ΕΟΠΥΥ: Υποχρεωτική παραμονή στον ίδιο οικογενειακό γιατρό για έξι μήνες!

οικογενειακος γιατρος, γλυκουλι, διαβητης, αμκα, αυπα, πολιτης, ηλικια

Υποχρεωτική είναι η παραμονή στον ίδιο οικογενειακό γιατρό για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής επιλέξει να επισκεφθεί διαφορετικό γιατρό, η επίσκεψη δεν θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Μετά την πάροδο του εξαμήνου, οι συμβεβλημένοι θα δύνανται να αλλάξουν οικογενειακό γιατρό.

Κάθε κάτοχος ΑΜΚΑ και ΑΥΠΑ αντιστοιχίσθηκε τυχαία και ηλεκτρονικά με έναν οικογενειακό γιατρό, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ν.4486/2017.
Οικογενειακοί γιατροί με τον νόμο αυτό μπορούν να είναι οι γιατροί κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ., που υπηρετούν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις Το.Μ.Υ., στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ.
Επίσης γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Ομάδας Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017, γιατροί συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης.
Ως οικογενειακοί γιατροί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ορίζονται γιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδίατροι για τον παιδικό πληθυσμό».
Το Υπουργείο Υγείας απαντά και στο ερώτημα πώς και με  ποια κριτήρια έγινε η αντιστοίχιση:
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του υπουργείου «Η αντιστοίχιση πραγματοποιήθηκε από την ΗΔΙΚΑ μέσω του ηλεκτρονικού συστήματός της και γι αυτήν ελήφθησαν υπόψη, για τους μεν Λήπτες Υπηρεσιών Υγείας:
Η ηλικία (για τη διάκριση μεταξύ Οικογενειακού Ιατρού ενήλικου και παιδικού πληθυσμού) και ο τόπος διαμονής κάθε Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας, όπως αυτά τηρούνται στη βάση δεδομένων για τους ΑΜΚΑ ή ΑΥΠΑ.
Για τους Οικογενειακούς Ιατρούς ελήφθησαν υπόψη, η ειδικότητα (για τη διάκριση μεταξύ Οικογενειακού Ιατρού ενήλικου και παιδικού πληθυσμού) και ο τόπος παροχής υπηρεσιών.
Κάθε πολίτης (Λήπτης Υπηρεσιών Υγείας) αντιστοιχίσθηκε με βάση τον τόπο διαμονής του με έναν οικογενειακό γιατρό τυχαία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης που έχει τεθεί στο άρθρο 6 του ν.4486/2017.
Για τους γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, ο ανώτατος πληθυσμός τον οποίο μπορούν να εγγράψουν (δηλαδή ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης τους) είναι έως 2.250 ενήλικες.
– Για τους παιδιάτρους, ο ανώτατος πληθυσμός τον οποίο μπορούν να εγγράψουν (δηλαδή ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης τους) είναι έως 1.500 παιδιά.
Αυτό σημαίνει ότι στον ίδιο δήμο, όλοι οι “Οικογενειακοί Ιατροί” (ανάλογα με την ηλικία του πληθυσμού) αντιστοιχίζονται τυχαία με αριθμό Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας ίσο με το σύνολο των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας διαιρούμενο δια του αριθμού των«Οικογενειακών Ιατρών» που παρέχουν υπηρεσίες εντός του δήμου» εξηγεί το υπουργείο Υγείας.
Στο ζήτημα που αντιδρούν οι γιατροί, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι άλλο είναι η αντιστοίχιση και άλλο η εγγραφή των πολιτών στον «Οικογενειακό Γιατρό» καθώς «η αντιστοίχιση ενός Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας με Οικογενειακό Ιατρό δεν σημαίνει την εγγραφή του».
Η αντιστοίχιση σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο η αντιστοίχιση έγινε με σκοπό να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής εγγραφής, η οποία θα ξεκινά με την υποβολή αίτησης εγγραφής από τον Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας και ολοκληρώνεται κατά την πρώτη επίσκεψή του στον «Οικογενειακό Ιατρό» επιλογής του.

Δείτε εδώ πως μπορείτε να κάνετε εγγραφή με κωδικούς taxisnet για τον οικογενιακό γιατρό

 

Πηγή: dikaiologitika.gr
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα