6 Tips για να αποφύγετε τη ζάχαρη την περίοδο των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι ένα βήμα μακριά. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες και χριστουγεννιάτικα τραπέζια είναι λίγοι μόνο από τους πειρασμούς που χωρίς να το καταλάβετε, σας κάνουν να καταναλώνετε περισσότερη ζάχαρη απ’ ότι συνήθως. Πώς λοιπόν θα αποφύγετε την έξτρα κατανάλωση ζάχαρης και θα την διατηρήσετε σε φυσιολογικά όρια; Διαβάστε τα παρακάτω tips.

1. Φτιάξτε τις δικές σας σάλτσες και καρυκεύματα

Τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα γεύματα συνοδεύονται από σάλτσες και καρυκεύματα. Οι έτοιμες εκδοχές τους από το σουπερμάρκετ περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρες που συχνά φτάνουν και τα 10 γρ. ανά μερίδα. Είναι πολύ εύκολο να αποφύγετε αυτή τη ζάχαρη φτιάχνοντας τις δικές σας σάλτσες και γαρνιτούρες για τα φαγητά. Θα ξέρετε ακριβώς τι έχουν μέσα και είναι πολύ πιθανόν να είναι και πολύ πιο νόστιμες.

2. Μην αγοράζετε μεγάλες συσκευασίες με γλυκά

Κατά την περίοδο των γιορτών κυκλοφορούν στο εμπόριο μεγάλες συσκευασίες που περιέχουν καραμέλες, σοκολάτες κλπ. Συνήθως η σκέψη είναι πως είναι καλό να υπάρχουν στο σπίτι σε περίπτωση που έρθει κάποιος καλεσμένος. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως τα περισσότερα από αυτά τα γλυκά θα τα καταναλώσετε εσείς οι ίδιοι – και χωρίς να το καταλάβετε. Μια εναλλακτική είναι να προμηθευτείτε ξηρούς καρπούς που είναι μέσα σε κέλυφος. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να σπάσετε το κέλυφος και να τους φάτε και έτσι είναι πιθανόν να καταναλώσετε λιγότερους. Επίσης είναι πολύ πιο υγιεινοί από τα γλυκά.
ζάχαρη

3. Πείτε σε φίλους να μην σας φέρνουν γλυκά

Το πιο συνηθισμένο δώρο τα Χριστούγεννα είναι τα γλυκά. Εύκολη επιλογή, καθώς οι περισσότεροι τα απολαμβάνουν και δεν χρειάζονται πολύ… «ψάξιμο». Όσο περισσότερους φίλους έχετε, τόσο περισσότερα γλυκά θα λάβετε. Ζητήστε, λοιπόν, ευγενικά από τους φίλους σας να μην σας φέρνουν γλυκά και να διαλέξουν κάτι άλλο – μπορείτε ακόμη και να τους προτείνετε τι θα θέλατε. Αν παρόλα αυτά δεν μπορείτε να το αποφύγετε, δεχτείτε το δώρο και.. δωρίστε το σε κάποιον άλλον. Κατά προτίμηση σε κάποιον που δεν προσπαθεί να περιορίσει την ζάχαρη.

4. Απολαύστε τα γλυκά καλής ποιότητας

Δεν χρειάζεται να κόψετε τη ζάχαρη παντελώς μέσα στις γιορτές, είναι όμως καλή ιδέα να επικεντρωθείτε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Για παράδειγμα, αντί να τρώτε πολλά φθηνά γλυκά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αγοράστε μια χειροποίητη σοκολάτα που είναι φτιαγμένη με κακάο. Ναι, είναι πιο ακριβές, αλλά δεν θα αγοράσετε πολλές και άρα το κόστος είναι πάνω κάτω το ίδιο. Μπορείτε να βρείτε ακόμα και σοκολάτες που αντί για ζάχαρη περιέχουν στέβια.
ζάχαρη

5. Φτιάξτε τα δικά σας γλυκά

Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά περιέχουν δυστυχώς πολλή ζάχαρη. Η επόμενη καλύτερη επιλογή από το να μην καταναλώσετε καθόλου γλυκά είναι να μην τα αγοράζετε, αλλά να τα φτιάχνετε χρησιμοποιώντας φυσικά γλυκαντικά. Μερικές καλές επιλογές είναι η στέβια, η ζάχαρη καρύδας, το σιρόπι αγαύης και το μέλι.

6. Βάλτε στον εαυτό σας ημερήσια όρια και επιμείνετε

Αν η ιδέα του να μην καταναλώσετε καθόλου ζάχαρη σας φαίνεται ανέφικτη, βάλτε ημερήσια όρια στον εαυτό σας. Για παράδειγμα, πείτε πως θα καταναλώσετε 2 κομματάκια σοκολάτας τη μέρα και όχι περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσετε τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει η ζάχαρη στον οργανισμό σας και ταυτόχρονα θα ικανοποιήσετε την επιθυμία σας.
GlykouliGr

Total
11
Shares
Σχετικά άρθρα