Ξεφορτωθείτε τον διαβήτη τύπου 2 – διαβάστε εδώ πώς!

Νέα, εξαιρετικά σημαντική μελέτη δημοσιεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου στο έγκυρο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό The Lancet και δίνει ελπίδα σε 500 εκατομμύρια διαβητικούς τύπου 2 ανά τον κόσμο και τους περίπου ένα εκατομμύριο στην Ελλάδα. Το 80% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 είναι ή έχουν υπάρξει υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία έχει αυξηθεί εκρηκτικά σε όλο τον κόσμο (και ιδιαίτερα στην χώρα μας, που έχει πια Ευρωπαική πρωτιά) και είναι ή κύρια αιτία πίσω από την επιδημία αυτού του τύπου διαβήτη.
Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη, υποστηρίχθηκαν από τους γιατρούς τους με βάση δομημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους και κατάφεραν να αναστρέψουν τον διαβήτη τους σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την μελέτη αυτή. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην μελέτη υπάρχει και στην Ελλάδα με υποχρεωτική ιατρική παρακολούθηση. Ονομάζεται Eurodiet, δείτε στην εξής διεύθυνση: www.eurodiet.gr
Τα αποτελέσματα του πρώτου έτους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο The Lancet του Δεκεμβρίου 2017, αποκάλυψαν επίσης ότι σχεδόν εννέα στους 10 συμμτέχοντες (86%) που έχασαν 15 κιλά ή περισσότερο έβαλαν το διαβήτη τύπου 2 σε ύφεση.
Η μελέτη με επικεφαλείς τον καθηγητή Roy Taylor του Πανεπιστημίου του Newcastle και τόν καθηγητή Mike Lean από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, διαπίστωσε ότι το 45,6% των ατόμων, που είχαν τεθεί σε δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων και με ικανοποιητικό ποσό πρωτεινών, για τρεις έως πέντε μήνες μπόρεσαν να σταματήσουν τα φάρμακα για τύπου 2 διαβήτη.
Είναι σημαντικό να δοθεί μακροχρόνια υποστήριξη από τους οικογενειακούς γιατρούς για να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να διατηρήσουν την απώλεια βάρους. Η έρευνα, που ονομάζεται DiRECT (Diabetes Remission Clinical Trial και χρηματοδοτείται από τnν βρετανική ΜΚΟ Diabetes UK, συμπεριέλαβε 298 άτομα.
Ο καθηγητής Taylor, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης DiRECT, δήλωσε: “Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ συναρπαστικά. Θα μπορούσαν να κάνουν επανάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο διαβήτης τύπου 2.  Η μελέτη βασίζεται στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία της ασθένειας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να στοχεύσουμε αποτελεσματικά στη διαχείριση της. Η σημαντική απώλεια βάρους έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο λίπος στο εσωτερικό του ήπατος και του παγκρέατος, επιτρέποντας σε αυτά τα όργανα να επιστρέψουν σε κανονική λειτουργία. Αυτό που βλέπουμε από την μελέτη DIRECT είναι ότι η απώλεια βάρους δεν συνδέεται μόνο με την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Η σημαντική απώλεια βάρους θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε διαρκή ύφεση.”
Αναστολή του διαβήτη τύπου 2
Σαν αναστολή ή ύφεση ορίστηκε στην μελέτη να έχει ο ασθενής επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα (HbA1c) κάτω από 6,5%  στους 12 μήνες, με τουλάχιστον δύο μήνες χωρίς φάρμακα τύπου 2 διαβήτη.
Από τα 298 άτομα που συμμετείχαν στην DiRECT, οι μισοί έλαβαν κανονική και συνήθη αντιμετώπιση του διαβήτη από τον οικογενειακό τους γιατρό, ενώ οι άλλοι μισοί ακολούθησαν ένα δομημένο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους και πάλι στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε μια διατροφή με υποκατάστατα γευμάτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (850 kcal την μέρα) από υδατάνθρακες και λίπη και ικανό ποσό πρωτεινων, βιταμινών και μετάλλων, για τρεις έως πέντε μήνες, και κατόπιν με μετάβαση σε σταδιακή επανεισαγωγή κανονικών τροφών και θερμίδων και μακροπρόθεσμη υποστήριξη για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
Η ύφεση του διαβήτη τύπου 2 βρέθηκε να σχετίζεται στενά με την απώλεια βάρους. Περισσότεροι από τους μισούς (57%) από αυτούς που έχασαν 10 έως 15 κιλά πέτυχαν ύφεση, μαζί με ένα τρίτο (34%) εκείνων που έχασαν 5 έως 10 κιλά. Μόνο το 4% της ομάδας ελέγχου που δεν ακολούθησε την δομημένη δίαιτα πέτυχε ύφεση.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ομοσπονδίας για το Διαβήτη στο Αμπού Ντάμπι  από τους επικεφαλής ερευνητές, τον καθηγητή Taylor και τον καθηγητή Mike Lean.
Ο καθηγητής Lean δήλωσε: “Η τοποθέτηση του διαβήτη τύπου 2 σε ύφεση/αναστολή όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά τη διάγνωση θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά οφέλη τόσο για το άτομο όσο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (ΝHS). Η μελέτη DiRECT μας λέει ότι θα μπορούσε να είναι δυνατόν για το ήμισυ των ασθενών να το πετύχουν αυτό στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και χωρίς φάρμακα.
“Έχουμε διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πραγματικά για αυτή την προσέγγιση – σχεδόν το ένα τρίτο όσων είχαν κληθεί να λάβουν μέρος στη μελέτη συμφώνησαν. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τα συνηθισμένα ποσοστά αποδοχής για τις κλινικές δοκιμές του διαβήτη. ”
Δύο χρόνια δοκιμής
Η DiRECT είναι μια διετής μελέτη που στοχεύει στην εξεύρεση ενός αποτελεσματικού και προσιτού τρόπου για να τεθεί ο διαβήτης τύπου 2 σε ύφεση μακροπρόθεσμα.
Η παρακολούθηση και δίαιτα παρέχεται μέσω οικογενειακών ιατρείων στην περιοχή Tyneside και τη Σκωτία για να διαπιστωθεί εάν τα οφέλη από ένα δομημένο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους μπορούν να υπάρξουν στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, όχι σε επίπεδο νοσοκομείων.
Η DiRECT επιδιώκει επίσης να δώσει απάντηση στο γιατί η σημαντική απώλεια βάρους έχει ως αποτέλεσμα την ύφεση, για να καταλάβουμε ποιες ομάδες θα μπορούσαν να ωφεληθούν στο μέλλον.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Η εύρεση τρόπων για να τεθεί σε διαρκή ύφεση θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος της παροχής φροντίδας για το διαβήτη και τη θεραπεία σοβαρών επιπλοκών, όπως καρδιαγγειακή νόσο, νεφρική νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η ύφεση θα μπορούσε να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν ή διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Η Isobel Murray, 65 ετών, από το North Ayrshire, συμμετείχε στην DiRECT από το 2014 έως το 2016. Ήταν στο πρόγραμμα δίαιτας χαμηλών θερμίδων για 17 εβδομάδες και έβαλε το διαβήτη τύπου 2 σε ύφεση μετά τους πρώτους τέσσερις μήνες.
Κατά τη διάρκεια της διετούς δοκιμής, η Isobel έχασε περισσότερο από 22 κιλά και δεν χρειάζεται πλέον να παίρνει οποιοδήποτε φάρμακο για το διαβήτη.
Η Isobel είπε: “Έχει μεταμορφώσει τη ζωή μου, είχα διαβήτη τύπου 2 για δύο έως τρία χρόνια πριν από τη μελέτη. Χρησιμοποιούσα διάφορα φάρμακα που αυξάνονταν διαρκώς και αισθανόμουν όλο και πίο άρρωστη καθημερινά. Όταν ήρθε η ευκαιρία για τη μελέτη DiRECT, δεν είχα απολύτως κανένα δισταγμό. Όταν οι γιατροί μου είπαν ότι το πάγκρεας μου δούλευε ξανά σωστά, αισθάνθηκα φανταστικά. Δεν σκέφτομαι πια τον εαυτό μου ως διαβητική, κάνω βέβαια όλους τους ελέγχους του διαβήτη μου, αλλά δεν αισθάνομαι διαβητική. Είμαι μία από τους τυχερούς που έχει περάσει σε ύφεση“.
Η ΜΚΟ Diabetes UK έχει επενδύσει πάνω από 2,8 εκατομμύρια λίρες στερλίνες στη μελέτη DiRECT, ώστε οι συμμετέχοντες που επιθυμούν να συνεχίσουν να παρακολουθούνται για μέχρι τρία χρόνια και να αξιολογηθεί η πλήρης σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας αυτού του προγράμματος.
Η χρηματοδότηση θα παράσχει περαιτέρω κατανόηση γύρω από τα μακροπρόθεσμα οφέλη, για να διαπιστώσει εάν μια τέτοια θεραπεία θα μπορούσε να προσφερθεί σε όλα άτομα με διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.
Χρειάζεται επίσης περισσότερη έρευνα για να μάθουμε ποιοί θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από θεραπείες όπως αυτή στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η εθνικότητα και η διάρκεια του διαβήτη τύπου 2.
Υπάρχει η μέθοδος της μελέτης ήδη στην Ελλάδα
Αν θέλετε και εσείς να βάλετε τον τύπου 2 διαβήτη σας σε ύφεση ή και αναστολή διαβάστε την συνέντευξη του Φαίδωνα Λίντμπεργκ, όπου παρουσιάζει και μια σημαντική ελληνική έρευνα που έγινε σε συνεργασία με το Διαβητολογικό Κέντρο στο Τζάνειο νοσοκομείο και την Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο. Σε αυτήν την έρευνα έγινε μια σύγκριση μεταξύ της μεθόδου Eurodiet και μιας διατροφής υποθερμιδικής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. To 96.7% των ασθενών της ομάδας Eurodiet μείωσαν ή σταμάτησαν τα αντιδιαβητικά φάρμακα ενώ μειώθηκαν σημαντικά οι μονάδες ινσουλίνης που έπαιρναν από 60 σε 28 κατά μέσο όρο, πολλοί δε απο τους συμμετέχοντες μπόρεσαν να σταματήσουν τελείως τις ενέσεις.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι η μέθοδος Eurodiet είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση παχύσαρκων ασθενών με διαβήτη τύπου 2 και αποτελεί επιλογή με περισσότερα μεταβολικά οφέλη γιατί οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σε καλύτερο γλυκαιμικό και λιπιδαιμικό προφίλ, σε μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μείωση ή διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής. Για πηροφοριες επικοινωνήστε με www.eurodiet.no .
Την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης DiRECT την βρίσκετε εδώ
Primary care-led weight management for remission of Type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial

Total
20
Shares
Σχετικά άρθρα