Ομάδα εκπαίδευσης για τον Διαβήτη τύπου 1 ξεκινά στον Ευαγγελισμό

διαβήτης, γλυκουλι, εκπαιδευση, ευαγγελισμος

Ο σακχαρώδης διαβήτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια από τις ασθένειες του πολιτισμού μας και όχι άδικα, αφού τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας διεθνώς και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα της σημερινής καταναλωτικής εποχής μας. Πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας προστίθενται περί τα 35.000-40.000 νέα περιστατικά, εκ των οποίων πάρα πολλά αφορούν παιδιά ηλικίας μικρότερης των 16 ετών. 
Η εκπαίδευση πάνω στον διαβήτη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διαχείρισής του. Συνήθως κάτι τέτοιο πραγματοποιείτε στα πλαίσια μιας ομάδας εκπαίδευσης η οποία καθοδηγείται πάντα από έναν έμπειρο γιατρό – εκπαιδευτή. Η εκπαίδευση ενός ασθενή με διαβήτη βοηθάει αισθητά στην διαχείριση της νόσου η οποία γίνεται κατά κύριο λόγο με αυτοπαρακολούθηση. Επίσης, είναι πολύ σημαντική για να καταφέρει ο πάσχων να κάνει τις αλλαγές στον τρόπο ζωής του που είναι απαραίτητες.
Το πλαίσιο μιας ομάδας έχει πολλά οφέλη. Αφενός ο ασθενής νιώθει πιο άνετα γνωρίζοντας πως τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έχουν τις ίδιες ανησυχίες και από την άλλη μπορεί να μοιραστεί εμπειρίες και δυσκολίες και να ακούσει πράγματα τα οποία ο ίδιος δεν είχε σκεφτεί.
Η εκπαίδευση πάνω στον διαβήτη είναι μια συνεχής διαδικασία και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 χρόνια, ώστε να γίνεται επανεκτίμηση των δεξιοτήτων του ασθενούς. Επίσης, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να ακολουθεί τις εξελίξεις και να αναπτύσσει νέες πρακτικές.
Στην Ελλάδα, οι ομάδες εκπαίδευσης ξεκίνησαν με τον αείμνηστο Χάρη Βασιλόπουλο, Διευθυντή Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, Υπεύθυνος Διαβητολογικού κέντρου Π.Γ.Ν.Α. “Ο Ευαγγελισμός”.
Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως τον Ιανουάριο ξεκινάει μια καινούργια ομάδα εκπαίδευσης στον Ευαγγελισμό για τον διαβήτη Τύπου 1. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και η μόνη υποχρέωση του ασθενή είναι να παρευρίσκεται 2 φορές το μήνα. Την ομάδα εκπαίδευσης  συντονίζει η διαβητολόγος Βάνια Βλασοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός».
Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας, επικοινωνήστε με το το εξωτερικό ιατρείο του Τμήματος στο τηλέφωνο 2132041258
Η εκπαίδευση πάνω στον διαβήτη είναι σημαντική: δίνει στον ασθενή τη δύναμη να ελέγξει ο ίδιος τη νόσο και να μην νιώθει πως η νόσος ελέγχει αυτόν.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Την προστασία των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης ζήτησαν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας τόσο η ΕΣΑΜΕΑ όσο και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Περισσότερα

Την προστασία των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης ζήτησαν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας τόσο η ΕΣΑΜΕΑ όσο και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Την προστασία των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, και των οικογενειών τους ζήτησαν…