13 Πράγματα που οι Άνθρωποι με Χρόνια Νόσο Εννοούν όταν Λένε «Είμαι Κουρασμένος-η»

χρόνια νόσο

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε πει «Είμαι κουρασμένος-η». Η φράση, όμως, αυτή μπορεί να έχει πολλές και  διαφορετικές ερμηνείες. Ειδικά για όσους νοσούν από κάποιο χρόνιο νόσημα, η έκφραση αυτή παίρνει τελείως διαφορετικές διαστάσεις.

Χωρίς να γνωρίζουν μέχρι που μπορεί να φτάσει η εξάντληση, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η «κούραση» θα περάσει με λίγο παραπάνω ύπνο, χωρίς, ίσως, να κατανοούν την υποστήριξη που χρειάζεται ένας άνθρωπος με χρόνια νόσο. Ας δούμε, λοιπόν, τι εννοούν οι άνθρωποι που νοσούν χρόνια όταν λένε πως είναι κουρασμένοι.
1. Όταν λένε στους φίλους και την οικογένεια πως είναι κουρασμένοι, εννοούν πως δεν μπορούν πια να καλύπτουν τα συμπτώματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά και χρειάζονται υποστήριξη για να τα καταφέρουν.
2. Όταν λένε πως είναι κουρασμένοι, εννοούν πως το σώμα τους πονάει σε σημείο που δεν μπορούν να το εξηγήσουν σε ένα υγιές άτομο. Πως πνευματικά, συναισθηματικά και σωματικά δεν θέλουν να συνεχίσουν και πως δίνουν άδεια στον εαυτό τους να σταματήσουν για λίγο να παλεύουν με τη νόσο και να γίνουν ευάλωτοι.
3. Όταν λένε πως είναι κουρασμένοι, εννοούν πως δεν θέλουν να σταματήσουν να σας βοηθάνε, αλλά θεωρούν πως αν συνεχίσουν να το κάνουν θα καταρρεύσουν.
4. Όταν λένε πως είναι κουρασμένοι, εννοούν πως το να κάθονται σε μια πολυθρόνα είναι εξαντλητικό και πως θα ήθελαν αν μπορούσαν να λιώσουν στο πάτωμα γιατί δεν έχουν ενέργεια. Δεν νυστάζουν απλά, είναι εξαντλημένοι.
5. Όταν λένε πως είναι κουρασμένοι, εννοούν πως το σώμα τους συνεχώς βρίσκεται αντιμέτωπο με τον ίδιο τους τον εαυτό, ότι κουράστηκαν να είναι θετικοί, να νιώθουν πόνο, να πηγαίνουν στον γιατρό.
6. Όταν λένε πως είναι κουρασμένοι, εννοούν πως δεν έχουν ενέργεια να εξηγήσουν την υπερφόρτωση του σώματος και του μυαλού τους και πως θέλουν να μείνουν μόνοι.
χρόνια νόσο
7. Όταν λένε πως είναι κουρασμένοι, εννοούν πως έχουν κουραστεί πνευματικά να παριστάνουν πως είναι καλά στη δουλειά, όταν αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να αρχίσουν να φωνάζουν από τον πόνο.
8. Όταν λένε πως είναι κουρασμένοι, αρκετές φορές σημαίνει πως έχουν φτάσει στο όριο και δεν υπάρχει αρκετή ξεκούραση, ούτε χρόνος, για να βγουν από αυτό.
9. Όταν λένε πως είναι κουρασμένοι, συχνά είναι η γρήγορη απάντηση στον πόνο, την εξάντληση και το άγχος. Είναι πιο εύκολο να πουν ότι είναι κουρασμένοι, παρά να εξηγήσουν την κατάσταση με λεπτομέρειες.
10. Όταν λένε πως είναι κουρασμένοι, εννοούν πως θέλουν να καταρρεύσουν αυτή στιγμή, πως πονάνε και θέλουν να κλάψουν, αλλά δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό.
11. Όταν λένε πως είναι κουρασμένοι, εννοούν πως δεν μπορούν να συνεχίσουν να χαμογελάνε σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
12. Όταν λένε πως είναι κουρασμένοι, συχνά εννοούν πως είναι κουρασμένοι πέρα από την εξάντληση, ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν και νιώθουν σαν να μην έχουν κοιμηθεί εδώ και μέρες.
13. Όταν λένε πως είναι κουρασμένοι, σημαίνει πως νιώθουν σύγχυση και πνευματική θόλωση και όταν κάποιος το παρατηρεί και τους ρωτάει τι συμβαίνει, βάζουν τον αυτόματο πιλότο και λένε «Είμαι κουρασμένος-η».
GlykouliGr

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Η ομάδα «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη / Run to Change Diabetes» της Novo Nordisk Hellas συμμετείχε στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας 2022.

η ομάδα «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη / Run to Change Diabetes» έδωσε το παρών στο δρομικό γεγονός του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας 2022.