Επιτυχία για  Νέα Μέθοδο Αντιμετώπισης του Διαβήτη Τύπου 1 με Μεταμόσχευση Νησιδίων 

μεταμόσχευση νησιδίων

Ένας νέος πρωτοποριακός τρόπος εισαγωγής κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1, λειτουργεί σε ποντίκια, όπως κατέληξε μια νέα κλινική δοκιμή.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας SymbioCellTech (SCT) ανέπτυξε τεχνολογία που μεταμοσχεύει κύτταρα, που ονομάζονται νησίδια και που έχουν εξαχθεί από έναν δωρητή, στο συκώτι, χωρίς να απαιτείται αντι-απορριπτική αγωγή.
Η τεχνολογία, ωστόσο, έρχεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο είναι πως χρειάζονται 5 δωρητές για ένα άτομο. Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακά μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα, καθώς το κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.
Η SCT κάνει μια διαφορετική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας «φυσική ενθυλάκωση» και προσπαθεί να σταματήσει την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος χρησιμοποιώντας ενήλικά βλαστοκύτταρα.
Συνδυάζοντας μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα μαζί με νησίδες του παγκρέατος, δημιουργεί νέο-νησίδες που είναι τρισδιάστατες συστάδες. Οι δομές αυτές εκτελούν τις λειτουργίες των παγκρεατικών κυττάρων και προστατεύουν ενάντια στην απόρριψη και την επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το αποτέλεσμα είναι πως μία δόση μπορεί να παρέχει «διαρκή έλεγχο του σακχάρου», σύμφωνα με τους ερευνητές που βρίσκονται πίσω από τη δοκιμή, οι οποίοι βρήκαν πως «μέσα σε λίγες εβδομάδες, όλα τα ποντίκια είχαν φυσιολογικό έλεγχο γλυκόζης, χωρίς την ανάγκη για αντι-απορριπτική αγωγή και συσκευές ενθυλάκωσης».
Οι ερευνητές λένε πως τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν μια «μεγάλη πρόοδο απέναντι στη λειτουργική θεραπεία του διαβήτη τύπου 1» και τώρα προσδοκούν να παράγουν επιπρόσθετες πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πιθανές μελλοντικές κλινικές δοκιμές που θα περιλαμβάνουν ανθρώπους.
«Τα δεδομένα της παρούσας έρευνας δείχνουν πως η αποτελεσματική παραγωγή νέο-νησίδων από κύτταρα που βρίσκονται σε ποντίκια, σκύλους και ανθρώπους είναι εφικτή» προσθέτουν οι ερευνητές.
Η SCT κάνει επίσης έρευνα για να δει αν η τεχνική δουλεύει σε σκύλους με διαβήτη τύπου 1 και ξεκινάει κλινική δοκιμή για να το δοκιμάσει σε ανθρώπους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση STEM CELLS Translation Medicine.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα