Διαβήτης και Σχολικοί Νοσηλευτές: Όλα όσα Χρειάζεται να Γνωρίζουν οι Μαμάδες

Μπορεί να βρισκόμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς, αλλά πάντα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι ισχύει νομικά για να είμαστε έτοιμοι για το νέο έτος που δεν είναι όσο μακριά φαίνεται.

Οι σχολικοί νοσηλευτές και η παράλληλη στήριξη των παιδιών με διαβήτη (ή οποιαδήποτε άλλη ειδική ανάγκη) είναι σημαντική για να μπορέσει το παιδί να έχει την κατάλληλη υποστήριξη στο σχολικό περιβάλλον.
Παρακάτω θα βρείτε τα απαραίτητα δικαιολογητικά που  χρειάζεται να γνωρίζει κάθε γονέας που το παιδί του διαγνώστηκε με διαβήτη, ώστε να μπορέσει να του παρέχει την καλύτερη δυνατή στήριξη.
«Εγκύκλιος για την Παράλληλη Στήριξη-συνεκπαίδευση μαθητών, την στήριξη μαθητών από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και την στήριξη μαθητών από Σχολικό Νοσηλευτή για το Διδακτικό Έτος 2016-2017»

Νέα Παράλληλη Στήριξη με Εκπαιδευτικό ΕΑΕ, Απαραίτητα Δικαιολογητικά

Η νέα παράλληλη στήριξη ισχύει α) για όσους μαθητές θα υποβληθεί για πρώτη φορά αντίστοιχο αίτημα κατά το τρέχον σχολικό έτος 2016-2017 β) για όσους μαθητές δεν είχε υποβληθεί αίτημα το απερχόμενο σχολικό έτος 2015-16 ανεξάρτητα εάν είχε υποβληθεί αντίστοιχο αίτημα τα προηγούμενα σχολικά έτη και γ) για όσους μαθητές μεταβαίνουν προς φοίτηση από την Πρωτοβάθμια στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Η παράλληλη στήριξη παρέχεται σε μαθητές που μπορούν με κατάλληλη ατομική υποστήριξη να παρακολουθήσουν το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της τάξης, σε μαθητές με σοβαρότερες εκπαιδευτικές ανάγκες όταν στην περιοχή τους δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο ΕΑΕ (ειδικό σχολείο, τμήμα ένταξης) ή όταν η παράλληλη στήριξη καθίσταται απαραίτητη – βάσει της γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ – εξαιτίας των ειδικών εκπαιδευτικών τους αναγκών.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έγκριση της νέας παράλληλης στήριξης ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας είναι τα κάτωθι:
Α) Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα στη Διεύθυνση της αντίστοιχης σχολικής μονάδας, προσκομίζοντας την γνωμάτευση του οικείου ΚΕΔΔΥ.
Β) Βεβαίωση φοίτησης του μαθητή/μαθήτριας. Στη βεβαίωση φοίτησης να αναγράφεται η τάξη στην οποία θα φοιτήσει ο μαθητής το Σεπτέμβριο του 2016.
Γ) Εισήγηση του οικείου ΚΕΔΔΥ για τους μαθητές /τριες που έχουν γνωμάτευση για την εκπαιδευτική ανάγκη παράλληλης στήριξης για τη σχολική χρονιά 2016-2017 σε πίνακα (αντίστοιχα για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα σχετικά πεδία στον πίνακα που επισυνάπτεται).
Επισημαίνεται ότι το οικείο ΚΕΔΔΥ εκδίδει γνωματεύσεις και εισηγείται την παράλληλη στήριξη και καθορίζει τις ώρες παράλληλης στήριξης κατά περίπτωση και σε συνέχεια σύμφωνα με τις ως άνω γνωματεύσεις συμπληρώνει τον πίνακα.
Στήριξη με Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.)
Η Στήριξη με Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό αφορά μαθητές με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για θέματα αυτοεξυπηρέτησης, καθημερινής διαβίωσης και λειτουργικών διευκολύνσεων τους που φοιτούν στα γενικά σχολεία προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς παράλληλη στήριξη από εκπαιδευτικό ΕΑΕ.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έγκριση Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π) από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας είναι τα κάτωθι:
Α) Πίνακας του οικείου ΚΕΔΔΥ για τη στήριξη από Ε.Β.Π. για τη σχολική χρονιά 2016-2017 (τα σχετικά πεδία στον πίνακα που επισυνάπτεται).
Επισημαίνεται ότι στον ως άνω πίνακα θα καταγραφούν εκτός των μαθητών που αιτούνται στήριξη από ΕΒΠ για πρώτη φορά και οι περιπτώσεις των μαθητών προηγούμενων ετών που αιτούνται στήριξη από ΕΒΠ κατόπιν εισήγησης του ΚΕΔΔΥ.
Β) Η αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα στην Διεύθυνση του σχολείου προσκομίζοντας την γνωμάτευση του οικείου ΚΕΔΔΥ το διάστημα από την ημερομηνία εγγραφής έως και την λήξη του διδακτικού έτους 2016-2017 .
Γ) Βεβαίωση φοίτησης του μαθητή/μαθήτριας. Στη βεβαίωση φοίτησης να αναγράφεται η τάξη στην οποία θα φοιτήσει ο μαθητής το Σεπτέμβριο του 2016.

Στήριξη μαθητών από Σχολικό Νοσηλευτή

Η Στήριξη μαθητών από Σχολικό Νοσηλευτή αφορά μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται φοιτούν σε σχολεία της γενικής εκπαίδευσης ή σε ΤΕ με την ανάλογη στήριξη και την παρουσία Σχολικού Νοσηλευτή, ανάλογα με το είδος της αναπηρίας τους και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που απορρέουν από αυτή.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έγκριση της Στήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας είναι τα κάτωθι:
Α) Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα του μαθητή στη Διεύθυνση του σχολείου προσκομίζοντας την γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο.
Β) Βεβαίωση φοίτησης του μαθητή/μαθήτριας. Στη βεβαίωση φοίτησης να αναγράφεται η τάξη στην οποία θα φοιτήσει ο μαθητής το Σεπτέμβριο του 2016.
Γ) Γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο. Οι γνωματεύσεις των Δημοσίων Νοσοκομείων θα πρέπει α) να αναφέρουν με σαφήνεια την πρότασή τους για την ανάγκη στήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή και β) η σφραγίδα να είναι ευδιάκριτη.
Διαδικασία υποβολής των αιτημάτων για παροχή στήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή
Οι ανωτέρω αιτήσεις, οι γνωματεύσεις των Δημόσιων Νοσοκομείων καθώς και οι βεβαιώσεις εγγραφής ή φοίτησης, διαβιβάζονται από τη Δ/νση του σχολείου μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην αντίστοιχη Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης.
Οι Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης διαβιβάζουν όλα τα παραπάνω στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υ.Π.ΠΕ.Θ. αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης.
Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ.
GlykouliGr
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα