«Θανατηφόρο μείγμα» το επαγγελματικό άγχος, η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης

αγχος, στρες, δουλεια, εργασια, γλυκουλι, glykouli, glykouligr

Τα άτομα που πάσχουν από καρδιακή νόσο ή διαβήτη και έχουν επαγγελματικό άγχος κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Επίσης, μια άλλη έρευνα δείχνει ότι ανεξαρτήτως από φύλο, ηλικία ή μορφωτικό επίπεδο, εκείνοι που στρεσάρονται περισσότερο στη δουλειά, έχουν κατά μέσο όρο 48% μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης μορφής καρδιακής αρρυθμίας.
Στην πρώτη μελέτη ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου με επικεφαλής την Δρ Μίκα Κιβιμάκι αξιολόγησαν στοιχεία για πάνω από 100.000 άνδρες και γυναίκες από τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβανομένων περισσοτέρων από 3.400 ατόμων με καρδιακή νόσο και διαβήτη. Στην αρχή της μελέτης (1985-2002) όλοι οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής τους και την υγεία τους.
Κατά μέσο όρο έπειτα από 14 χρόνια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα ιατρικά αρχεία των εθελοντών και διαπίστωσαν ότι πάνω από 3.800 άτομα είχαν αποβιώσει.
Οι ειδικοί εστίασαν σε δύο μορφές επαγγελματικού άγχους: απαιτητική εργασία και μικρό έλεγχο επί των καθηκόντων και υπερπροσπάθεια με μικρή ανταμοιβή.
Μετά τη συνεκτίμηση της κοινωνικοοικονομικής κατάσταση και παραμέτρων, όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με καρδιακή νόσο ή διαβήτη που είχαν επαγγελματικό άγχος είχαν 68% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από άνδρες χωρίς επαγγελματικό άγχος.
Ο αυξημένος κίνδυνος εντοπίστηκε σε άνδρες που υποβάλλονταν σε θεραπεία και είχαν πετύχει τους στόχους τους ως προς τις τιμές της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Επίσης, σε άνδρες που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, ήταν σωματικά δραστήριοι, δεν κάπνιζαν και δεν έπιναν πολύ αλκοόλ.
Κανένας τύπος επαγγελματικού άγχους δεν σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου μεταξύ των υγιών και μη γυναικών.
Στη δεύτερη μελέτη που έγινε από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ελεόνορ Φράνσον της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Γιενκέπινγκ, και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Preventive Cardiology, αναλύθηκαν στοιχεία για 13.200 άτομα σε ορίζοντα εξαετίας.
Ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία ή μορφωτικό επίπεδο, εκείνοι που είχαν περισσότερο επαγγελματικό άγχος είχαν κατά μέσο όρο 48% μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης μορφής καρδιακής αρρυθμίας.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι αιτία για το 20-30% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων και αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Το στρες είναι γνωστό ότι επηρεάζει το σώμα με διάφορους τρόπους, περιλαμβανομένων αλλαγών στη φυσική αντίδραση του οργανισμού στο στρες μέσω της αύξησης των επιπέδων της κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την παραγωγή της γλυκόζης και περιορίζει την επίδραση της ινσουλίνης, επιδεινώνοντας τον διαβήτη.
Το στρες επίσης προκαλεί φλεγμονή που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση του αίματος και να επηρεάσει την πήξη, συντελώντας έτσι σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων σε άτομα με αθηροσκλήρωση.
 
 

Πηγή: in.gr
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Παιδικός διαβήτης-600
Περισσότερα

Παιδικός διαβήτης

Τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 βιώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα, αφού πρέπει να ελέγχουν σε όλη τη ζωή τους τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους και να προσπαθούν για την καλή ρύθμισή τους. Ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.