Μεγάλο Αφιέρωμα στην καινούρια τεχνολογία του διαβήτη

Κάνοντας μια αναδρομή στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, θυμόμαστε από την εποχή όπου πήγαινε ο πάσχων τα ούρα στον μικροβιολόγο ανά τακτά διαστήματα για να δει τη γλυκόζη του αίματος μέχρι και τις επίπονες μετρήσεις με σκαρφιστήρες.
Τι γίνεται όμως στον τεχνολογικό τομέα τώρα που είμαστε στην εποχή της μέτρησης μέσω του κινητού μας τηλεφώνου και των “έξυπνων” εφαρμογών;
Καθημερινά ακούμε για ολοένα και περισσότερους “γλυκούληδες” γύρω μας, μικρούς και μεγάλους, γονείς και πάσχοντες, που έχουν ενθουσιαστεί με κάποιο νέο κόλπο που δημιουργήθηκε για να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη. Τα τελευταία 2 χρόνια έχει μπει στη ζωή μας η ασύρματη μέτρηση μέσω κινητού ή μέσω NFC (ασύρματη μετάδοση δεδομένων) που παρέχει η συσκευή μέτρησης.
Στην Ελλάδα δυστυχώς μπορεί να έχουμε κάποια από αυτά τα απίστευτα μηχανήματα που διευκολύνουν πολύ τις ζωές μας, αλλά όπως έχουμε αναφέρει επανειλλημένα, αυτό που μας κρατάει ακόμα μακριά απο την σύγχρονη τεχνολογία, η οποία αποτελεί ένα ισχυρό σύμμαχο στην καλύτερη διαχείριση και ρύθμιση του ζαχάρου μας, είναι φυσικά τα χρήματα και οι πολιτικές γύρω από αυτά.
Πιο συγκεκριμένα, ο Freestyle Libre της Abbott και ο Dexcom G5, είναι οι 2 συσκευές που έχουν κάνει το ζήτημα της μέτρησης να μοιάζει παιχνιδάκι.
Ο πρώτος είναι στη χώρα μας για περισσότερο από ένα χρόνο και λειτουργεί με την τεχνολογία Flash, που απλά περνώντας τη συσκευή πάνω από τον αισθητήρα (ο οποίος τοποθετείται στο μπράτσο), παίρνουμε την τιμή της γλυκόζης.
Ο μετρητής της Abbott παρέχει καταγραφή της γλυκόζης και την ώρα της μέτρησης μας δείχνει την καμπύλη του σακχάρου και αν εκείνη τη στιγμή η τιμή έχει καθοδική, ανοδική ή σταθερή πορεία.

Ο μετρητής Freestyle Libre
 
Η συσκευή της Ambrosia
 
Η εταιρεία Ambrosia αποφάσισε να πάει τη μέτρηση μέσω του Libre αρκετά βήματα μπροστά και κυκλοφορεί στην αγορά μέσω της ιστοσελίδας της 2 μικρές συσκευές που τοποθετούνται επάνω στον αισθητήρα και επιτρέπουν τη συνεχή καταγραφή της γλυκόζης και μέσω της εφαρμογής μπορεί ο χρήστης να δει την καταγραφή χωρίς καν να σκανάρει. Πιο συγκεκριμένα προσφέρει το TransAm που είναι αδιάβροχο και διαρκεί όσο και ο αισθητήρας (στα 60 ευρώ), αλλά και το Nightrider που έχει δική του μπαταρία, είναι επαναχρησιμοποιήσιμο αλλά όχι αδιάβροχο καθώς και πιο ακριβό (στα 120 ευρώ περίπου).
O Dexcom G5 είναι ένας μετρητής που παρέχει εξ’ αρχής συνεχή καταγραφή γλυκόζης μέσω της επίσημης εφαρμογής, αλλά έχει πιο δύσκολη τοποθέτηση του αισθητήρα και είναι αρκετά πιο ακριβός από τον Libre, με κόστος στα 650 ευρώ για το βασικό πακέτο. Επιπλέον δεν έχει έρθει στην Ελλάδα διότι όπως είπαμε παραπάνω, από τη στιγμή που τα ταμεία δεν δίνουν δυνατότητα για τον μετρητή της Abbott, φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση για να καλύψει ένα τόσο μεγάλο ποσό, κάτι που δεν μπορεί να απορροφήσει και η τσέπη του Έλληνα πολίτη.
Ο αισθητήρας Dexcom G5
Για να συμπληρώσει την τεχνολογία που αναφέραμε παραπάνω, έρχονται μερικές καινοτόμες εφαρμογές για υπολογιστές και κινητά ώστε και οι γονείς να βλέπουν τις τιμές των παιδιών τους ανά πάσα στιγμή.
Εν αρχή ην ο λόγος για το Diasend, μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία μπορούν να ανέβουν πληροφορίες από 150 διαφορετικές συσκευές (μετρητές, αντλίες ινσουλίνης, εφαρμογές κ.α.). Η πλατφόρμα συγκεντρώνει τις πληροφορίες και τις διαμορφώνει σε αναφορές, ενώ τα στοιχεία ανεβαίνουν σε ένα online server, μέσω του οποίου μπορούν όσοι έχουν πρόσβαση να δουν τα στοιχεία που παρέχονται.
Γραφικό στοιχείο από το Diasend
Η επόμενη εφαρμογή ονομάζεται Nightscout και είναι ένα project που έχει δημιουργηθεί από γονείς για να βοηθήσουν άλλους, οι οποίοι αγωνιούν για τις τιμές των παιδιών τους, όταν εκείνα βρίσκονται μακριά. Είναι μια πηγή ανοιχτού κώδικα για να χρησιμοποιηθεί σε προσωπικές ιστοσελίδες, “έξυπνα” ρολόγια και κινητά. Κάνει συνεχή καταγραφή της γλυκόζης και στη
συνέχεια οι τιμές ανεβαίνουν σε έναν server, από όπου οποιοσδήποτε που έχει σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί να δει τις τιμές. Η εφαρμογή συνεργάζεται με τον Dexcom, τον Libre, αλλά και την Medtronic.
Εικόνες από το Nightscout
Αφήνοντας τα καλύτερα για το τέλος, υπάρχουν εφαρμογές για τα κινητά που συνδέονται με τους μετρητές που χρησιμοποιούμε για καλύτερο υπολογισμό των τιμών μας, ξεχνώντας τα ημερολόγια που γράφαμε χειρόγραφα.
Η νέα εφαρμογή Contour Diabetes συγχρονίζεται με τον έξυπνο μετρητή Contour Next One για μια αδιάλειπτη παρακολούθηση του σακχάρου αίματος. Αυτή η εύχρηστη εφαρμογή σας βοηθά να κατανοήσετε καλύτερα πώς οι καθημερινές σας δραστηριότητες επηρεάζουν τα αποτελέσματα του σακχάρου αίματος ώστε να μπορείτε να διαχειρίζεστε τον διαβήτη σας. Τώρα, με τη νέα εφαρμογή, μπορείτε εύκολα και άνετα να καταγράφετε όλα τα αποτελέσματα του σακχάρου αίματος ώστε να διαχειρίζεστε πιο έξυπνα τον διαβήτη σας. Δείτε αποτελέσματα σε συνάρτηση με τον χρόνο, προσθέστε συμβάντα στις μετρήσεις σας και μοιραστείτε αναφορές με τον γιατρό σας για να είστε και οι δύο καλύτερα ενημερωμένοι.
Επιπλέον κυκλοφορεί η εφαρμογή Accu-Chek Connect, για την οποία είχαμε κάνει και το βίντεο που βλέπετε στα πλάγια της σελίδας, και οι λειτουργίες της περιλαμβάνουν:

    • Αυτόματη μεταφορά μετρήσεων γλυκόζης αίματος από υποστηριζόμενους ασύρματους μετρητές Accu-Chek – τέλος στα χειρόγραφα ημερολόγια.
    • Λήψη βοήθειας για τις δόσεις ινσουλίνης με την Προτεινόμενη Δόση Bolus Accu-Chek. (Όταν είναι διαθέσιμη – με συνταγή ιατρού)
    • Αυτόματη κοινή χρήση δεδομένων και πρόσβαση σε επιπλέον εργαλεία με τον προσωπικό λογαριασμό για τη διαδικτυακή πύλη Accu-Chek (https://www.accu-chekconnect.com)
    • Κοινή χρήση δεδομένων διαβήτη με τη νοσηλευτική ομάδα μέσω του λογαριασμού για τη διαδικτυακή πύλη Accu-Chek Connect, email ή
    • Ευανάγνωστα γραφικά για αναγνώριση τάσεων και μοτίβων.
    • Σύνθετες επιλογές ημερολογίου όπως: γεύματα (μέγεθος, υδατάνθρακες ή θερμίδες), φωτογραφίες φαγητού, ινσουλίνη, άσκηση, φάρμακα, αρτηριακή πίεση, βάρος, κατάσταση υγείας και σημειώσεις.


Όσον αφορά τις αντλίες, υπάρχει ο Contour Next Link 2.4 της Bayer, o οποίος είναι ο μόνος μετρητής γλυκόζης με αποδεδειγμένη ακρίβεια ο οποίος στέλνει ασύρματα τις μετρήσεις σακχάρου στην αντλία MiniMed® 640G, εξοικονομώντας σας χρόνο και κόπο. Επιπλέον σας επιτρέπει να στέλνετε διακριτικά δόσεις εφόδου (bolus) κατευθείαν στην αντλία σας και να κατεβάζετε εύκολα τις πληροφορίες του μετρητή και της αντλίας σας στο CareLink™, ένα online λογισμικό διαχείρισης της θεραπείας που κάνει λήψη δεδομένων από την αντλία σας, τα οποία μετατρέπει σε αναφορές, επιτρέποντάς σας να παρακολουθήσετε την εξέλιξη του διαβήτη και της θεραπείας σας.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα