Διαβήτης Τύπου 1: Τα πράγματα που δεν μου είπαν ποτέ…

Όταν με βρήκε ο διαβήτης τύπου 1 και άρχισα τη θεραπεία με ινσουλίνες στο πανεπιστήμιο, αφελώς νόμιζα ότι μια δόση ινσουλίνης στο κατάλληλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την αναλογία υδατάνθρακας-ινσουλίνη, με κάποιο μαγικό τρόπο θα έφερνε ένα αποτέλεσμα σε καλά επίπεδα, σταθερές τιμές γλυκόζης. Αυτό το νόμιζα διότι ήταν ένα από τα βασικά που μου είπαν οι εκπαιδευτές και οι γιατροί, για τις υπογλυκαιμίες και τα συμπτώματα τους δεν ειδοποιήθηκα, παρά μόνο αργότερα.
Σας παρουσιάζω μερικά πράγματα που κοιτώντας το παρελθόν, θεωρώ ότι δεν έπρεπε να είχα εντυπωσιαστεί:

  • Μετά από μια υπερατλαντική πτήση, οι τιμές μου ήταν σε ενοχλητικά υψηλά επίπεδα για πολλές μέρες
  • Αφού περπάτησα για αρκετές ώρες σε μεγάλη ζέστη και ίδρωσα, αντιμετώπισα ένα χαμηλό σάκχαρο, 37 mg/dL (το χαμηλότερο που μου έχει συμβεί)
  • Η αφυδάτωση θα επηρεάζει την δράση της ινσουλίνης
  • Χρειάζομαι περίπου 40% περισσότερη κάλυψη ινσουλίνης όταν οδηγώ και διασχίζω τη χώρα
  • Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει τις τιμές να φτάσουν στο πάτωμα, μερικές φορές πολλές ώρες αργότερα (κάτι που οι φοιτητές πρέπει να το προσέχουν πάρα πολύ!)
  • Ένα μάθημα αερόβιας άσκησης εγγυάται τη μείωση της ινσουλίνης για το υπόλοιπο της μέρας
  • Η αδρεναλίνη που θα εκκρίσει ο οργανισμός ύστερα από ένα τροχαίο ατύχημα, θα ανεβάσει απότομα τις τιμές γλυκόζης

Είμαι αρκετά σοκαρισμένη που οι πάροχοι υγείας μου, δεν με προειδοποίησαν για πολλά γνωστά φαινόμενα ύστερα από τη διάγνωση. Για παράδειγμα, ποτέ δεν άκουσα κάποιον να μου πει ότι η δραστηριότητα και τα επίπεδα στρες, ή ο τύπος του φαγητού που θα φάμε, μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές. Τα περισσότερα από αυτά τα κατάλαβα όσο περνούσε ο καιρός και μαθαίνω μέχρι και σήμερα! Ελπίζω ότι η έλλειψη εκπαίδευσης για αυτά τα ζητήματα να μην ισχύει για όλους εκεί έξω.
Αυτές οι εμπειρίες ήταν το έναυσμα για να αρχίσω να επικοινωνώ με άλλους μέσω της online κοινότητας προκειμένου να μάθω περισσότερα από την εμπειρία τους, αλλά και να τους πω όσα ανακάλυψα και γω. Στην σημερινή εποχή μπορούμε να μάθουμε πολλά ο ένας από τον άλλο, μέσω του διαδικτύου. Μέχρι σήμερα, πάντα κάνω τη δική μου έρευνα όσον αφορά σε θέματα υγείας και απευθύνομαι μετά στην κοινότητα για να δω τις προσωπικές προοπτικές του καθενός.
 

Πηγή: diabetesdaily
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα