Διαβήτης: Τατουάζ μετράει το σάκχαρο αλλάζοντας χρώμα

τατουάζ

Αλλάζουν τα δεδομένα στην παρακολούθηση της γλυκόζης. Ερευνητές στην Αμερική δημιούργησαν ένα ειδικό μελάνι για τατουάζ, που αλλάζει χρώμα όταν τα επίπεδα της έχουν αυξηθεί.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του διαβήτη, για τη σωστή ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο) η μέτρηση από τον ίδιον τον πάσχοντα είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση. Η διαδικασία αυτή συνήθως απαιτεί κάποιο χρόνο και μπορεί να είναι αρκετά επεμβατική.  Τις περισσότερες φορές ισοδυναμεί με τρύπημα στο δάκτυλο,  με τη χρήση ειδικής συσκευής και τοποθέτηση μιας μικρής σταγόνας αίματος σε μια μικρή ταινία. Άλλες, μια συσκευή εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα και μετρά συνεχώς τα επίπεδα σακχάρου στέλνοντας τις πληροφορίες σε μια εξωτερική συσκευή. Υπάρχουν και  περιπτώσεις, όπου ένας αυτοκόλλητος αισθητήρας στο σώμα μετρά τα επίπεδα της γλυκόζης με μια σάρωση, επίσης, με ειδική συσκευή.
Μια ομάδα ερευνητών από τα κορυφαία Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και ΜΙΤ, ωστόσο, έρχεται να προτείνει μια μάλλον περίεργη, αλλά αρκετά ενδιαφέρουσα επιλογή. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μελάνι (τεχνολογία DermalAbyss), δημιούργησε το βιοαισθητηριακό τατουάζ, το οποίο προειδοποιεί για τις μεταβολές στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, αλλάζοντας χρώμα.
Ο εναλλακτικός αυτός «μετρητής» είναι σε θέση να παρακολουθεί, εκτός από το σάκχαρο, και τα επίπεδα pH καθώς και τις συγκεντρώσεις νατρίου. Όταν αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης το μελάνι γίνεται καφέ, όταν αυξάνεται το  νάτριο γίνεται πράσινο (τουλάχιστον υπό υπεριώδη ακτινοβολία), ενώ οι αποχρώσεις του μοβ και του ροζ δείχνουν ένα μεταβαλλόμενο επίπεδο pH.
Το μελάνι δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κυκλοφορία του αίματος, αλλά παρακολουθεί το διάμεσο υγρό, μια ουσία που περιβάλλει τα κύτταρα των ιστών.
Επί του παρόντος, έχει δοκιμαστεί μόνο σε δέρμα χοίρου, το οποίο είναι παρόμοιο με το ανθρώπινο. Εντούτοις, απαιτούνται και δοκιμές σε ανθρώπους έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του στους ασθενείς και να απαντηθούν εύλογα ερωτήματα, όπως το αν το μελάνι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, αν η τεχνολογία φθείρεται με την πάροδο του χρόνου κοκ.
Για την ώρα, το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι πρόκειται για μια πρωτότυπη και κομψή λύση σε ένα πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί. Βέβαια, εξακολουθεί να είναι επεμβατική, αλλά μόνο στην αρχή, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, στη συνέχεια γίνεται απλά μέρος της βιολογίας του πάσχοντα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το βιοαισθητηριακό τατουάζ μπορεί να πάρει οποιοδήποτε σχήμα ή μορφή, και να είναι μοναδικό, όπως ακριβώς και τα συμβατικά.
Πηγή: http://mononews.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Ο διαβήτης τετραπλασιάζει τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Ο διαβήτης τετραπλασιάζει τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών

Ο κίνδυνος εκ γενετής ανωμαλιών τετραπλασιάζεται αν η εγκυμονούσα μητέρα πάσχει από διαβήτη, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.