Δύο Ερευνητικά Προγράμματα για τον Διαβήτη στην Ελλάδα

Δύο ερευνητικά προγράμματα είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, όσον αφορά τον σακχαρώδη διαβήτη. Πρόκειται για τις διδακτορικές διατριβές των κου Αναστάσιου Τεντολούρη και κας Σταυρούλας Λόντου.

Ερευνητικό πρόγραμμα για την ορμόνη ιρισίνη

Το πρώτο ερευνητικό πρόγραμμα, που διεξάγει ο κος Τεντολούρης Α. αφορά άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, άτομα χωρίς διαβήτης και προδιαβητικούς και στοχεύει στο να εξετάσει τα επίπεδα μίας ορμόνης, της ιρισίνης, η οποία κατά πως φαίνεται, όταν γυμναζόμαστε καίει το λίπος, δηλαδή χάνουμε βάρος.  Φαίνεται πως η ορμόνη αυτή στα άτομα με διαβήτη, τύπου 1 ή τύπου 2, είναι μειωμένη.
Η διαδικασία συμμετοχής στην έρευνα περιλαμβάνει εκτίμηση της περιφερικής νευροπάθειας στα πόδια, της περιφερικής αγγειοπάθειας, επίσης στα πόδια, εκτίμηση της νευροπάθειας του αυτόνομου συστήματος της καρδιάς και εκτίμηση της αρτηριακής σκληρότητας. Επίσης γίνεται μια αδρή λιπομέτρηση, ανάλυση ούρων και ένας αδρός  βιοχημικός και εργαστηριακός έλεγχος. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων βγαίνουν την επόμενη μέρα, ενώ τα αποτελέσματα της νευροπάθειας και της αγγειοπάθειας βγαίνουν αμέσως.
Για το αν η ορμόνη ιρισίνη είναι πράγματι μειωμένη στους ανθρώπους με διαβήτη, θα το γνωρίζουμε στο τέλος της έρευνας, εφόσον μαζευτεί ένας μεγάλος αριθμός ατόμων και φτάσουν τα αντιδραστήρια από το εξωτερικό, τα οποία μετράνε τη συγκεκριμένη ορμόνη. Υπολογίζεται πως αυτό θα γίνει σε ένα διάστημα δύο ετών.

Ερευνητικό πρόγραμμα για φωσφολιπιδικό σύνδρομο

Το δεύτερο ερευνητικό πρόγραμμα διεξάγεται από την κα Σταυρούλα Λόντου, ειδικευόμενη γιατρό παθολογίας, στα πλαίσια του διδακτορικού της. Η κα Λόντου μετράει σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, αντισώματα για φωσφολιπιδικό, σύνδρομο που απαντάται σε άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι ο λύκος. Στόχος είναι να δοθούν απαντήσεις για το αν αυτά τα αντισώματα βρίσκονται σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.
Η διαδικασία συμμετοχής παίρνει λίγα λεπτά και περιλαμβάνει μια απλή αιμοληψία και καταγραφή ιστορικού του ασθενούς και της οικογένειάς του. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα πάρουν αρκετούς μήνες, ωστόσο δίνονται απαντήσεις στους συμμετέχοντες.
Αν θέλετε να λάβετε μέρος στα ερευνητικά προγράμματα, στείλτε μας email στο info@glykouli.gr για να σας αποστείλουμε τα στοιχεία επικοινωνίας με τους υπεύθυνους της έρευνας. Για το κάθε πρόγραμμα, μπορούν να λάβουν μέρος μέχρι 20 άτομα.

GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα