως, έρχεται να δώσει μια έξυπνη λύση.

Οι «έξυπνες» κάλτσες που κατασκεύασε και είναι έτοιμες να βγουν σε λίγο καιρό στο εμπόριο, χρησιμοποιούν αισθητήρες θερμοκρασίας για να εντοπίσουν φλεγμονές – άρα και τραυματισμούς – σε πραγματικό χρόνο.
Η Ran Ma, μία εκ των ιδρυτών της εταιρείας, εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη βιομάζας και στην ανάπλαση του δέρματος που είχε υποστεί φθορά κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Πανεπιστήμιο του Northwestern. Εκεί της ήρθε και η ιδέα ενός ενδύματος που θα μπορούσε να εντοπίζει τους τραυματισμούς και να προστατεύει το διαβητικό πόδι.
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 είναι – μεταξύ άλλων – ευάλωτα στο πρήξιμο των ποδιών και σε μικροτραυματισμούς, που αν δεν ελεγχθούν γρήγορα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα όπως η μόλυνση ή ακρωτηριασμός. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για αποφύγει κανείς τις επιπλοκές. Η Ran Ma και η συνιδρύτριά της Veronica Tran, πιστεύουν πως οι ενσωματωμένοι αισθητήρες είναι το κλειδί.
smart-sock
Οι κάλτσες της Siren δεν είναι οι πρώτες που επιχειρούν να εντοπίσουν τους τραυματισμούς στο πόδι. Το SurroSense Rx είναι ένας ασύρματος αντάπτορας που μπαίνει στο παπούτσι και οι μπότες της Tillges Technologies έχουν σχεδιαστεί ακριβώς για τον ίδιο λόγο.
Ωστόσο οι κάλτσες της Siren είναι ιδιαίτερες, καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στην επιδερμίδα. Οι αισθητήρες είναι ενσωματωμένοι μέσα στο ύφασμα της κάλτσας και έτσι εντοπίζουν πότε υπάρχει φλεγμονή. Στη συνέχεια, όλες οι πληροφορίες που συλλέγουν ανεβαίνουν σε μια εφαρμογή στο smartphone σας το οποίο θα σας ειδοποιήσει αν υπάρξει κάποιο θέμα.

Όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται στην κάλτσα μέσω της εφαρμογής και τη στιγμή που η κάλτσα εντοπίσει κάποια διαφορά θερμοκρασία, η εφαρμογή θα σας ειδοποιήσει να ελέγξετε το πόδι σας.

siren-socks
«Θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ απλό, όπως για παράδειγμα ένα κορδόνι που παγιδεύτηκε στο παπούτσι και δεν το αισθάνεστε, αλλά μπορεί να σας τραυματίσει» λέει η Ma.
Παρόλο που μιλάμε για ενδύματα, δεν υπάρχει η ανάγκη οι κάλτσες να αντικατασταθούν. Κάθε κάλτσα συνοδεύεται από μια μπαταρία σχεδιασμένη να κρατήσει 6 μήνες, ακριβώς όσο και η ζωή της κάλτσας. Η κάλτσα είναι «ανοιχτή» μόνο όταν φοριέται και απενεργοποιείται όταν τις βγάζετε. Επίσης πλένονται στο πλυντήριο.
Οι κάλτσες θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται την άνοιξη και μπορείτε να τις προπαραγγείλετε online από την ιστοσελίδα της εταιρείας. Οι αποστολές γίνονται διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Για να ενημερωθείτε πιο αναλυτικά και για να παραγγείλετε το προϊόν κάντε κλικ εδώ.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα