Νίκος Φιλίππου: Η Ζωή, το Έργο και η Προσφορά του στους Ανθρώπους με Διαβήτη στην Ελλάδα

Νίκος Φιλίππου

Στις 15 Ιουνίου 2017 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Φιλίππου, ένας άνθρωπος που προσέφερε μεγάλο έργο στην κοινότητα των ανθρώπων με διαβήτη. Το GlykouliGr για να τιμήσει τη μνήμη του, αποφάσισε να κάνει ένα αφιέρωμα στο έργο και τη ζωή του.

Ο Νίκος γεννήθηκε και έζησε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου και σπούδασε στο ΑΠΘ, στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Άτομο με σακχαρώδη διαβήτη από μικρός, εργάστηκε στην ΕΡΤ3 από το 1995 έως και το 2013, όπου πήρε αναπηρική σύνταξη λόγω επιπλοκών από τη νόσο.
Όπως μας λέει η κα Ρούλα Λάγιου: «Τον γνώρισα μέσα από τον Σύλλογο της Θεσσαλονίκης επί προεδρίας της κας Μαρίας Αποστολιά. Όταν τον γνώρισα δεν ενδιαφερόταν για τον διαβήτη του, αλλά αυτό άλλαξε μετά τη γνωριμία του μ’ εμένα και με την Κατερίνα Κουλουρίδου. Πριν το 1ο Συνέδριο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τον Οκτώβριο του 1998 στην Γλυφάδα, ο Νίκος είχε αναλάβει σαν αρχισυντάκτης στο περιοδικό της Ομοσπονδίας ΓΛΥΚΙΑ ΖΩΗ και άλλαξε το περιοδικό μας προς το καλύτερο. Αγωνίσθηκε πολύ για την εκπαίδευση των ανθρώπων με Διαβήτη και ήταν ο πρώτος που πρότεινε σε γιατρό της Θεσ/κης να ξεκινήσουν ομάδες εκπαίδευσης. Και ξεκίνησε.»
Στο Νίκο η διαβητική κοινότητα χρωστάει πολλά όσον αφορά την εκπαίδευση και την προσπάθεια ίδρυσης Διαβητολογικών Ιατρείων για το διαβητικό πόδι , καθώς ο ίδιος έπασχε από την συγκεκριμένη επιπλοκή.
Περιόδευσε όσο μπορούσε – και το έκανε αφιλοκερδώς – εκπαιδεύοντας τους ανθρώπους με διαβήτη σε όλη τη χώρα, μέσα από ομάδες εκπαίδευσης αλλά και εκπαιδεύοντας διαβητικούς για να μπορούν να ηγηθούν και εκείνοι σε ομάδες εκπαίδευσης.
Ο Νίκος Φιλίππου υπήρξε ένας ιδιόμορφος άνθρωπος, που ό, τι έκανε το έκανε με πάθος και αγάπη. Ένας άνθρωπος που δεν έπληττες ποτέ μαζί του, καθώς ήταν χαρισματικός και ιδιαίτερα δοτικός. Η διαβητική κοινότητα του χρωστάει πολλά για τον αγώνα που έδωσε και τις γνώσεις που προσέφερε.
Νίκος Φιλίππου
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας, μίλησε στο GlykouliGr για τον Νίκο Φιλίππου, κάνοντας τη δική του αναδρομή στο έργο και στην προσφορά του.
Ακολουθεί η επιστολή του:
Στις 15 Ιουνίου 2017 έφυγε από κοντά μας ο Νίκος Φιλίππου.
Ο Νίκος απέκτησε σακχαρώδη διαβήτη στα τέλη τις δεκαετίας του 1980 και σύντομα εμφανίστηκε στη ζωή του η νευροπάθεια στα πόδια.
Αυτή η δυσάρεστη επιπλοκή στάθηκε ως αφετηρία για την ενασχόληση του Νίκου με το σακχαρώδη διαβήτη. Εξαιτίας της νευροπάθειας γνωρίστηκε με την αείμνηστη Κατερίνα Κουλουρίδου, που τον βοήθησε να μεταβεί στη Γερμανία. Στη Γερμανία ο Νίκος με την υποστήριξη εξειδικευμένης Ιατρικής ομάδας, κατάφερε να ξεπεράσει την επιπλοκή αλλά και να συμμετάσχει στις ομάδες εκπαίδευσης για το σακχαρώδη διαβήτη, που πραγματοποιούνταν εντός των Νοσοκομείων, υποχρεωτικά για όλους τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή 2. Ο Νίκος ενθουσιάστηκε από τη δομή αλλά και από το αποτέλεσμα των εκπαιδευτικών ομάδων, τόσο στον εαυτό του όσο και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έβαλε ως στόχο της ζωής του τη διάδοση της εκπαίδευσης στους ανθρώπους με διαβήτη.
Με την υποστήριξη της Κατερίνας Κουλουρίδου αλλά και Ιατρών εξειδικευμένων στο διαβήτη, που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είδαν τον ενθουσιασμό του Νίκου, επιγραμματικά αναφέρω τη Γεωργία Κάσση αλλά και τον αείμνηστο Χάρη Βασιλόπουλο, ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 τις πρώτες ομάδες εκπαίδευσης στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 στην Αθήνα. Δυστυχώς οι ομάδες δεν διήρκησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι Ιατροί , κατάφεραν να διαιωνίσουν την εκπαίδευση στα Νοσοκομεία που βρίσκονταν και στους ανθρώπους που παρακολουθούσαν.
Ο Νίκος στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ανέλαβε την αρχισυνταξία του περιοδικού της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. «ΓΛΥΚΙΑ ΖΩΗ» από όπου με την προσωπική του πινελιά επιδίωκε πάντα να μεταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το διαβήτη στους αναγνώστες.
Στις 15 Ιουνίου 2007 έφυγε από κοντά μας η Κατερίνα Κουλουρίδου, που αφιέρωσε τη ζωή της στο σακχαρώδη διαβήτη.
Κάποιους μήνες αργότερα, όντας φοιτητής στο Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. και υποψήφιος για το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., γνώρισα το Νίκο Φιλίππου.
Άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα, που δεν έμπαινε σε κανένα «καλούπι». Κύρια επιθυμία του να προσφέρει γνώση σε κάθε άνθρωπο με διαβήτη όπου και αν βρισκόταν στον πλανήτη. Πολύ καλός γνώστης του διαδικτύου και των blogs. Είχε δημιουργήσει τη δικτυακό blog «sweetedition» προσπαθώντας να υλοποιήσει έναν από τους στόχους του, τη διάχυση της εκπαίδευσης στους ανθρώπους με διαβήτη.
Με παρακίνησε να δημιουργήσω ιστοσελίδα για την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. η οποία να έχει τη μορφή του δικού του blog και έτσι δημιουργήσαμε το «www.glikos-planiti.gr».
Λίγο καιρό μετά τη γνωριμία μας απευθυνόμενος σε μένα και το Γεώργιο Τσούτσα, φοιτητή ιατρικής, είπε :
«Είστε νέοι άνθρωποι με διαβήτη, θα γίνετε επιστήμονες και μέλη της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. πρέπει να γνωρίζετε το διαβήτη καλύτερα από τον καθένα, να εκπαιδευτείτε και να διαιωνίσετε την εκπαίδευση σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μπορείτε».
Έτσι, το Δεκέμβριο του 2007, βρεθήκαμε στο Ιατρείο του Ενδοκρινολόγου Ζ. Μούσλεχ από όπου και ξεκίνησαν όλα.
Τον Οκτώβριο του 2008 ξεκίνησαν για πρώτη φορά οι ομάδες εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1, στο Σύλλογο Διαβητικών Ν. Θεσ/νίκης «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» και σταδιακά σε πολλές πόλεις, μέσω των τοπικών συλλόγων.
Κάποια χρόνια αργότερα, η καρδιαγγειακή επιπλοκή εμφανίστηκε στη ζωή του Νίκου.
Πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές, αναγκάστηκε να ταξιδέψει στη Γερμανία όπου και υπεβλήθη σε επέμβαση.
Δυστυχώς η καρδιά του τον πρόδωσε.
Ο Νίκος θα μείνει στην καρδιά και τη σκέψη πολλών ανθρώπων με διαβήτη. Όλων εκείνων που βρέθηκε συμπαραστάτης στην πορεία της ζωής τους με το διαβήτη, όλων εκείνων που τους υποστήριζε δίνοντάς τους λύσεις ακόμη και σε προσωπικά τους ζητήματα, όλων εκείνων που τους προβλημάτιζε με τη βεβαιότητα των λέξεων του.
Από την τελευταία μας συνάντηση πριν από περίπου ένα μήνα, συνάντηση που ο ίδιος θέλησε να μείνει μεταξύ των δυο μας, μια από τις συμβουλές  που μου έδωσε και θα μοιραστώ ήταν:
«Μη σταματάς να παλεύεις, ζήτα βοήθεια από όποιον μπορεί να προσφέρει, μην αγχώνεσαι και φρόντισε να κόψεις το κάπνισμα πριν να είναι πλέον αργά. Εγώ την πάτησα δεν υπάρχει λόγος να συμβεί και σε σένα.»
Γεια σου, φίλε  Νίκο, καλό παράδεισο…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΡΑΜΗΛΑΣ
Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.
Νίκος Φιλίππου
Όλοι εμείς που ανήκουμε στη διαβητική κοινότητα, νιώθουμε ευγνώμονες  για την προσφορά, το έργο και τους αγώνες του Νίκου Φιλίππου και ευχόμαστε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για όλους όσους νοσούν με διαβήτη στην Ελλάδα.
Ο Νίκος Φιλίππου υπήρξε ένας σημαντικός άνθρωπος στην εκπαίδευση των ανθρώπων με διαβήτη και του οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ. Αντίο, φίλε Νίκο.
Στο παρακάτω video, μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία που έδωσε ο Νίκος Φιλίππου στα πλαίσια της εκδήλωσης  *Act today to change tοmorrow* που οργάνωσε το GlykouliGr τον Δεκέμβριο του 2015.

GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα