Διαβήτης: Συγκρίναμε τις παροχές της Ελλάδας με αυτές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών Διαβήτης: Συγκρίναμε τις παροχές της Ελλάδας με αυτές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών
Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει επιπτώσεις στο σύστημα υγείας. Θέλοντας να ερευνήσουμε την επίπτωση που έχει στις παροχές για... Διαβήτης: Συγκρίναμε τις παροχές της Ελλάδας με αυτές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει επιπτώσεις στο σύστημα υγείας. Θέλοντας να ερευνήσουμε την επίπτωση που έχει στις παροχές για τους ανθρώπους με διαβήτη, κάναμε μια έρευνα αντλώντας στοιχεία από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη και συγκρίναμε τις παροχές που έχει η Ελλάδα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρόσβαση σε παροχές φαίνεται να έχει επηρεαστεί λόγω μείωσης της χρηματοδότησης, ωστόσο τα προϊόντα για τον διαβήτη δεν έχουν εμφανίσει τόσο μεγάλη έλλειψη, σε σχέση με άλλα φάρμακα και ιατρικές συσκευές στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν εύκολα να μεταπηδήσουν από την μία εταιρεία στην άλλη αν χρειαστεί ή να ζητήσουν κατ’ επείγον αναλώσιμα.

Παρόλο που οι καλύψεις για τον διαβήτη έχουν προστατευθεί μέχρι σήμερα, η οικονομική κρίση επηρεάζει άμεσα τη δυνατότητα των ανθρώπων να καλύψουν οικονομικά τη θεραπεία τους. Όσοι δεν καλύπτονται από το εθνικό σύστημα υγείας, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τη φαρμακευτική τους αγωγή δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία.

Γενικά, φαίνεται πως οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 καλύπτονται πλήρως από την ασφάλεια υγείας. Ωστόσο, οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 πρέπει να πληρώσουν ποσοστό συμμετοχής για φάρμακα και συσκευές. Αρκετοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 συναντούν δυσκολία να πληρώσουν τη θεραπεία τους. Έρευνα του 2013 έδειξε πως οι το 25% των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά όσον αφορά τα φάρμακα, ενώ σχεδόν το 30% δεν μπορεί να πληρώσει τις ιατρικές συσκευές μέτρησης σακχάρου.

Με την οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρέθηκε ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες με τις περισσότερες αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική. Ωστόσο, οι τιμές, σε γενικές γραμμές, είναι χαμηλότερες από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ας δούμε, όμως, ενδεικτικά τι γίνεται σε μερικές γειτονικές χώρες, αλλά και σε κάποιες  χώρες της Βόρειας  Ευρώπης, για μια συνολικότερη εικόνα.

 ΕλλάδαΒουλγαρίαΤουρκίαΓερμανίαΣουηδία
ΙνσουλίνηΔωρεάνΔωρεάνΔωρεάνΔωρεάνΔωρεάν
Αντι-διαβητικά φάρμακαΤμηματική αποζημίωσηΑναλόγως το φάρμακο, καλύπτονται πλήρως, τμηματικά ή και καθόλου.ΔωρεάνΔωρεάνΔωρεάν ή τμηματική αποζημίωση.
Φάρμακα για την υπογλυκαιμία
Δωρεάν για όσους κάνουν χρήση ινσουλίνης. Διαφορετικά δεν καλύπτονται.Δωρεάν για όσους κάνουν χρήση ινσουλίνης. Διαφορετικά δεν καλύπτονται.ΔωρεάνΔωρεάνΔωρεάν ή τμηματική αποζημίωση.
Πένες και σχετικά αναλώσιμαΟι πένες δίνονται από τις εταιρίες. Τα αναλώσιμα αποζημιώνονται στο 100%.Οι πένες είναι δωρεάν. Τα αναλώσιμα δεν καλύπτονται.Τα αναλώσιμα είναι δωρεάν. Η πρώτη πένα παρέχεται δωρεάν από τον κατασκευαστή.ΔωρεάνΔωρεάν
Σύριγγες και βελόνεςΔωρεάνΟι σύριγγες είναι δωρεάν, αλλά τα σχετικά αναλώσιμα δεν καλύπτονται.ΔωρεάνΔωρεάνΔωρεάν
ΑντλίεςΑποζημιώνονται στο 100%.Δεν καλύπτονται.Τμηματική αποζημίωσηΔωρεάνΔωρεάν
Ταινίες μέτρησης σακχάρουΔωρεάν, αλλά ο αριθμός των ταινιών είναι περιορισμένος σύμφωνα με τον τύπο διαβήτη του ασθενή. Για τις αναλυτικές παροχές, δείτε εδώ.Δωρεάν μόνο για όσους κάνουν χρήση ινσουλίνης, αλλά υπάρχει περιορισμός: 1.100 ταινίες το χρόνο για όσους είναι κάτω των 18 και 150 ταινίες το χρόνο για τους υπόλοιπους. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις δεν καλύπτονται.Δωρεάν ή τμηματική κάλυψη ως εξής: 100 ταινίες/3 μήνες για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 που παίρνουν χάπια, 150 ταινίες το μήνα για όσους κάνουν χρήση ινσουλίνης. Ο αριθμός των ταινιών για τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και τις εγκύους αναγράφονται στο πιστοποιητικό τους.Δωρεάν μόνο για όσους κάνουν χρήση ινσουλίνης, με κάποια όρια στις ταινίες. Διαφορετικά δεν καλύπτονται.Δωρεάν
Μετρητές σακχάρουΔεν καλύπτονται από το κράτος, αλλά δίνονται από τις εταιρείες.Μόνο για όσους κάνουν χρήση ινσουλίνης διατίθεται ένας μετρητής. Διαφορετικά δεν καλύπτονται.Δωρεάν ή τμηματική κάλυψη.Δωρεάν για όσους κάνουν χρήση ινσουλίνης. Διαφορετικά δεν καλύπτονται.Δωρεάν ή τμηματική αποζημίωση.
Ταινίες μέτρησης κετονώνΔωρεάνΔεν καλύπτονται.ΔωρεάνΔωρεάνΔωρεάν

Οι παραπάνω συγκρίσεις βασίζονται στις νομοθεσίες που έχει η κάθε χώρα. Αξίζει, ωστόσο, να έχουμε κατά νου πως στην πραγματικότητα τα πράγματα ίσως να αποκλίνουν ελαφρώς – χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των ανασφάλιστων στη χώρα μας οι οποίοι στερούνται ένα μεγάλο μέρος παροχών και οι οποίοι φαίνεται να ακολουθούν αυξητική τάση.

GlykouliGr

 

 

Shares

Σχετικά άρθρα

Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares