Διαβήτης: Μήπως βρίσκεστε σε άρνηση;

Σας είπε ο γιατρός σας ότι έχετε προδιαβήτη ή μόλις διαγνωστήκατε με διαβήτη; Μήπως έχετε διαγνωστεί εδώ και καιρό, αλλά δεν ακολουθείτε όσα σας υποδεικνύουν για να προστατεύσετε την υγεία σας; Τότε είναι πολύ πιθανό να βρίσκετε σε άρνηση.

Η άρνηση είναι φυσιολογική

Οι ειδικοί λένε πως οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη περνάνε κάποιου είδους άρνηση, είστε πριν διαγνωσθούν, είτε μετά τη διάγνωση – όταν απαντούν πως «πρέπει να έγινε κάποιο λάθος».
Είναι μια συχνή πρώτη αντίδραση και ίσως ένας όχι και τόσο κακός τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τα κακά νέα που ακούγονται τρομακτικά. Οι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο για να αποδεχτούν την πραγματικότητα, κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά. Αυτή, άλλωστε, είναι και η φυσιολογική διαδικασία της αποδοχής.
Ο διαβήτης, όμως, είναι μια νόσος που διαρκεί εφ’ όρου ζωής και η άρνηση πρέπει να δώσει τη θέση της στη δράση.  Αν δεν κάνετε τις αλλαγές που πρέπει στη ζωή και τη διατροφή σας, τότε σιγά σιγά θα κάνουν την εμφάνισή τους επιπλοκές, όπως:

  • Καρδιοπάθεια
  • Νεφροπάθεια
  • Μολύνσεις του δέρματος και βλάβες στα νεύρα, στα μάτια ή στα πόδια
  • Μείωση ακοής
  • Υψηλότερος κίνδυνος για Αλτσχάιμερ

Η άρνηση είναι μια κατανοητή συμπεριφορά. Η νόσος είναι μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης, νεφροπάθειας και ακρωτηριασμών και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού. Κανείς δεν αντιδρά θετικά όταν ακούει πως θα πρέπει να υιοθετήσει ένα δομημένο στυλ ζωής που περιλαμβάνει συγκεκριμένη δίαιτα και καθημερινό έλεγχο του σακχάρου. Όταν, όμως, οι άνθρωποι με διαβήτη εξακολουθούν να αγνοούν τη νόσο, η άρνηση μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Βρίσκεστε σε άρνηση;

Αν ακούτε τον εαυτό σας να λέει πράγματα όπως τα παρακάτω, τότε ήρθε πιθανώς η ώρα για το τεστ πραγματικότητας:

  • Δεν έχω χρόνο να πάω στον γιατρό
  • Είναι μια ελαφριά περίπτωση διαβήτη
  • Ο γιατρός μου είναι αυστηρός
  • Δεν χρειάζεται να κάνω έλεγχο, ξέρω πως νιώθω
  • Μια μπουκιά δεν βλάπτει

Με τον καιρό η άρνηση μπορεί να γίνει πρόβλημα, επειδή αν δεν αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι έχετε μια σοβαρή νόσο, θα συναντήσετε εμπόδια στο να φροντίσετε τον εαυτό σας – και αυτό σημαίνει πως τα πράγματα μπορούν να γίνουν μόνο χειρότερα.

Αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα

Μόλις αναγνωρίσετε το γεγονός πως βρίσκεστε σε άρνηση, το επόμενο βήμα είναι να την ξεπεράσετε και να αντιμετωπίσετε τη νόσο κατά πρόσωπο. Θα είναι πολύ πιο εύκολο αν αξιοποιήσετε όλες τις πηγές υποστήριξης που μπορείτε να βρείτε.
Αυτή είναι η προσέγγιση της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Διαβήτη:
Φτιάξτε πλάνο. Γράψτε το πλάνο σας και τους στόχους σας. Μην ανησυχείτε αν  σας φαίνεται τρομακτικό και αγχωτικό. Δεχτείτε πως θα χρειαστείτε χρόνο για να φτάσετε τους στόχους σας.
Ζητήστε βοήθεια. Αν παρατηρείτε πως αποφεύγετε τις συστάσεις του γιατρού σας, μιλήστε με έναν εκπαιδευτή. Αν έχετε πρόβλημα με το πλάνο διατροφής σας, μιλήστε με έναν καταρτισμένο διατροφολόγο. Μαζί, μπορείτε να βρείτε λύσεις.
Επιστρατεύστε φίλους και οικογένεια. Εξηγήστε τους πως με το να σας ενθαρρύνουν να παρεκκλίνετε από το πλάνο σας, δεν σας κάνουν χάρη. Πείτε τους με ποιο τρόπο διαχειρίζεστε τον διαβήτη σας – ίσως θέλουν να υιοθετήσουν κάποιες από τις υγιεινές συνήθειές σας.
Μπορείτε επίσης να δείτε αν υπάρχει κάποια ομάδα διαβήτη κοντά στο μέρος που ζείτε ή να γίνεται μέλος μιας online κοινότητας για τον διαβήτη. Και αν αντιμετωπίζετε συναισθηματικά και ψυχολογικά εμπόδια, μη διστάσετε να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο – μπορεί να σας βοηθήσει πολύ.
Μπορεί να σκέφτεστε πως αξίζετε να χαρίσετε στον εαυτό σας κάποιες λιχουδιές, όπως όλοι οι άνθρωποι. Μπορεί να πείθετε τον εαυτό σας να παραβλέπει τον διαβήτη, την υγεία, τα σάκχαρα και τα περιττά κιλά. Μπορεί να πέφτετε με τα μούτρα σε τροφές που σας προσφέρουν ικανοποίηση εκείνη την ώρα (αλλά όχι μακροπρόθεσμα). Ο διαβήτης είναι μια «μακροπρόθεσμη» νόσος και μπορείτε σίγουρα να κάνετε το καλύτερο για την υγεία σας. Το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε πως δεν είστε μόνοι σας σε αυτή τη δυσκολία.
GlykouliGr

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα