Ο διαβήτης και η υγεία των δοντιών σας

Όλοι οι άνθρωποι χρειάζεται να προσέχουν τα δόντια και τα ούλα τους για να αποφύγουν κοινά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη στοματική υγεία. Ωστόσο, η προληπτική οδοντιατρική φροντίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική αν έχετε διαβήτη, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να αναπτυχθούν προβλήματα όπως  ασθένειες των ούλων, φθορά τον δοντιών και στοματικές μολύνσεις.

Διαβήτης και ούλα

Η περιοδοντίτιδα προκαλείται από τα ίδια βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τη φθορά των δοντιών. Τα βακτήρια αυτά δημιουργούν πλάκα που στην πορεία σκληραίνει και προκαλεί πρήξιμο, κοκκίνισμα και αιμορραγία στα ούλα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να αρχίσει να καταστρέφει το κόκκαλο γύρω από τα δόντια που τα κρατάει στη θέση τους. Αυτό μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε απώλεια δοντιών.
Αν έχετε διαβήτη ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, όμως μπορείτε να τον μειώσετε αν προσέχετε το σάκχαρό σας. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα στα ούλα σας, καλό είναι να επισκεφθείτε σύντομα έναν οδοντίατρο.
δόντια

Διαβήτης και χαλασμένα δόντια

Η φθορά στα δόντια προκαλείται επίσης από βακτηριακή πλάκα. Τα βακτήρια τρέφονται με τη ζάχαρη και τις τροφές και παράγουν οξέα που φθείρουν τα δόντια. Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι με διαβήτη έχουν περισσότερη γλυκόζη στο σάλιο τους, όπως επίσης και η ξηροστομία που παρατηρείται λόγω μειωμένης παραγωγής σάλιου, δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα.
Τα βακτήρια μειώνονται αν πλένετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα χρησιμοποιώντας μια οδοντόκρεμα με φθόριο και νήμα σε καθημερινή βάση. Αν αυτό δεν είναι αρκετό για να τα μειώσετε, χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο και να κάνετε έναν επαγγελματικό καθαρισμό. Ο οδοντίατρος θα σας συμβουλέψει και για την συχνότητα του καθαρισμού που χρειάζονται τα δόντια σας.

Διαβήτης και στοματικές λοιμώξεις

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο σάλιο και η χαμηλή παραγωγή σάλιου, κάνουν το στόμα μια περιοχή ευάλωτη σε πολλές μολύνσεις και συχνά δημιουργούνται άφθες. Ο καλός έλεγχος του σακχάρου βοηθάει στον περιορισμό τους σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή που θα σας συνταγογραφήσει ο οδοντίατρός σας.
δόντια

Τι μπορείτε να κάνετε

Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας. Αφού το έχετε ρυθμίσει, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο:

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα
  • Κάντε χρήση νήματος τουλάχιστον μία φορά τη μέρα
  • Χρησιμοποιείτε φθοριούχο διάλυμα για πλύσεις
  • Αποφύγετε τις τροφές που έχουν πολλή ζάχαρη και είναι πολύ όξινες
  • Πίνετε πολύ νερό
  • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο

Αν είστε καπνιστές, μπορείτε να μειώσετε την ξηροστομία και να αποφύγετε ασθένειες των ούλων με τη διακοπή του καπνίσματος. Αυτό θα συμβάλει και στη γενικότερη καλή υγεία σας.
Αν υποψιάζεστε πως η ξηροστομία μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, μιλήστε με τον οδοντίατρο και τον γιατρό σας. Θα σας βοηθήσουν να εξετάσετε ποιες άλλες επιλογές υπάρχουν.
GlykouliGr

Total
19
Shares
Σχετικά άρθρα