Χριστουγεννιάτικη διασκέδαση για παιδιά με διαβήτη

Κάποιοι λένε πως τα Χριστούγεννα είναι κυρίως για τα παιδιά. Και για του μικρούς μας φίλους που έχουν διαβήτη δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην περάσουν καλά, το μόνο που χρειάζεται είναι να ληφθούν κάποια μέτρα.

Η περίοδος των διακοπών ξεκινάει νωρίς με τα καταστήματα να στολίζουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, να γεμίζουν δώρα και να παίζουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Όσο πλησιάζουν οι γιορτές, αυξάνονται τα δώρα (ένα μεγάλο μέρος τους περιλαμβάνει γλυκά) και ξεκινούν τα χριστουγεννιάτικα πάρτι και συναθροίσεις στο σχολείο ή στο σπίτι.
Για οποιονδήποτε βρίσκεται σε δίαιτα (και όχι μόνο για όσους έχουν διαβήτη), η εποχή αυτή είναι εποχή χαράς και ταυτόχρονα εποχή ανησυχίας. Το κλειδί είναι το μέτρο. Για τους γονείς που έχουν παιδιά με διαβήτη, το κλειδί είναι η επικοινωνία.
Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο διαβήτης δεν σημαίνει πως το παιδί σας δεν μπορεί να απολαύσει τα φαγητά των διακοπών. Σημαίνει απλώς ότι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι. Το παιδί πρέπει να καταλάβει πως μπορείτε να το βοηθήσετε να διαχειριστεί το σάκχαρό του μόνο αν γνωρίζετε τι κάνει και τι τρώει. Αυτό θα εξασφαλίσει πως οι διακοπές δεν είναι μόνο διασκεδαστικές, αλλά και ασφαλείς.

Οι γονείς, οι συγγενείς και οι φροντιστές επικεντρώνονται περισσότερο στα «μην» και στις απαγορεύσεις. Αυτή η στάση όμως ενδέχεται να επισκιάσει την διασκέδαση του παιδιού. Αντί γι αυτό, είναι προτιμότερο να εξηγήσετε στο παιδί σας πως πρέπει να γνωρίζετε τι τρώει ώστε να προσαρμόσετε την ινσουλίνη του ή άλλα φάρμακα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγει την κατανάλωση διαφόρων σνακς στο ενδιάμεσο και χωρίς να το γνωρίζετε.
Για τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1, ο έλεγχος του σακχάρου πριν τα γεύματα, το μέτρημα των υδατανθράκων και οι απαιτήσεις προσαρμογής της ανάλογης ινσουλίνης είναι σημαντικά. Προσέξτε για υπογλυκαιμίες, ιδιαίτερα αν το παιδί παίζει με άλλα παιδιά. Εξασφαλίστε πως γνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα του χαμηλού και του υψηλού σακχάρου. Ίσως χρειαστεί να το ελέγχετε ακόμα και έξι ή επτά φορές τη μέρα (πριν και μετά τα γεύματα και πριν τον ύπνο).
Για τα παιδιά με διαβήτη τύπου 2, η αύξηση της άσκησης και τις σωματικής δραστηριότητας είναι επιτακτικά, ιδιαίτερα τώρα που γίνονται περισσότερα πάρτι και υπάρχουν γλυκά και διάφορες λιχουδιές στο σπίτι. Κάντε την άσκηση, λοιπόν, διασκέδαση: πηγαίνετε για ποδήλατο με φίλους ή ακόμα στολίστε μαζί το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πάρτε τα παιδιά στα χριστουγεννιάτικα ψώνια ώστε να περπατήσουν μαζί σας. Βάλτε τα να διαλέξουν τα δώρα των φίλων τους. Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων και ταυτόχρονα θα εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για σωματική άσκηση.

Γενικά, τα παιδιά με διαβήτη θα έχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου τους αν δεν παραλείπουν γεύματα.

Έχει αποδειχθεί πως τα μικρά και συχνά γεύματα είναι λειτουργικά και κρατάνε υπό έλεγχο το σάκχαρο. Το μέγεθος της μερίδας είναι επίσης σημείο κλειδί στη διαχείριση του διαβήτη. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα για να φαίνονται στα παιδιά πιο γεμάτα. Ενθαρρύνετέ τα να μοιραστούν ένα γλυκό με κάποιον φίλο ή κάποιο αδελφάκι αν υπάρχει. Θα βοηθήσει να καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα και ταυτόχρονα θα διασκεδάσουν και θα μάθουν να προσφέρουν.

Ένα μικρό σνακ πριν από κάποιο πάρτι βοηθάει να μειωθούν οι πειρασμοί που θα υπάρχουν στο τραπέζι.

Αν οργανώνετε εσείς το πάρτι, κάντε υγιεινές επιλογές. Σούπες, σαλάτες, λαχανικά και φρέσκα φρούτα δεν πρέπει να παραλείπονται. Αλλάξτε τις συνταγές και χρησιμοποιήστε υποκατάσταση ζάχαρης. Μειώστε την περιεκτικότητα σε λίπος στα κέικ και τα μπισκότα, χρησιμοποιώντας πουρέ μήλου αντί για ζάχαρη. Χρησιμοποιήστε γάλα με χαμηλά λιπαρά αντί για πλήρες. Αν είστε καλεσμένοι, φέρτε μαζί σας ένα πιάτο ώστε να είστε σίγουροι πως υπάρχει τουλάχιστον μια υγιεινή επιλογή για το παιδί. Δώστε του να πιει πολύ νερό.

Προσπαθήστε να μην δώσετε την αίσθηση πως ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι έχει να κάνει αποκλειστικά με το φαγητό.

Παίξτε παιχνίδια για να περάσουν καλά τα παιδιά και μην προσφέρετε λιχουδιές για επιβράβευση.
Κάντε καλό σχεδιασμό. Συνειδητοποιήστε πως το να δέχεστε κάθε πρόσκληση σε κάθε συνάντηση που σας καλούν μπορεί να έχει επιπτώσεις σε εσάς και την υγεία του παιδιού σας.
Τα Χριστούγεννα είναι από τις πιο χαρούμενες και απολαυστικές εποχές του χρόνου και  αυτό ακριβώς πρέπει να είναι και για τα παιδιά με διαβήτη – με μερικές απλές προφυλάξεις μπορείτε να εξασφαλίστε πως θα περάσουν τα ίδια, αλλά και εσείς μαζί τους, μια πολύ όμορφη, διασκεδαστική και ασφαλή περίοδο γιορτής και χαράς.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα