«Ο Διαβήτης Τύπου 2 δεν Είναι Πραγματική Νόσος» Δηλώνει ένας από τους Κορυφαίους Γιατρούς της Βρετανίας

Ο διαβήτης τύπου 2 πρέπει να μετονομαστεί σε «Σύνδρομο Έλλειψης Περπατήματος» (Walking Deficiency Syndrome) γιατί δεν είναι «πραγματική νόσος», δηλώνει ένας από τους κορυφαίους ειδικούς της Μεγάλης Βρετανίας σύμφωνα με δημοσίευμα της www.dailymail.co.uk.

Ο Sir Muir Gray έχει διεξάγει εκτενή έρευνα πάνω στο πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όπως για παράδειγμα το να κάθεται κάποιος σε γραφείο ή στο αυτοκίνητο, συμβάλει σημαντικά στον κίνδυνο της νόσου.
Υποστηρίζει πως ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δυνάμενος να προληφθεί αλλά κοστίζει στα Εθνικά Συστήματα Υγείας δισεκατομμύρια δολάρια, πρέπει να μετονομαστεί γιατί προκαλείται από το «σύγχρονο περιβάλλον».
Ο Sir Muir, μιλώντας στο Φεστιβάλ του Oxford Library, είπε: «Προσπαθώ να αλλάξω το όνομα. Έγραψα γι αυτό και κάποιος μου απάντησε ότι λέγεται μεταβολικό σύνδρομο. Είπα πως δεν πιστεύω στα μεταβολικά σύνδρομα. Το πρόβλημα με τον να το λέμε «διαβήτης τύπου 2» ή «μεταβολικό σύνδρομο»  είναι πως ακούγεται σαν να είναι ρευματοειδής αρθρίτιδα ή κάποια πραγματική νόσος. Υπάρχουν καταστάσεις που δημιουργούνται από το σύγχρονο περιβάλλον».
 «Ο Διαβήτης Τύπου 2 δεν Είναι Πραγματική Νόσος»
Αντίθετα, ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση κατάσταση η οποία συνήθως ξεκινάει στην παιδική ηλικία. Οι πιθανότητες, όμως, να εμφανίσει κάποιος διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται υπερβολικά όταν κάποιος είναι υπέρβαρος και αρκετοί καταφέρνουν να αναστρέψουν την κατάσταση μόνο με αυστηρή δίαιτα.
Ο διαβήτης κοστίζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας περίπου 10 δις λίρες, συμπεριλαμβανομένων των ακρωτηριάσεων, της νοσηλείας και των υπογλυκαιμιών που απειλούν τη ζωή.
Ο Sir Muir, μεταξύ άλλων, μίλησε για την τηλεόραση λέγοντας: «Να έχετε πάντα το τηλεκοντρόλ μακριά σας, εκμεταλλευτείτε τις διαφημίσεις για να στέκεστε στο ένα πόδι και ποτέ μην παρακολουθείτε τον καιρό καθιστοί. Ζούμε στη «δημοκρατία του καναπέ» και αναρωτιέμαι αν πρέπει να διεξάγουμε καμπάνιες για να σταματήσουμε τις διαφημίσεις καναπέδων στην τηλεόραση. Όπως έγινε και με τις διαφημίσεις τσιγάρων. Πρέπει να παρακολουθείτε όσο λιγότερη τηλεόραση γίνεται και να είστε όσο περισσότερο δραστήριοι μπορείτε (ενώ παρακολουθείτε)».
Ο Sir Muir είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εργάζεται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας από το 1972.
Ο Δρ. Stephen Lawrence, κλινικός ειδικός για τον διαβήτη στο Royal College και καθηγητής στο Warwick Univeristy, είπε: «Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται κυρίως από παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, αλλά σχετίζεται επίσης και με άλλους δημογραφικούς και γενετικούς παράγοντες – το να λέμε πως δεν είναι πραγματική νόσος δεν βοηθάει και το μόνο που θα εξυπηρετήσει είναι να στιγματίσει όσους νοσούν».
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα