Ραντεβού και Διαβήτης: Πως να εξηγήσεις ότι ο Διαβήτης είναι μια σοβαρή υπόθεση

διαβητης, ραντεβού, σακχαρο, γλυκουλι, υγεια. ζωή, υπογλυκαιμία

Το να βγαίνεις ραντεβού όταν έχεις διαβήτη, προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο δυσκολίας σε κάτι που είναι ήδη μια περίπλοκη εμπειρία. Συχνές ερωτήσεις επάνω στο θέμα περιλαμβάνουν “πότε πρέπει να πω στο άτομο που βγαίνω μαζί του για τον διαβήτη μου;” και “πως μπορώ να το εξηγήσω χωρίς να τρομάξει;
Ενώ πολλοί θα σου πουν ότι αν τρομάξεις το ραντεβού σου με την αναφορά στον διαβήτη, τότε έχεις σωθεί από έναν κακό σύντροφο, οι περισσότεροι μπορούμε να κατανοήσουμε ένα άτομο που τρομάζει στην ιδέα να μπει σε μια σχέση με κάποιον που ζει με μια χρόνια πάθηση. Προσδοκούμε από τους ανθρώπους να είναι επικριτικοί με όσους βγαίνουν ραντεβού και να δίνουν σημασία σε λεπτομέρειες που μετράνε. Λοιπόν, ο διαβήτης είναι μια λεπτομέρεια που έχει σημασία.
Η ερώτηση που αρμόζει σε αυτό το κείμενο είναι, πως μπορούμε να εξηγήσουμε τον διαβήτη, χωρίς να υπερκαλύπτουμε τον υπέροχο εαυτό μας με πιθανές τρομακτικές πτυχές του διαβήτη;
Μπορώ μόνο να δώσω την άποψη μου, οπότε σας την παραθέτω. Νομίζω ότι όταν διαλέξεις να μιλήσεις για τον διαβήτη σου, βοηθά να προσεγγίσεις το θέμα από μια λογική μεριά που αναφέρει τα βασικά γεγονότα χωρίς να εμπλέκονται οι συναισθηματικές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, βοηθά να συγκεντρώσεις τη συζήτηση στο πως φροντίζεις εσύ τον εαυτό σου. Είναι πολύ ελκυστικό να γνωρίσεις κάποιον που ουσιαστικά παραδέχεται ότι “ναι, έχω διαβήτη και ναι, είναι μια σοβαρή πάθηση, αλλά μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου“. Αν το πεις αυτό όσο κάθεσαι ευθεία και κοιτάς τον άλλο στα μάτια , τότε θα καταλάβουν ότι είσαι σίγουρος, ειλικρινής και δυνατός χαρακτήρας. Αυτές είναι οι ιδιότητες που οι άνθρωποι βλέπουν γενικά πολύ θετικά.
Δεν νομίζω ότι βοηθά να μοιραστείς άμεσα το πόσο δυσβάσταχτος και συναισθηματικός μπορεί να είναι ο διαβήτης ή πόσες φορές έχεις καταλήξει στο νοσοκομέιο εξαιτίας του. Μπορεί να ισχύει, αλλά μπορεί να ακουστεί αρκετά τρομακτικό σε κάποιον που δεν είχε την ευκαιρία να σε γνωρίσει ακόμα, και επομένως μπορεί να μην έχει αρκετές πληροφορίες για μια ολοκληρωμένη άποψη για σένα. Τα αισθήματα και τα γεγονότα είναι απολύτως κατάλληλα και χρειάζεται να τα μοιραστείς με τον άλλον όσο έρχεσαι κοντά του.

Πώς να εξηγήσεις ότι ο διαβήτης είναι σοβαρός

Όταν έχεις μια υπογλυκαιμία, μπορείς να αναφέρεις τι γίνεται αν δεν την θεραπεύσεις, αλλά κάνε τα απαραίτητα και δείξε μετά από λίγα λεπτά ότι είσαι μια χαρά. Μπορείς να εξηγήσεις ότι εργάζεσαι σκληρά για να διαχειρίζεσαι τα σάκχαρα σου και μοιράσου ότι πολλές επιλογές σχετικά με το φαγητό και την δραστηριότητα τροφοδοτούνται από το κίνητρο σου για να μείνεις υγιής με τον διαβήτη.
Επίσης αν δεν φέρεσαι σαν να θεωρείς ντροπιαστικό να ελέγχεις το σάκχαρο σου και να παίρνεις τα φάρμακα που πρέπει, τότε δεν θα το θεωρεί ούτε ο άλλος. Είσαι ο ειδικός στον διαβήτη όταν βγαίνεις με κάποιον που δεν έχει και αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν να καθρεφτίσουν τα αισθήματα σου σχετικά με αυτό. Να είσαι περήφανος για όσα κάνεις προκειμένου να φροντίσεις τον εαυτό σου. Κάνοντας όσα πρέπει να κάνεις δείχνεις ότι ο διαβήτης είναι σοβαρός αλλά επίσης δείχνεις ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις την πρόκληση και να διαχειριστείς σωστά την κατάσταση.
Θα σε συμβούλευα να δεχθείς ερωτήσεις και να απαντήσεις ήρεμα. Πόλλοι άνθρωποι ενθαρρύνονται από τον τρόπο που το επικοινωνείς και ενώ θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν πόσο σοβαρός είναι ο διαβήτης, θα αρχίσουν να νιώθουν όσο βέβαιοι όσο και εσύ σχετικά με το πως το διαχειρίζεσαι.
Με τον καιρό, τα ζευγάρια που συνεχώς γνωρίζονται μεταξύ τους, ανοίγονται όλο και περισσότερο σχετικά με τους φόβους και τις ανησυχίες τους. Αν ένας έχει διαβήτη, σημαντικές συζητήσεις θα γίνουν σίγουρα γι’ αυτό.
Ας ελπίσουμε ότι όσοι από εσάς βγαίνετε ραντεβού, θα γνωρίσετε άτομα που θα είναι πρόθυμα να ακούσουν και να μάθουν για τη ζωή σας με τον διαβήτη. Αν κάποιος εξαφανιστεί εξαιτίας του διαβήτη σας, μην αποθαρρυνθείτε, αντίθετα να είστε χαρούμενοι γιατί δεν έμειναν και σίγουρα έκρυβαν δυσαρέσκεια που ήταν με κάποιον διαβητικό. Δεν θέλετε τίποτε από αυτά.
Όσο για τα άτομα που μένουν τελικά στη ζωή σας, θα πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς!
 

Πηγή: diabetesdaily.com
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα