5 τρόποι που το κατοικίδιο σας μπορεί να βοηθήσει τον διαβήτη σας!

γλυκουλι, ζωάκια

Είναι ευρέως γνωστό ότι το να έχεις ένα ζωάκι για συντροφιά μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία σου, είτε σωματικά είτε συναισθηματικά. Πως μπορεί όμως ένα κατοικίδιο να βοηθήσει με τη διαχείριση του διαβήτη; Σας δίνουμε 5 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επωφεληθείτε κάνοντας μέρος της ζωής σας έναν (ή πολλούς) γούνινο φίλο!

1 – Ανακούφιση από το στρες

Η ζωή με τον διαβήτη πολλές φορές μπορεί να φέρει άγχος. Το στρες είναι γνωστό ότι ανεβάζει τα σάκχαρα του αίματος. Ακόμα πιο γνωστό όμως έιναι ότι το να χαϊδεύεις ένα ζωάκι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της επινεφρίνης και της νορεπινεφρίνης. Με απλά λόγια: το να περνάς μερικό χρόνο με το κατοικίδιο σου σε κάνει να ηρεμείς. Έτσι, το να έχεις ένα κατοικίδιο μπορεί να έχει μια άμεσο, θετικό αντίκτυπο στον έλεγχο του διαβήτη.

2 – Επιπλέον σωματική άσκηση

Όλοι ξέρουν ότι τα σκυλιά πρέπει να εξασκούνται. “Από τη στιγμή που απέκτησα σκυλάκι, πριν 6 χρόνια περίπου, τα επίπεδα δραστηριότητας μου ανέβηκαν σημαντικά“, μας είπε ο Γιάννης, φίλος και διαβητικός και συμπληρώνει: “Πάντα παρατηρώ μια θετική επίδραση στις τιμές μου όταν ενσωματώνω μια καθημερινή άσκηση στη ρουτίνα μου
Φυσικά, τα οφέλη της άσκησης που προκύπτουν από την ιδιοκτησία ενός κατικοιδίου, μπορεί να είναι λιγότερο έντονα αν έχεις ένα ζωάκι που δεν απαιτεί συχνά βόλτες. Ακόμα και έτσι, οι θερμίδες μπορούν να καούν και από άλλες ασκήσεις που θα προκύψουν. Είτε πηγαίνωντας από τον καναπέ για να παίξεις μαζί του, για να το ταίσεις, ή ακόμα και για να καθαρίσεις τις βρωμιές του, είναι λιγότερο καθιστικό απ’ ότι θα ήταν αν δεν είχες κανένα να φροντίζεις.

3 – Έχουν μια έκτη αίσθηση

Εντάξει, ίσως να είναι μια ενισχυμένη 5η αίσθηση. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι σκύλοι έχουν αυξημένη αίσθηση της όσφρησης και μπορούν ακόμα να εκπαιδευτούν στην ειδοποίηση των ανθρώπων, όταν οι τιμές του σακχάρου φτάνουν σε υψηλά ή χαμηλά επίπεδα. Μερικοί άνθρωποι παίρνουν έναν ειδικό σκύλο, ή εκπαιδεύουν το δικό τους! Μέσα από εμπειρίες φίλων μας στο εξωτερικό, μαθαίνουμε ότι οι δικοί τους σκύλοι γλείφουν τον ιδιοκτήτη τους στο πρόσωπο όταν δουν σημάδια υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας.

4 – Μας κάνουν να γελάμε

Τα κατοικίδια μπορούν να είναι γκαφατζίδικα – σίγουρα τα δικά μας είναι! Από τις πρώτες ημέρες που κυνηγούν την ουρά τους, μέχρι τα γρυλίσματα που κάνουν όταν βλέπουν άλλα ζωάκια, τα σκυλιά σίγουρα μας κάνουν να χαμογελάμε σε καθημερινή βάση.
Τουλάχιστον μια μελέτη έχει δείξει ότι το γέλιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση του μεταγευματικού σακχάρου. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το αν η φυσική δράση του γέλιου αυξάνει τη κατανάλωση της γλυκόζης από τους μύες ή αν οι επιπτώσεις είναι ενδοκρινικής διαμεσολάβησης. Φαίνεται όμως ότι το γέλιο είναι ένα πολύ καλό φάρμακο!

5 – Μπορούμε να μάθουμε από αυτά!

Αναμφισβήτητα, οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί ώστε να είναι αρκετά έξυπνοι συγκριτικά με άλλα ζώα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μάθουμε πολύ χρήσιμα πράγματα από τα κατοικίδια μας!
Το μεγαλύτερο μας μάθημα; Οι σκύλοι ζουν τη στιγμή και δεν ανησυχούν για τα “ίσως” ή τα “εάν..”
Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια χρήσιμη στρατηγική για να εφαρμοστεί στη διαχείριση του διαβήτη. Όταν βλέπουμε μια ακραία τιμή σακχάρου, είναι δύσκολο να μην αποθαρρυνθείς, ειδικά όταν παλεύεις να βρεις το λόγο πίσω από αυτό. Δεν είναι όλα υπό τον έλεγχο μας, αλλά αφήνοντας το, μπορούμε να συγκεντρωθούμε στο παρόν και στο τι μπορούμε να κάνουμε για να πάρουμε το καλύτερο από όσα έχουμε.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα