Συμβουλές από έναν ενδεκάχρονο για το πώς να βοηθήσετε τον γονιό σας αν έχει διαβήτη!

συμβουλές, matthew, διαβητης, τυπου 1, σακχαρο, γλυκουλι glykouli

Μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα για τον διαβήτη μας και όχι μόνο! Ο μικρός μας φίλος Matthew από την Αμερική, μας δίνει μερικές συμβουλές για το πως πρέπει να διαχειρίζονται πολλά παιδιά, αλλά και μεγάλοι, τον γονέα τους ή τον σύντροφο τους την κατάσταση, αν πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη!
Ας δούμε τι συμβουλές έχει να μας πει ο νεαρός μας φίλος:
“Πριν από 4 χρόνια, διαγνώσθηκε η μητέρα μου με Διαβήτη Τύπου 1. Από τότε έχουμε μάθει πολλά για τον τύπο 1, πως τον αντιμετωπίζουμε και τι πρέπει να κάνουμε. Είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας 5 πράγματα που έμαθα από τη δική μου εμπειρία.”

5. Να βοηθάς τον γονιό ή τον σύντροφο σου

“Για εμένα, το να βοηθάω τη μαμά μου είναι κρίσιμο, γιατί αν χρειάζεται την ινσουλίνη της ή έναν χυμό, μπορώ να της το φέρω και αυτό είναι πολύ καλό. Επίσης, φροντίζω πάντα να της θυμίζω να φέρει όλα τα αναλώσιμα της, όταν πάμε για φαγητό κάπου έξω. Ξέρω ότι το εκτιμά, διότι μερικές φορές είναι εύκολο να ξεχαστεί κανείς. Επιπλέον, όταν μου ζητά να της φέρω το τσαντάκι με τα διαβητικά της υλικά, ξέρω ότι πρέπει να κάνε άμεσα μέτρηση, οπότε σταματώ ότι κάνω και το τοποθετώ σε άμεση προτεραιότητα.”

4. Ενθάρρυνε τον άλλον να είναι υγιής

“Πριν διαγνωσθεί η μαμά μου, μπορούσε να φάει ότι εκείνη ήθελε, αλλά τώρα είναι σημαντικό για εκείνη να κάνει υγιεινές επιλογές. Πάντα τρώει υγιεινά, αλλά μια στο τόσο, της δίνω ένα μικρό κομμάτι από αυτό που έχω εγώ στο πιάτο μου, τόσο ώστε να μην επηρεάσει το σάκχαρο της. Τώρα είναι πολύ υγιής, φορμαρισμένη και δυνατή. Έτρεξε ακόμη και σε έναν αγώνα Spartan Race! Εργάζεται σκληρά! Αυτό σημαίνει ότι αρκετές φορές θα πρέπει να πηγαίνω μαζί της στο γυμναστήριο, ακόμα και αν δεν το θέλω, αλλά ξέρω ότι κάνει πολλά για εμένα, οπότε δεν με ενοχλεί”.

3. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας

Να είστε περίεργοι! Μάθετε για την ασθένεια του γονιού σας, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να ξέρετε πως να δράσετε. Για παράδειγμα, πάντα δίνω γεύματα με ψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη στη μητέρα μου όταν έχει υπογλυκαιμία. Μια φορά άφησα ένα γλυφιτζούρι στην ποτηροθήκη του κινητού, σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού. Τελικά το χρειάστηκε και ήταν πολύ ευγνώμων για αυτό. Ξέρω ότι είναι περήφανη για εμένα που γνωρίζω τόσα πολλά για τον διαβήτη”.

2. Εκπαιδεύστε τους φίλους σας

“Πολλές ταινίες και σειρές στην τηλεόραση κάνουν απερίσκεπτα αστεία για τον διαβήτη, οπότε οι φίλοι σου βλέπουν αυτά τα αστεία και το συνεχίζουν στο σχολείο. Είναι δικό σου θέμα να τους εκπαιδεύσεις ώστε να ξέρουν ότι δεν είναι αστείο. Είναι ειλικρινά ντροπιαστικό που οι ταινίες και οι σειρές το κάνουν αυτό. Έχω βρεθεί σε αρκετά περιστατικά που έπρεπε και μπορούσα να αλλάξω τη γνώμη κάποιου και ελπίζω να μην κάνει κανένα αστείο, για ΚΑΜΙΑ ασθένεια ποτέ ξανά”.

1. Κάντε το διασκεδαστικό

“Κάποιες φορές, πέφτει το ηθικό της μαμάς μου, σχετικά με τον διαβήτη, οπότε το κάνω λίγο πιο διασκεδαστικό. Ένα παιχνίδι που παίζουμε, λέγεται… Μάντεψε τον αριθμό! Πριν εκείνη δει τον μετρητή της για την τιμή του σακχάρου, το μαντεύω και μετά μου λέει πόσο κοντά ήμουν. Τις περισσότερες φορές, είμαι πολύ κοντά!
Ο διαβήτης μπορεί να είναι σκέτος μπελάς, αλλά πολλά καλά έχουν έρθει από αυτό. Είμαι πιο ενημερωμένος σε αυτό το θέμα και βοηθώ τη μαμά μου όποτε μπορώ ώστε να την ξεφορτώσω από αυτό. Σας ευχαριστώ που διαβάσατε τις συμβουλές μου και ελπίζω να κάνετε όλα όσα σας πρότεινα (και συστήνω ανεπιφύλακτα το παιχνίδι!)”
 

Πηγή: diabetesdaily.com
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ADA 2021: Θετικά αποτελέσματα από τη χρήση της εισπνεόμενης ινσουλίνης Afrezza σε ενήλικες και παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και 2
Περισσότερα

ADA 2021: Θετικά αποτελέσματα από τη χρήση της εισπνεόμενης ινσουλίνης Afrezza σε ενήλικες και παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και 2

Πρόσφατα τελείωσε το 81ο Συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Διαβήτη. Σας μεταφέρουμε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με την…