Έχετε διαβήτη; Δείτε ποια είναι η ιδανική ώρα να τρώτε πρωινό!

διαβητης τυπου 2, γλυκουλι, διαβητης, διαιτα, glykouli, glykouligr

Τον σημαντικό ρόλο που έχει το πρωινό για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αναδεικνύει νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην Diabetic Medicine.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εστίασε στο πώς το πρωινό επηρεάζει τον δείκτη μάζας σώματος των διαβητικών (ΔΜΣ) και πώς εμπλέκεται στην παχυσαρκία.

Πιο αδύνατοι οι διαβητικοί που τρώνε νωρίς πρωινό

Η παχυσαρκία είναι συχνό φαινόμενο μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Έχει παρατηρηθεί πως οι άνθρωποι που ανήκουν στον βραδινό χρονότυπο, δηλαδή συνηθίζουν να ξυπνούν αργά και να κοιμούνται αργά, είναι πιο πιθανό να έχουν παραπανίσια κιλά, ωστόσο δεν είχε εξεταστεί έως τώρα αν ισχύει κάτι αντίστοιχο συγκεκριμένα για τους διαβητικούς.
Έτσι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι αποφάσισαν να μελετήσουν αν ο πρωινός ή ο βραδινός χρονότυπος επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον ΔΜΣ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και, αν τελικά αυτό ισχύει, ποιοι άλλοι παράγοντες εμπλέκονται.
Για τον σκοπό αυτόν, οι ερευνητές παρακολούθησαν 210 άτομα που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι αξιολογήθηκαν ως προς τον χρονότυπό τους αλλά και τις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις τους, όπως ο προγραμματισμός των γευμάτων τους μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, υπολογίστηκε το σωματικό βάρος και ο ΔΜΣ κάθε συμμετέχοντα.
Από τις αναλύσεις των ερευνητών προέκυψε ότι όσοι διαβητικοί ανήκουν στον βραδινό χρονότυπο τείνουν να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται σημαντικές διαφορές ως προς την κατανάλωση θερμίδων συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που ανήκουν στον πρωινό χρονότυπο.
Ένας παράγοντας όμως που φάνηκε να κάνει τη διαφορά ήταν η ώρα κατανάλωσης του πρώτου γεύματος της ημέρας (αλλά όχι των επόμενων), αφού όσοι έτρωγαν νωρίτερα πρωινό έτειναν να έχουν και χαμηλότερο ΔΜΣ. Να σημειωθεί ότι όσοι συμμετέχοντες ανήκαν στον πρωινό χρονότυπο έτρωγαν το πρωινό τους μεταξύ 7.00 και 8.30 το πρωί. 
Το συμπέρασμα της νέας μελέτης είναι λοιπόν πως όσοι διαβητικοί είναι… βραδινοί τύποι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν μεγάλη αύξηση στο βάρος τους και η κατανάλωση πρωινού αργότερα μέσα στην ημέρα είναι ο παράγοντας-κλειδί που καθοδηγεί αυτή την εξέλιξη
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Sirimon Reutrakul, αναφέρει: «Η καθυστέρηση του πρωινού αναδεικνύεται σε νέο παράγοντα κινδύνου για τον υψηλό ΔΜΣ μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, μένει να εξεταστεί αν η χρονική μετάθεση του πρωινού μέσα στην ημέρα μπορεί να συμβάλει στην απώλεια κιλών». Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από τη σχέση πρωινού και σωματικού βάρους δεν είναι σαφείς, ο Reutrakul εκτιμά πως όσο καθυστερεί το πρώτο γεύμα της ημέρας τόσο περισσότερο απορρυθμίζεται το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, κάτι που με τη σειρά του συνεπάγεται απορρύθμιση του μεταβολισμού, όπως έχουν αποδείξει παλαιότερες μελέτες.
 

Πηγή: onmed.gr

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να καταναλώνουν υδατάνθρακες τα άτομα με διαβήτη

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η κατανάλωση υδατανθράκων νωρίτερα μέσα στην ημέρα (κι όχι αργά τη νύχτα) συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς
Νηστεία
Περισσότερα

Νηστεία – Πάσχα: Διατροφικές οδηγίες για τα άτομα με Διαβήτη

Μεγάλη προσοχή τόσο στη Νηστεία όσο και το Πάσχα πρέπει να δείξουν τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη…