Πως βοηθά η βρώμη στην υγεία μας και τον διαβήτη

βρώμη, διαβήτης, τύπου 1, τύπου 2, σακχαρώδης, διατροφή, υγεία, βιταμίνες, δημητριακά

Η βρώμη είναι χειμωνιάτικο ποώδες σιτηρό εύκρατων κυρίως περιοχών που ανήκει στο γένος aνena και περιλαβαίνει καλλιεργήσιμα αλλά και άγρια είδη. Έχει μικρότερη απαίτηση θερμότητας και μεγαλύτερη αντοχή στη βροχή σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Έτσι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις περιοχές με δροσερό και υγρό κλίμα όπως τη βορειοδυτική Ευρώπη που καλλιεργείται με επιτυχία ακόμη και στην Ισλανδία.
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μαγγάνιο, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά συστατικά. Η υψηλή διατροφική αξία της βρώμης την καθιστά ένα από τα πιο δημοφιλή δημητριακά που επιλέγει το καταναλωτικό κοινό.
Μάλιστα, η συχνή κατανάλωσή της μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμη σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή εμφανίζουν προδιαβήτη. Και αυτό, γιατί η βρώμη διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε μια ομάδα φυτικών ινών που ονομάζονται β-γλυκάνες. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, φαίνεται ότι οι β-γλυκάνες μειώνουν τη μεταγευματική απόκριση γλυκόζης και ινσουλίνης και αυξάνουν την ινσουλινοευαισθησία σε άτομα με διαβήτη. Με άλλα λόγια, η βρώμη βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της νόσου.
Η βρώμη καταναλώνεται συνήθως με τη μορφή δημητριακών, ψωμιού ή ως πληγούρι. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν την αγοράζετε σε κάποια από τις πιο γνωστές του μορφές όπως το έτοιμο ψωμί, που συνήθως έχει μέσα αρκετή ποσότητα ζάχαρης. Σαν γενικός κανόνας, πάντα να βλέπετε τη λίστα των συστατικών πριν αγοράσετε το προϊόν, ακόμα και αν διαφημίζεται ως υγιεινό φαγητό.
Χοληστερόλη
Λόγω του ότι περιέχει περισσότερη διαλυτή ίνα (με τη μορφή β-γλυκάνης) από οποιοδήποτε άλλο σιτηρό, η κατανάλωση βρώμης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης (γνωστή και ως “κακή” χοληστερόλη). Αυτό με τη σειρά του μπορεί να μειώσει το ρίσκο των καρδιαγγειακών ασθενειών.
Έλεγχος Βάρους
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φαγητών βασισμένα στη βρώμη, τακτικά συσχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη της μάζας σώματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη δυνατότητα του σιτηρού να μειώνει την πείνα και να παρέχει κορεσμό.
Πίεση του αίματος 
Στοιχεία δείχνουν ότι οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στα δημητριακά ολικής άλεσης όπως η βρώμη, μπορούν να χαμηλώσουν και τη συστολική αλλά και τη διαστολική πίεση του αίματος.
Καρκίνος του Παχέος Εντέρου
Εκτεταμένες μελέτες έχουν ανακλύψει ότι μια δίαιτα υψηλή σε ίνες που προέρχονται από δημητριακά ολικής άλεσης, συμπεριλαμβανομένου της βρώμης, είναι συνδεδεμένη με μειωμένο ρίσκο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Και το επίπεδο του ρίσκου, είναι μειωμένο σε άμεση σχέση με τη δοσολογία, με κάθε επιπλέον 10 γραμμάρια των συνολικών διαιτητικών ινών να οδηγούν σε ένα επιπλέον 10% μείωσης του ρίσκου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
 
Μπορούμε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε τις ευεργετικές ιδιότητές της βρώμης, εισάγοντας τη στην κουζίνα μας, κι έτσι στην καθημερινή μας υγιεινή διατροφή!

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
American ginseng
Περισσότερα

American ginseng

Το American ginseng χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για τη θεραπεία του διαβήτη και για ενέργεια...