Μπορεί η Κάνναβη να Γίνει Σύμμαχος του Ανθρώπου με Διαβήτη;

Πρόσφατα στη χώρα μας άνοιξε η συζήτηση γύρω από την νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης για ιατρική χρήση. Με ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης και αναφέρθηκαν στη θετική επίδραση σε ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις σε άλλες χώρες που η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να κάνουμε την έρευνά μας και να δούμε ποια είναι η σχέση της κάνναβης με τον διαβήτη και αν πράγματι υπάρχουν οφέλη από τη χρήση της, αναζητώντας τα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν σήμερα μέσω ερευνών. Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, ένα ένα.

Τι είναι η κάνναβη;

Η κάνναβη ή μαριχουάνα είναι ένα ναρκωτικό που προέρχεται από το φυτό κάνναβη και χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς, ιατρικούς και θρησκευτικούς ή πνευματικούς σκοπούς. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το φυτό της κάνναβης για πάνω από 10.000 χρόνια. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως είναι η πρώτη καλλιέργεια με την οποία ασχολήθηκαν οι πρόγονοί μας. Εξίσου αρχαία είναι και η ιατρική της χρήση – είναι γνωστό πως η Βασίλισσα Βικτώρια την χρησιμοποιούσε συχνά (αν αναρωτιέστε για ποιο λόγο, ήταν για τους πόνους της περιόδου).
Για να καταλάβουμε τις ιατρικές χρήσεις της κάνναβης, πρέπει να αρχικά να δούμε πως λειτουργεί στον οργανισμό. Τα φυτά αυτά παράγουν κάποιες μοναδικές ενώσεις που λέγονται κανναβιδοειδή. Από αυτές, η σημαντικότερη ψυχοδραστική ένωση (δηλαδή αυτή που επηρεάζει τον εγκέφαλο)  είναι η τετραϋδροκανναβινόλη ή αλλιώς TCH.  Το σώμα μας έχει τους δικούς του υποδοχείς κανναβιδοειδών, είναι το λεγόμενο ενδοκανναβιδοειδές σύστημα. Το σύστημα αυτό ρυθμίζει πολλές διαδικασίες όπως την όρεξη, τη μνήμη, τη διάθεση, τον πόνο, τον μεταβολισμό, τη ροή του αίματος και την ανοσία των κυττάρων. Τα κανναβιδοειδή δρουν στον ενδοκανναβιδοειδές σύστημα και το επηρεάζουν.
Μπορεί η Κάνναβη να Γίνει Σύμμαχος του Ανθρώπου με Διαβήτη;

Πώς επηρεάζει η κάνναβη τον διαβήτη;

Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν πως η κάνναβη βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου και βοηθάει με την απώλεια βάρους. Είναι γνωστό πως αυξάνει την όρεξη, όμως η κάνναβη φαίνεται πως επηρεάζει θετικά τον μεταβολισμό, οπότε η συσσώρευση κιλών δεν μοιάζει να είναι πρόβλημα. Φαίνεται επίσης πως ο ρυθμός μεταβολισμού των υδατανθράκων βελτιώνεται αισθητά.
Οι έρευνες δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι είναι αυτό που αλλάζει τον μεταβολισμό στους χρήστες κάνναβης. Παρόλο που τα στοιχεία που έχουμε σήμερα στα χέρια μας εμπεριέχουν κάποιες αντιφάσεις στο κατά πόσο η κάνναβη μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, δείχνουν πως έχει πλεονεκτήματα για όσους ήδη έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 και ιδιαίτερα για όσους έχουν επιπλοκές.
Μια από τις σημαντικότερες έρευνες, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Medicine και μπορείτε να δείτε εδώ, καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

  • Οι ενώσεις της κάνναβης βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου.
  • Οι χρήστες κάνναβης έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι και έχουν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος παρόλο που φαίνεται να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες.
  • Όσοι καπνίζουν μαριχουάνα έχουν υψηλότερα επίπεδα «καλής χοληστερόλης» και μικρότερη περιφέρεια μέσης.

«Το πιο σημαντικό εύρημα είναι πως όσοι χρησιμοποιούν κάνναβη φαίνονται να μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες πολύ καλύτερα από όσους δεν την χρησιμοποιούν. Τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας είναι χαμηλότερα και φαίνεται να υπάρχει μικρότερη αντίσταση στην ινσουλίνη που παράγει το σώμα για να διατηρήσει φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου». Τα παραπάνω διατύπωσε ο Murray Mittleman, καθηγητής στην ιατρική σχολή του Harvard.
Η μαριχουάνα μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία του διαβήτη σύμφωνα με νέα έρευνα
Το 2014, μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Natural Medicine και μπορείτε να δείτε εδώ, συνέδεσε την κάνναβη με χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας, σακχάρου, αντίστασης στην ινσουλίνη, δείκτη μάζας σώματος και περιφέρεια μέσης.
Το 2015, Ισραηλινοί ερευνητές στο Hebrew University της Ιερουσαλήμ, δημοσίευσα έρευνα που δείχνει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κανναβιδιόλης, μιας χημικής ένωσης που βρίσκεται στην κάνναβη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία σε διάφορες νόσους, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2.
Τέλος, υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά στοιχεία που αποκαλύπτουν πως η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στις επιπλοκές του διαβήτη, όπως για παράδειγμα σε παθήσεις της όρασης: η κάνναβη μειώνει την ενδοφθαλμική πίεση σημαντικά σε ανθρώπους με γλαύκωμα, που προκαλείται από καταστάσεις που επηρεάζουν τη ροή του αίματος στο μάτι, όπως τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Μπορεί η Κάνναβη να Γίνει Σύμμαχος του Ανθρώπου με Διαβήτη;

Δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις;

Φυσικά, κάποιοι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν θα τα πάνε και τόσο καλά με την κάνναβη, καθώς έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και παράνοιας σε συγκεκριμένους χρήστες.
Ο μεγαλύτερος, ωστόσο, κίνδυνος για τους ανθρώπους με διαβήτη που χρησιμοποιούν κάνναβη είναι μάλλον η υπογλυκαιμία. Υπάρχουν ανησυχίες πως τα επίπεδα γλυκόζης μπορούν να πέσουν χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από τον ασθενή μέχρι να φτάσει σε επικίνδυνο σημείο.
Με άλλα λόγια, η κάνναβη είναι αρκετά πιθανό να βοηθήσει τον διαβήτη σας ρίχνοντας τα επίπεδα του σακχάρου και προσφέροντας χαλάρωση και ανακούφιση από τον πόνο. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καταλήξουμε σε σίγουρα συμπεράσματα. Αναμένουμε, λοιπόν, περισσότερες έρευνες, έχοντας υπόψη πως τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
GlykouliGr

Total
12
Shares
Σχετικά άρθρα