Υπάρχει σύνδεση μεταξύ διαβήτη και άσθματος;

διαβήτης, άσθμα, γλυκουλι, μελετη, glykouli, glykouligr, diabetes

Φινλανδοί ερευνητές αναγνώρισαν ότι οι συσχετίσεις μεταξύ του άσθματος και του διαβήτη τύπου 1 εξακολουθούν να είναι ασαφείς και έτσι διεξήγαγαν μια μελέτη για να εξετάσουν περισσότερο τη σχέση μεταξύ αυτών των δύο αυτοάνοσων ασθενειών.
Στην περίληψη της μελέτης τους δηλώνουν ότι τη διεξήγαγαν σε εθνικό επίπεδο με παιδιά από τη Φινλανδία και χρησιμοποίησαν μια νέα στατιστική προσέγγιση.
Τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν γεννημένα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 1981 και 31ης Δεκεμβρίου 2008. Υπήρχαν 81.473 διαγνωσθέντες με άσθμα και 9.541 είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 μέχρι τα 16 τους έτη. Τα στοιχεία αυτά εντοπίστηκαν στο Κεντρικό Μητρώο Φαρμάκων που διατηρεί το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Φινλανδίας.
Ποιοι είναι οι δεσμοί μεταξύ του διαβήτη τύπου 1 και του άσθματος;
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια προηγούμενη διάγνωση άσθματος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 κατά το επιβλητικό 41%.
Αντίστροφα, μια προηγούμενη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος κατά 18%.
Με βάση τα ευρήματα αυτά, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η σχέση μεταξύ του διαβήτη τύπου 1 και του άσθματος είναι “πιο περίπλοκη από ό, τι θεωρούνταν προηγουμένως και η κατεύθυνσή της εξαρτάται από τη διαδοχική εμφάνιση των ασθενειών“.
Εσείς έχετε άσθμα και διαβήτη τύπου 1 και αν ναι, ποια διάγνωση ήρθε πρώτα;
 

Πηγή: diabetesdaily.com
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα