Ερευνητές βάζουν στην "αρένα" μικρές δόσεις γλυκαγόνης έναντι υδατανθράκων για καταπολέμηση των υπογλυκαιμιών

γλυκαγόνη, διαβητης, υπογλυκαιμια, glykouli, glykouligr γλυκουλι

Η γλυκαγόνη θεωρείται σήμερα το αντίδοτο της τελευταίας λύσης – αφημένο στο πίσω μέρος του ψυγείου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, υπήρξαν ερευνητικές προσπάθειες για να προσφερθεί περισσότερο στην πρώτη γραμμή της αγωγής για τον διαβήτη τύπου 1. Αυτές οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην αναμόρφωση της γλυκαγόνης ώστε να διατηρείται σταθερή η ιδιότητα του σε θερμοκρασία δωματίου, και στη δοκιμή εάν οι μίνι-δόσεις γλυκαγόνης μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των λιγότερο σοβαρών υπογλυκαιμιών. Και οι δύο ερευνητικές διεργασίες είναι σημαντικές για να αποκαλυφθεί εάν η γλυκαγόνη πρόκειται να αποτελέσει μέρος ενός μελλοντικού αυτοματοποιημένου συστήματος αντλίας χορήγησης ινσουλίνης.
Το περασμένο έτος, το T1D Exchange διεξήγαγε μια μελέτη με τίτλο “Μικρο-δόση γλυκαγόνης για τη θεραπεία μη σοβαρής υπογλυκαιμίας σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 1“. Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη για να δουν αν μια πολύ μικρή δόση γλυκαγόνης λειτουργεί το ίδιο ή καλύτερα από μερικούς υδατάνθρακες για τη θεραπεία της μη σοβαρής υπογλυκαιμίας. Οι ερευνητές ανέφεραν τα εξής:
Η μελέτη περιελάμβανε 26 συμμετέχοντες σε 5 διαβητικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτείων. Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε θεραπεία της υπογλυκαιμίας με πολύ μικρή δόση γλυκαγόνης κατά τη διάρκεια μίας περιόδου της κύριας δοκιμής και με δισκία γλυκόζης από το στόμα κατά την υπόλοιπη περίοδο. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες ξεκίνησαν με τη χορήγηση μίνι δόσης γλυκαγόνης και το άλλο μισό ξεκίνησε με δισκία γλυκόζης.
Το ποσοστό επιτυχίας για τη θεραπεία της μη σοβαρής υπογλυκαιμίας δεν ήταν διαφορετικό μεταξύ των τρόπων αντιμετώπισης. Το 94% των υπογλυκαιμικών συμβάντων κατά τη διάρκεια της περιόδου που χορηγούνταν μίνι-δόση γλυκογόνης και το 95% των συμβάντων κατά τη διάρκεια της περιόδου που χορηγούνταν ταμπλέτες γλυκόζης αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Δείτε το γράφημα παρακάτω:

Συμπερασματικά, οι μικρές δόσεις γλυκαγόνης μπορούν να θεραπεύσουν επιτυχώς την ήπια έως μέτρια υπογλυκαιμία. Μπορεί να είναι μια χρήσιμη εναλλακτική λύση στη θεραπεία αντί για την κατανάλωση δισκίων γλυκόζης, ειδικά όταν αισθάνεστε άρρωστοι ή προσπαθείτε να αποφύγετε τη λήψη περισσότερων θερμίδων.
Συχνά ακούμε για έρευνες όταν αποδεικνύουν ότι κάτι είναι καλύτερο από την υπάρχουσα θεραπεία. Ωστόσο, εάν μια νέα θεραπεία πρέπει να πάρει την έγκριση του οργανισμού φαρμάκων, πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι είναι τόσο ασφαλής και αποτελεσματική όσο οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές. Αυτή η μελέτη ήταν ένα βήμα μπροστά για τους ερευνητές του μίνι-γλυκαγόνης και δείχνει ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξει και άλλη θεραπευτική επιλογή για την καταπολέμηση της ήπιας υπογλυκαιμίας.
 

Πηγή: myglu.org

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα