Διαβήτης και υψηλό σάκχαρο αποτρέπουν την εκδήλωση εγκεφαλικού όγκου

Οχάιο.
Μια αναπάντεχη σχέση μεταξύ του σακχάρου και των εγκεφαλικών όγκων αποκαλύπτει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Ενώ πολλοί καρκίνοι είναι συχνότεροι μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη, το γλοίωμα σπανίζει σε όσους έχουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.
Η μελέτη είναι συνέχεια μιας προηγούμενης εργασίας του ιδίου πανεπιστημίου που είχε δείξει ότι το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο μηνιγγιώματος, ενός μη καρκινικού εγκεφαλικού όγκου.
Στη νέα μελέτη η επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας Τζουντιθ Σβαρτζμπαουμ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι «ο διαβήτης και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου σε αρκετά σημεία του σώματος, όπως το παχύ έντερο, τον μαστό και την ουροδόχο κύστη, αλλά το γλοίωμα, είναι συχνότερο σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, συγκριτικά με τους πάσχοντες από διαβήτη ή υψηλή γλυκόζη», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Το γλοίωμα είναι μια από τις συχνότερες μορφές καρκινικού όγκου του εγκεφάλου. Ξεκινά από τα κύτταρα που περιβάλλουν τα νευρικά κύτταρα και βοηθούν την λειτουργία τους. Συνήθως, το γλοίωμα διαγιγνώσκεται σε μεσήλικες και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία που να συντελεί σε μακροπρόθεσμη επιβίωση.
Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από δύο μελέτες, την AMORIS στην οποία είχαν λάβει μέρος 528.580 σουηδοί και την Me-Can στην οποία είχαν συμμετάσχει 269.365 αυστριακοί και σουηδοί. Συνολικά, 812 άτομα εκδήλωσαν γλοίωμα.
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στις τιμές του σακχάρου και τον διαβήτη και την σχέση τους με την εκδήλωση εγκεφαλικού καρκίνου και έτσι διαπίστωσαν ότι οι έχοντες υψηλή γλυκόζη και διαβήτη είχαν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης γλοιώματος.
Προσπαθώντας να αιτιολογήσουν τη σχέση, οι ειδικοί εικάζουν ότι ο ίδιος ο όγκος επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου ή το υψηλό σάκχαρο και ο διαβήτης έχουν παραδόξως προστατευτική δράση και μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης του εγκεφαλικού όγκου.
«Για παράδειγμα, ο ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας σχετίζεται με την υποτροπή του γλοιώματος και στα άτομα με διαβήτη εντοπίζεται σε χαμηλά επίπεδα, εν συγκρίσει με μη πάσχοντες από διαβήτη. Ο εγκέφαλος αν και αναλογεί μόλις στο 2% του σωματικού βάρους, καταναλώνει περίπου το 20% της διαθέσιμης γλυκόζης στο σώμα», εξηγεί η Δρ Σβαρτζμπαουμ.
Πηγή: http://health.in.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα