Πρόβλημα με τα αποθέματα των αισθητήρων του Freestyle Libre;

Freestyle Libre, libre, αισθητηρας, libre abbott, γλυκουλι, diabetes, glykouli

Πολλοί διαβητικοί στη Νορβηγία θα πρέπει να επιστρέψουν στο τρύπημα των δαχτύλων για τη μέτρηση του σακχάρου τους, αφού δεν υπάρχουν αποθέματα των αισθητήρων του Freestyle Libre! Ακόμα και στην Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί τα συγκεκριμένα φαινόμενα για όσους έχουν παραγγείλει μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας.
“Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περίπου 2.000 άνθρωποι με διαβήτη στη Νορβηγία, συμπεριλαμβανομένου των παιδιών και των εφήβων, που αγοράζουν τον συγκεκριμένο εξοπλισμό. Το Freestyle Libre έχει πολλά και μεγάλα πλεονεκτήματα“, λέει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Διαβήτη της Νορβηγίας, Bjørnar Allgot.
Συνεχίζει ο κος Allgot λέγοντας: “Πολλοί έχουν παραγγείλει και πληρώσει για τους αισθητήρες, αλλά δεν τους έχουν λάβει γιατί οι αποθήκες είναι άδειες. Αυτό αποτελεί μεγάλη πρόβλημα για όσους το χρησιμοποιούν και πρέπει τώρα να γυρίσουν στο παραδοσιακό τρύπημα των δαχτύλων“. 

Μείωση της τιμής

Το Freestyle Libre έχει γίνει απαραίτητο από ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων με διαβήτη ανά τον κόσμο. Χρησιμοποιώντας έναν μικρό αισθητήρα που κολλάει στο μπράτσο, οι χρήστες μπορούν εύκολα να δουν την τιμή του σακχάρου τους μέσω ενός σκάννερ που δείχνει στην οθόνη του οχί μόνο το σάκχαρο του αλλά και την πορέια του, δηλαδή αν έχει ανοδική ή καθοδική πορεία.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η εταιρεία μείωσε την τιμή του αισθητήρα στις χώρες του εξωτερικού και κατέληξε στα 60.
Οι μειώσεις της τιμής έφεραν σημαντικές αλλαγές στη ζήτηση και έχουν αυξηθεί σημαντικά οι παραγγελίες“, αναφέρει ο κος Allgot
Έρευνα που διεξήχθη από την Ομοσπονδία Διαβήτη της Νορβηγίας, έδειξε μέσω των αποτελεσμάτων της ότι όσοι χρησιμοποιούν το Freestyle Libre βιώνουν λιγότερες υπογλυκαιμίες ή υπεργλυκαιμίες και πολύ μεγαλύτερο έλεγχο του σακχάρου τους!
Είναι ευκολότερο πλέον με το Free Style Libre να έχεις καλύτερο έλεγχο του σακχάρου σου, καθώς ο αισθητήρας και το μηχάνημα βοηθούν στη λήψη καλύτερων αποφάσεων. Είναι σαν να προσφέρεται ένα τιμόνι για το αμάξι“, προσθέτει ο Allgot.

Δύσκολη η κατάσταση απο την μεγάλη ζήτηση του προιόντος.

Η εταιρεία δεν μπορεί να απαντήσει με απόλυτη ακρίβια για το πότε θα υπάρξει περισσότερο απόθεμα του Freestyle Libre
Ο λόγος που μειώνονται τα αποθέματα είναι η αυξημένη ζήτηση, και οι αρχές σε πολλά κράτη πλέον αποζημιώνουν τη χρήση του Freestyle Libre“, αναφέρει σε e-mail του ο Anoar Solberg Diab, υπεύθυνος της Abbott στη Νορβηγία, και προσθέτει: “Η κατάσταση είναι δύσκολη τόσο και για εμάς, όσο και για τους πελάτες μας. Αναμένουμε αυξημένη παραγωγή και αποθέματα περίπου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού“.

Ζήτηση για κάλυψη από το κράτος

Στη Νορβηγία το κράτος δεν καλύπτει την αγορά του Freestyle Libre, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνει ο κάθε χρήστης ένα μεγάλο ποσό ετησίως προκειμένου να το χρησιμοποιεί καθημερινά.
Η ζήτηση αυξάνεται παγκοσμίως. Όταν υπάρχει έλλειψη του προιόντος, η Νορβηγία δεν θα είναι πρώτη στη σειρά προτεραιότητας, διότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό πλάνο αποζημίωσης του κόστους από το κράτος. Αυτό σημαίνει με τη σειρά του ότι προτεραιότητα θα έχουν οι μεγάλες αγορές“, αναφέρει ο Allgot, υπονοώντας τη Σουηδία, που υπολογίζεται ότι έχει πάνω από 50.000 άτομα που χρησιμοποιούν τον αισθητήρα της Abbott.
Προσπαθούμε να βρούμε κάποια λύση. Το προϊόν έπρεπε να καλύπεται από το κράτος πολύ πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο ακόμα“, συμπληρώνει ο Allgot.
Ελάχιστες χώρες δεν είναι μέσα, ανάμεσα τους και η Ελλάδα με τα γνωστά ζητήματα που έχουν προκύψει από το περσινό καλοκαίρι με τις τιμές των αναλώσιμων.
Mε δηλώσεις στην επίσημη ελληνική σελίδα της Abbott στο Facebook διαβάζουμε ότι με πρόσφατο σχόλιο τους ανέφεραν τα παρακάτω: “Να σας ενημερώσουμε ότι από τη πλευρά μας έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και αναμένουμε την ανταπόκριση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την αποζημίωση του συστήματος FreeStyle Libre“.
Εμείς το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι ακόμα και όσοι πληρώνουν αδρά τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια τεχνολογία που με έρευνες και αποδεδειγμένα κάνει καλύτερη τη ρύθμιση του διαβήτη των πασχόντων, απαραίτητη προυπόθεση για να μη φτάσουν σε επιπλοκές που εκεί το κράτος θα χρειαστεί να ξοδέψει πολλά παραπάνω χρήματα .
 

Πηγή: nrk.no

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Gika-travelling diabetes
Περισσότερα

Ταξιδεύοντας στη χώρα του διαβήτη

Ο διαβήτης όταν πρωτοεμφανίζεται στη ζωή ενός παιδιού, αποτελεί για ολόκληρη την οικογένεια ένα αναπάντεχο ταξίδι. Η "χώρα" του διαβήτη είναι άγνωστη και φαντάζει τρομακτική και απειλητική. 

Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ίσως προκαλούν έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να κάνουν καλό στη σιλουέτα, αλλά οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.