Διατηρείς σωστά την ινσουλίνη σου;

ινσουλίνη, φιαλίδιο, στυλό, φύλαξη, αποθήκευση, ψυγείο, διαβητης, γλυκουλι

Έχετε νιώσει ότι ο διαβήτης σας οδηγεί κάποιες φορές στα όριά σας; Έχετε όμως σκεφτεί μήπως υπάρχουν φορές που φτάνετε στα όρια τα “εργαλεία” του διαβήτη;
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσο μεγάλο είναι το χρονικό διάστημα που μπορεί να διατηρηθεί το φιαλίδιο (ή στυλό) ινσουλίνης στο συρτάρι της δουλειάς; Έχετε αφήσει κατά λάθος τη τσάντα με τα φάρμακα στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της νύχτας (χειμώνα ή καλοκαίρι); Διαβάστε παρακάτω πώς μπορεί να επηρεάσει η θερμοκρασία την ινσουλίνη.
Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται η ινσουλίνη;
Όταν διατηρείτε την ινσουλίνη στο ψυγείο σας για μακροχρόνια αποθήκευση, η ομάδα MedAngel συνιστά να την αποθηκεύσετε σε ένα κεντρικό ράφι. Αυτό βοηθά στην αποφυγή του πίσω μέρους του ψυγείου, όπου μπορεί να παγώσει, και της πόρτας (παρόλο που το ράφι του βουτύρου είναι ένα εύχρηστο σημείο φύλαξης) όπου η ινσουλίνη μπορεί να ζεσταθεί λόγω του συχνού ανοίγματος και κλεισίματος.
Σας συνιστούμε να το αποθηκεύσετε σε ένα τάπερ ή αεροστεγές δοχείο, κυρίως στο κεντρικό ράφι“, λέει η Laura Krämer, φαρμακοποιός στη MedAngel. “Η αποθήκευση σε ένα ψυγείο που χρησιμοποιείται λιγότερο είναι ακόμα καλύτερη, γιατί το συχνό άνοιγμα αλλάζει τη θερμοκρασία. Συνήθως παίρνετε συνταγές πολλών μηνών, έτσι έχετε φάρμακα στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο μήνες. Είναι σημαντικό να το κάνετε σωστά“.
Πρέπει πραγματικά να έχω ένα θερμόμετρο δίπλα στην ινσουλίνη μου;
Αν θέλετε να ξέρετε με βεβαιότητα τι κάνει το ψυγείο σας στα φάρμακά σας, γιατί όπως συμβαίνει και με άλλες πτυχές του διαβήτη, η γνώση είναι δύναμη.
Η Laura προειδοποιεί: “Υπάρχει ένας μετρητής θερμοκρασίας σε κάθε αποθήκη, πλοίο, αεροπλάνο και φορτηγό που αποθηκεύει φάρμακα. Εάν υπάρχει ελαφρά απόκλιση από το κανονικό, ο διανομέας πρέπει να καλέσει τον κατασκευαστή και να συμβουλευθεί βάσει έγγραφων οδηγιών, για να προσδιορίσει αν το προϊόν εξακολουθεί να είναι καλό προς πώληση. Αλλά τότε, τα φάρμακα μένουν στο σπίτι μας και ταξιδεύουν μαζί μας για μήνες“.
Χωρίς ένα θερμόμετρο, λέει η Laura, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζουμε τον κρίσιμο παράγοντα που επηρεάζει την ποιότητά τους: τη θερμοκρασία.
Τα θερμόμετρα που χρησιμοποιούν εφαρμογές (apps), μπορούν να ταξιδέψουν μαζί σας και να σας προειδοποιήσουν όταν αλλάξει η θερμοκρασία στο ψυγειάκι σας για να αποτρέψετε τις αποκλίσεις θερμοκρασίας που θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης.
Πόσο καιρό διατηρείται η σφραγισμένη (μη ανοιγμένη) ινσουλίνη;
Σημειώστε τις ημερομηνίες “χρήση από” και “λήξης” στις κουτιά ινσουλίνης σας – ναι, αυτές είναι δύο διαφορετικές ημερομηνίες!
Σύμφωνα με την Consumer Med Safety, τα μη ανοιγμένα φιαλίδια ινσουλίνης μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια στο ψυγείο από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.
Η αχρησιμοποίητη ινσουλίνη παραμένει σταθερή για 28 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου (15 °-25 ° Κελσίου).
Πόσο καιρό μπορώ να κρατήσω ανοιχτή (σε χρήση) ινσουλίνη;
Η βραχυπρόθεσμη αποθήκευση της ινσουλίνης κατά τη χρήση χρειάζεται προσοχή, για να είναι σίγουρο ότι δεν εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες για μεγάλες χρονικές περιόδους. Παρόλο που τα φιαλίδια και τα στυλό έχουν διαφορετικές οδηγίες, οι 28 ημέρες είναι ένας καλός κανόνας για την ανοιγμένη ινσουλίνη: φυλάξτε τη σε θερμοκρασία δωματίου για τέσσερις εβδομάδες πριν την πετάξετε. Η σημείωση της ημερομηνίας στο κουτί όταν ανοίγετε ένα νέο φιαλίδιο ή κουτί ινσουλίνης μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε πόσο καιρό είναι ανοικτό.
Ποιες θερμοκρασίες θεωρούνται “ακραίες”;
Η απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως και οι θερμοκρασίες κατάψυξης μπορούν να βλάψουν την ινσουλίνη σε μοριακό επίπεδο. Μην χρησιμοποιείτε ινσουλίνη που έχει αποθηκευτεί ποτέ σε θερμοκρασία πάνω από 40 ° Κελσίου ή ινσουλίνη που έχει εκτεθεί σε θερμοκρασίες από -10 ° έως -20 ° Κελσίου.
Ωχ! Πάγωσε η ινσουλίνη μου. Και τώρα τι;
Μην προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε την ινσουλίνη, ακόμη και μετά την απόψυξη. “Αν καταψυχθεί, η ινσουλίνη είναι εντελώς αναποτελεσματική. Θα μπορούσε να σας πάρει λίγο χρόνο για να καταλάβετε ποιο είναι το πρόβλημα. Η συνέχεια θα ήταν να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου όταν χρησιμοποιείτε μια αποτελεσματική ινσουλίνη.
Νομίζω ότι η ινσουλίνη μου είναι αναποτελεσματική. Τι πρέπει να κάνω;
Σε περίπτωση αμφιβολίας, πετάξτε τη στα σκουπίδια.
Αντιμετωπίστε ανάλογα οποιαδήποτε υπεργλυκαιμία ή υπογλυκαιμία. Να είστε προσεκτικοί κατά τη μετάβαση σε ένα νέο φιαλίδιο ή στυλό και βεβαιωθείτε ότι η ινσουλίνη δεν έχει εκτεθεί στις ίδιες συνθήκες που κατέστησαν αναποτελεσματική την προηγούμενη.
Εν τω μεταξύ, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα στον τομέα αυτό, λέει η Laura. “Δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα σχετικά με το πόσο συχνά η ινσουλίνη είναι αναποτελεσματική. Ελπίζουμε να κάνουμε κάποιες δοκιμές ποιότητας με ένα νοσοκομείο για να πάρουμε περισσότερα δεδομένα σχετικά με αυτό. Ας ελπίσουμε ότι θα το πετύχουμε κατά τη διάρκεια του 2018“.
 

Πηγή: beyondtype1.org

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα