Διαβήτης: Είναι Φυσιολογικό το σάκχαρo μου;

Η ερώτηση μπορεί να ακούγεται απλή, αλλά η απάντηση δεν είναι. Για να απαντήσει κάποιος στην ερώτηση αυτή, πρέπει να λάβει υπόψη του ορισμένους παράγοντες οι οποίοι διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Σε έναν άνθρωπο χωρίς διαβήτη, το σάκχαρο μένει μεταξύ 70 και 100mg/Dl. Μετά από ένα γεύμα, μπορεί να φτάσει μέχρι το 120 και υπό κανονικές συνθήκες πέφτει στις προηγούμενες τιμές μέσα σε 2 ώρες.
Κάτω από 70mg/dL (Υπογλυκαιμία). Όταν το σάκχαρο πέφτει κάτω από αυτό το επίπεδο, ίσως αρχίσετε να πεινάτε, να τρέμετε ή να έχετε ταχυπαλμία. Το σώμα σας έχει ανάγκη από γλυκόζη.
Από 70mg/dL-140mg/dL. Φυσιολογικό σάκχαρο – το σώμα λειτουργεί κανονικά. Σε κάποιον άνθρωπο χωρίς διαβήτη, την περισσότερη ώρα το σάκχαρο βρίσκεται στις χαμηλότερες τιμές αυτής της έκτασης.
Από 140mg/dL-180mg/dL. Ανεβασμένο σάκχαρο – το σώμα μπορεί να λειτουργήσει σχετικά καλά. Ωστόσο, παρατεταμένες περίοδοι με το σάκχαρο σε αυτές τις τιμές σας βάζει σε κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών.
Πάνω από 180mg/dL. Υψηλό σάκχαρο – όταν το σάκχαρό σας είναι πάνω από 180mg/dL, τα νεφρά σας δεν μπορούν να απορροφήσουν όλη τη γλυκόζη που βρίσκεται στο αίμα και έτσι αρχίζει να διαρρέει στα ούρα. Το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να στρέφεται στο λίπος για ενέργεια και να απελευθερώνει στα ούρα κετόνες.
Φυσιολογικό πρωινό σάκχαρο. Ιδανικά όλοι οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να ξυπνάνε με σάκχαρο μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια. Ωστόσο, αρκετοί αντιμετωπίζουν το λεγόμενο «φαινόμενο της αυγής». Καθώς το σώμα προετοιμάζεται να ξυπνήσει και αρχίζει να κινείται, απελευθερώνει γλυκόζη στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια μέτρια αύξηση του σακχάρου.

Ποια επίπεδα σακχάρου θεωρούνται υγιή;

Εδώ οι απόψεις διαφέρουν. Οι μακροπρόθεσμες έρευνες δείχνουν πως ο κίνδυνος επιπλοκών μειώνεται δραματικά όταν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) είναι λιγότερη από 7% που αντιστοιχεί σε μια μέση τιμή σακχάρου 154mg/dL. Ο κίνδυνος μειώνεται ακόμα περισσότερο όταν η γλυκοζυλιωμένη είναι κάτω από 6%, δηλαδή με μέση τιμή σακχάρου 126mg/dL. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που στοχεύουν σε ακόμα χαμηλότερες τιμές, αλλά δεν υπάρχει αρκετή έρευνα που να δικαιολογεί να πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης.
Η πρόκληση είναι πως η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη λαμβάνει υπόψη της μόνο τον μέσο όρο. Στην πραγματικότητα, φαίνεται πως υπάρχουν τεράστιες διαφορές στον κίνδυνο των επιπλοκών που βασίζονται σε γενετικούς παράγοντες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν ζήσει τριάντα ή σαράντα χρόνια με διαβήτη τύπου 1 και σχεδόν μόνιμα υψηλό σάκχαρο και δεν έχουν επιπλοκές. Υπάρχουν άλλοι που έχουν σχεδόν τέλεια ρυθμισμένο σάκχαρο, ωστόσο δεν αποφεύγουν τις επιπλοκές. Για τους περισσότερους ανθρώπους, όμως, είναι ασφαλές να πούμε πως ο στόχος της HbA1c κάτω του 7% και πιθανώς κάτω του 6.5% είναι ρεαλιστικός για να παραμείνουν υγιείς.
Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Κάποιες φορές οι γιατροί προτείνουν μεγαλύτερους στόχους στους ανθρώπους που δεν μπορούν να αισθανθούν το χαμηλό σάκχαρο, στους ηλικιωμένους ή σε αυτούς που έχουν άλλα θέματα υγείας. Ο λόγος είναι πως ο κίνδυνος των προβλημάτων που προσπαθεί να αποφύγει κάποιος βάζοντας χαμηλούς στόχους μπορεί να αντισταθμιστεί με τον κίνδυνο του να το κάνει. Για παράδειγμα, οι περισσότερες επιπλοκές παίρνουν δεκαετίες για να εμφανιστούν. Αν κάποιος διαγνωστεί με διαβήτη στα 90, δεν υπάρχει σχεδόν καμιά περίπτωση να ζήσει για να δει αυτές τις επιπλοκές.
Υπάρχει επίσης και αρκετή έρευνα που καταλήγει πως ο συνολικός χρόνος που περνάει κάποιος με φυσιολογικές τιμές σακχάρου είναι πιο σημαντικός από την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Για παράδειγμα, αν η χαμηλή σας A1c προκύπτει από πολλές σοβαρές υπογλυκαιμίες που «εξισορροπούν» τα υψηλά σάκχαρα, τότε δεν είναι τόσο καλή όσο αν είχατε πιο σταθερό σάκχαρο για περισσότερο χρόνο μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια.
Η απάντηση λοιπόν στην ερώτηση «Είναι φυσιολογικό σάκχαρό μου;» δεν είναι απλή. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του να παραμένει το σάκχαρο όσο περισσότερο γίνεται μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια, είναι για τους περισσότερους ανθρώπους με διαβήτη ένας υγιής στόχος που κατά πάσα πιθανότητα θα τους προστατεύσει από τον κίνδυνο των επιπλοκών και θα προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
GlykouliGr

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα