Και ο ΣΥ.Ν.Ε.Δ. ενάντια στη δοκιμασία γλυκαγόνης! Ως πότε θα παίζουν με την ποιότητα ζωής μας;

Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών Υπουργό Υγείας, ΕΟΠΥΥ ΕΣΑΜΕΑ, ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. διαμαρτυρία δοκιμασία γλυκαγόνης

Ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών (ΣΥΝΕΔ), εξέδωσε ανακοίνωση που κοινοποιεί στον Υπουργό Υγείας, τους Προέδρους του ΕΟΠΥΥ και της ΕΣΑΜΕΑ, καθώς και στον Πρόεδρο και το ΔΣ της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Θέμα της όπως είναι αναμενόμενο, η διαμαρτυρία του Συλλόγου για το φλέγον ζήτημα των τελευταίων ημερών, που αφορά τη δοκιμασία γλυκαγόνης και έχει αναστατώσει όλη τη κοινότητα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1. Προσυπογράφουμε την ανακοίνωση και σας παροτρύνουμε να κάνετε το ίδιο!
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Προς
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αναπληρώτρια Υπουργό κα Θεανώ Φωτίου
ΘΕΜΑ : ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών (ΣΥ.Ν.Ε.Δ) ιδρύθηκε το 1997 και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο Σύλλογος μας αγωνίζεται από ιδρύσεως του για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με Σ.Δ. (πρόληψη, θεραπευτική
αντιμετώπιση , διατροφή, άθληση, εκπαίδευση των πασχόντων για την αυτοδιαχείριση της πάθησης και αυτορύθμισή τους κ.λπ ) , την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελών της κοινωνίας καθώς και την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με Σ.Δ προς την Πολιτεία και τους φορείς της.
Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για ένα σοβαρό θέμα που έχει προκύψει και έχει αναστατώσει όλη τη κοινότητα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 /Ινσουλινοεξαρτώμενο.
Το σοβαρό αυτό θέμα έχει θίξει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη με την υπ’ αριθ 8/11.1.2018 με επιστολή της και αφορά στον αναμορφωμένο Ενιαίο Πίνακα Πιστοποίησης και Αξιολόγησης της Αναπηρίας, όπως αυτός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β΄
4591/ 27/12/2017 , Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Φ. 80000/45219/1864 .
Στη σελίδα 61394 του προαναφερθέντος Πίνακα ,στο κεφάλαιο 9.2. Σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) αναφέρεται :
« Εάν η διάγνωση γίνει πριν την ηλικία των 16 ετών: τεκμηριώνεται με την έκθεση νοσηλείας. Εάν γίνει μετά την ηλικία των 16 ετών: εκτός από την θεραπευτική αγωγή με ινσουλίνη χρειάζονται τίτλος αντισωμάτων (anti-GAD και/ή anti-IA 2) και C-πεπτίδιο (μετά από δοκιμασία γλυκαγόνης).
Με τη βεβαίωση της πάθησης: ………………………………………………. Π.Α. 50%.»
Η απόφαση αυτή μας βρίσκει εντελώς αντίθετους αφού δεν απλοποιεί τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας ούτε ανακουφίζει τα ΑμεΑ , όπως αναφέρεται στο ίδιο το ΦΕΚ. Αντιθέτως έχει προκαλέσει πανικό και φόβο σε όλη τη κοινότητα των ατόμων με ΣΔΤ1 για τους εξής λόγους:

  1. Καταρχάς οι εξετάσεις που ζητούνται (anti’Gad C και/ή anti-IA 2 και C πεπτίδιο) δεν συνταγογραφούνται και το κόστος τους είναι ιδιαίτερα υψηλό, ενώ οι εξετάσεις αυτές γίνονται σε πολύ λίγες νοσοκομειακές μονάδες. Είναι αδιανόητο να υποχρεώνετε ανθρώπους που αιτούνται την πιστοποίηση της αναπηρίας τους για την χορήγηση οικονομικών και κοινωνικών παροχών να πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος ιατρικών εξετάσεων.
  2. Οι εξετάσεις αυτές για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενο, των οποίων ο διαβήτης έχει διαγνωσθεί χρόνια πριν δεν έχουν καμία αξία.
    Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων –Συλλόγων ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΣΔΙΑ) στην υπ ‘ αριθ. 8/11.1.2018 επιστολή της αναφέρει ότι «η δοκιμασία γλυκαγόνης για μέτρηση C- πεπτιδίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) αλλά και την Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία (AEE), δεν αποτελεί εξέταση εκλογής για ασθενείς που πάσχουν χρόνια από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1.»

Σύμφωνα με οδηγίες θεραπόντων ιατρών μας η εξέταση του C πεπτιδίου μετά γλυκαγόνης μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση. Η ΓΛΥΚΑΓΌΝΗ είναι ουσία που επιφέρει πολλές παρενέργειες και οι θεράποντες ιατροί είναι αρνητικοί στην πραγματοποίηση αυτής της εξέτασης. Με αυτές τις εξετάσεις οι
τιμές του σακχάρου φτάνουν σε υψηλά επίπεδα επικίνδυνα για την υγεία των πασχόντων, ενώ δεν έχουν καμία αξία ειδικά για πάσχοντες που έχουν πολλά χρόνια διαβήτη. Επισημαίνουμε ότι οι υψηλές τιμές γλυκόζης σε πάσχοντες που τα κύτταρα β του παγκρέατος δεν λειτουργούν μπορούν να οδηγήσουν σε
κετοξέωση, άκρως επικίνδυνη κατάσταση που συνοδεύεται από εισαγωγή στο νοσοκομείο ιδιαίτερα για τα άτομα που φέρουν αντλία ινσουλίνης. Αυτή η εξέταση γίνεται στην πρωτοδιάγνωση του Διαβήτη, και όχι 10 ή 20 χρόνια μετά. Ενδεικτικά για την κατανόηση του θέματος σας επισυνάπτουμε σχετική ιατρική βεβαίωση για άτομο με διαβήτη διαγνωσμένο προ 50 ετών.
Είναι άξιο απορίας γιατί κατά την αναθεώρηση του Πίνακα δεν συζητήθηκε η ένταξη αυτών των εξετάσεων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια.
Είναι αδιανόητο να ταλαιπωρούνται άτομα με διαβήτη τύπου 1 , που η πάθησή τους έχει εμφανιστεί χρόνια πριν και τους οποίους ήδη το σύστημα έχει καταταλαιπωρήσει με συνεχείς επανεξετάσεις για την πιστοποίηση μιας πάθησης που είναι μη αναστρέψιμη. Ζητάτε από αυτούς τους ανθρώπους που
έχουν περάσει από συνεχείς επανεξετάσεις να υποστούν νέες δοκιμασίες. Δεν έχετε λάβει υπόψη σας ότι οι πάσχοντες που διαβιούν στην επαρχία θα πρέπει να αναζητήσουν νοσοκομείο ή διαγνωστικό κέντρο χιλιόμετρα μακριά πληρώνοντας οι ίδιοι το κόστος μετακίνησης και το κόστος των εξετάσεων;
Επιπρόσθετα θα πρέπει να σας τονίσουμε ότι εάν παραμείνει ο ΕΠΑΑΑ ως έχει, ως προς το θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, ο ΕΟΠΥΥ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστη νοσηλείας ,αφού θα αναγκαστούν οι θεράποντες ιατροί μας, να μας νοσηλεύουν προκειμένου να κάνουμε αυτές τις εξετάσεις.
Είναι άξιο απορίας πως στην εποχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου που έχετε ήδη θεσμοθετήσει θέλετε να ταλαιπωρούνται οι χρόνια πάσχοντες.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι πίσω από τέτοιους είδους οδηγίες δεν κρύβονται σκοπιμότητες.
Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας σε αυτή την επιστολή μας.
Με εκτίμηση
Για το ΔΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σπυριδούλα Λάγιου
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  Μαριέττα Κανάκη”
 
Και για του λόγου το αληθές, ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών επισύναψε την ιατρική γνωμάτευση από τον Ευαγγελισμό, που έχει στην κατοχή της η ενδοκρινολόγος Βάνια Βλασοπούλου. Οι εξετάσεις με γλυκαγόνη δεν έχουν καμία αξία ειδικά για πάσχοντες που έχουν πολλά χρόνια διαβήτη και πραγματικά δεν είναι κατανοητό να ζητείται από τους διαβητικούς να κάνουν τέτοιες εξετάσεις εφόσον δεν ανιχνεύονται πλέον τα αυτοαντισώματα κατά των β-κυττάρων του παγκρέατος (το αντιγόνο έχει πλέον καταστραφεί).
Αναλυτικά η γνωμάτευση:
“Η κ. ……, 79 ετών σήμερα, πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Σε ηλικία 29 ετών – δηλαδή το 1966 – παρουσίασε τυπική συμπτωματολογία (πολυουρία, πολυδιψία, απώλεια βάρους) που εξελίχθηκε πιθανά σε διαβητική κετοξέωση (αναφερόμενα: σάκχαρο αιμ. > 450mg & οξόνη ούρων ++++). Νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Γαλλίας, όπου βρισκόταν και ΕΚΤΟΤΕ λαμβάνει συνεχώς ινσουλίνη, μίγμα πρωί & βράδυ.
Το 1998 ήλθε για πρώτη φορά στο Διαβητολογικό ιατρείο του Τμήματος και τον 6ο /1998 νοσηλεύτηκε για πρώτη φορά στην κλινική μας για τη ρύθμιση της νόσου. Τότε επιβεβαιώθηκε η ήδη γνωστή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια για την οποία είχε υποβληθεί σε φωτοπηξία άμφω & γενικευμένη λεύκη.
Η ασθενής παρακολουθείται τακτικά στο Διαβητολογικό Κέντρο του Τμήματος, αλλά τα τελευταία χρόνια η ρύθμιση είναι δύσκολη λόγω της ηλικίας και συνοδών προβλημάτων.
Η διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 τίθεται από την ηλικία διάγνωσης της νόσου, την οξεία συμπτωματολογία ενδεικτική ινσουλινοπενίας, την έλλειψη κληρονομικού ιστορικού ΣΔ τύπου 2 και την ινσουλινοθεραπεία από την αρχή της διάγνωσης. Συμβατή με τον αυτοάνοσο ΣΔ 1 είναι η συνύπαρξη
γενικευμένης λεύκης & υποθυρεοειδισμού.
Όπως είναι γνωστό το 1966 δεν ήταν δυνατή η ανίχνευση των αυτοαντισωμάτων και η δοκιμασία γλυκαγόνης. Μετά από 50 χρόνια νόσου δεν ανιχνεύονται πλέον τα αυτοαντισώματα κατά των β-κυττάρων του παγκρέατος (το αντιγόνο έχει πλέον καταστραφεί).
Με βάση τα παραπάνω και με το γεγονός ότι παρά το εντατικοποιημένο σχήμα (βραδύ ανάλογο πρωί & βράδυ, ταχύ ανάλογο τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα με τα γεύματα) που λαμβάνει τα τελευταία χρόνια και την απορρύθμιση της νόσου (HbA1c: 9.8% τον 7 ο /2016) και το c-πεπτίδιο θα είναι μη ανιχνεύσιμο (νόσος 50 χρόνια, απορρύθμιση).”
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων –Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)– ζητά την εξαίρεση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη από το άρθρο 38 του νόμου 4865/2021 και ισότιμη πρόσβασή τους στις δομές υγείας

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Ασημίνα Γκάγκα διεκδικεί ισότιμη πρόσβασή των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις δομές υγείας