Mπορεί το ψυγείο σας να κάνει ζημιά στην ινσουλίνη;

ινσουλινη, γλυκουλι, διαβητης, ψυγειο, καταψυκτης, θερμοκρασια, diabetes, health, life, glykouli, glykouligr, insulin, pump, fridge, freezer

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δείχνει ότι τα ψυγεία και οι καθημερινές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας τους μπορεί να είναι δυνητικά βλαπτικά για την ινσουλίνη και άλλα ευαίσθητα στη θερμοκρασία φάρμακα.,
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) πραγματοποίησε πρόσφατα την ετήσια συνάντησή της στο Βερολίνο της Γερμανίας. Σε αυτή τη συνάντηση, οι ερευνητές μοιράστηκαν τη μελέτη τους με στόχο να καθορίσουν πόσο συχνά η ινσουλίνη αποθηκεύεται σε μια κλίμακα θερμοκρασιών που δεν ανταποκρίνεται στις συνιστώμενες θερμοκρασίες του κατασκευαστή.
Η ινσουλίνη, εκτός από άλλα φάρμακα, μπορεί να καταστραφεί και να χάσει την αποτελεσματικότητά της εάν είναι πολύ ζεστή ή δροσερή. Η ινσουλίνη απαιτεί θερμοκρασία ψυγείου ύψους 2-8 βαθμών Κελσίου. Αφού ανοιχτεί και μεταφερθεί σε θήκη ή φιαλίδιο για κανονική χρήση, η ινσουλίνη πρέπει να παραμείνει εντός θερμοκρασίας 2-30 βαθμών Κελσίου.

Τα οικιακά ψυγεία πιθανώς βλάπτουν την ινσουλίνη;

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα που πλήττει πολλούς, καθώς οι άνθρωποι που βασίζονται στην ινσουλίνη συχνά έχουν προμήθεια τριών μηνών για να εξοικονομήσουν χρήματα, καθώς και για να έχουν αρκετή εφεδρική ινσουλίνη. Έτσι, η ινσουλίνη συχνά ψύχεται για μήνες.
Οι ερευνητές Dr. Katarina Braune από την Charité – Universitaetsmedizin Berlin στη Γερμανία και ο καθηγητής Lutz Heinemann από την Science & Co. συνεργάστηκαν με την ψηφιακή εταιρεία υγείας MedAngel BV. Η MedAngel φτιάχνει αισθητήρες θερμοκρασίας που μπορούν να διατηρηθούν με την ινσουλίνη για να σας ενημερώσουν ψηφιακά για τη θερμοκρασία της αποθηκευμένης σας προμήθειας. Αυτοί οι αισθητήρες μπορούν να τοποθετηθούν στο ψυγείο με την αποθηκευμένη ινσουλίνη καθώς και σε θήκη ινσουλινών.
Οι ερευνητές έλεγξαν 388 άτομα με διαβήτη από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. με τοποθετημένο έναν από αυτούς τους αισθητήρες είτε δίπλα στην ινσουλίνη του ψυγείου είτε στην τσάντα που κουβαλούν τις πένες. Αυτό έλαβε χώρα το διάστημα Νοεμβρίου του 2016 με τον Φεβρουάριο του 2018.
Τα δεδομένα θερμοκρασίας έδιναν μετρήσεις αυτόματα κάθε 3 λεπτά και στη συνέχεια αποστέλλονταν σε μια εφαρμογή και καταγράφονταν σε ασφαλή βάση δεδομένων. Το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η εταιρεία έλεγε ότι “Τα δεδομένα θερμοκρασίας καταγράφηκαν για μέσο όρο 49 ημερών.”
Ακολούθως εξετάστηκαν 400 αρχεία με θερμοκρασίες (230 από την ψύξη και 170 από την ινσουλίνη καθημερινής χρήσης). Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 79% των αρχείων έδειξαν αλλαγές στη θερμοκρασία που ήταν εκτός των ορίων από το συνιστώμενο εύρος.
Η παγωμένη ινσουλίνη στη μελέτη αυτή ήταν εκτός των ορίων από το συνιστώμενο εύρος θερμοκρασιών το 11% του χρόνου.
Πώς τα πήγε η ινσουλίνη σε καθημερινή χρήση;
Πολύ καλύτερα. Η ινσουλίνη που μεταφερόταν από άτομα με διαβήτη βγήκε εκτός των συνιστώμενων ορίων της θερμοκρασίας για περίπου 8 λεπτά την ημέρα.

Το ψυγείο σας μερικές φορές γίνεται καταψύκτης;

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 66 από τους 400 αισθητήρες υπέστησαν θερμοκρασίες υπό του μηδενός.
Ο Δρ Braune δήλωσε στο Δελτίο Τύπου ότι “Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη κατά λάθος αποθηκεύουν με κακό τρόπο την ινσουλίνη λόγω των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας στα οικιακά ψυγεία“. Υποθέτουμε ότι το ψυγείο μας αποθηκεύει επαρκώς την ινσουλίνη και ίσως όντως γίνεται. Το πρόβλημα μπορεί να είναι ότι φυσικά μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες στα ψυγεία μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανή βλάβη στην προμήθεια ινσουλίνης μας που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητά της.
Ενώ οι ερευνητές ζητούν νέες μελέτες παρακολούθησης για να καθορίσουν πώς οι αποκλίσεις θερμοκρασίας μπορεί να αλλάζουν την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης, συνιστούν τα άτομα με διαβήτη να παρακολουθούν τη θερμοκρασία των ψυγείων που αποθηκεύουν την ινσουλίνη.
Όταν αποθηκεύετε την ινσουλίνη σας στο ψυγείο στο σπίτι, χρησιμοποιήστε πάντα ένα θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία. Οι μακροχρόνιες συνθήκες αποθήκευσης της ινσουλίνης είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την επίδραση της μείωσης της γλυκόζης στο αίμα. Για άτομα που ζουν με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη που παίρνουν ινσουλίνη αρκετές φορές την ημέρα μέσω ενέσεων ή χορηγούν συνεχώς ινσουλίνη με αντλία, η ακριβής δοσολογία είναι απαραίτητη για την επίτευξη των βέλτιστων θεραπευτικών αποτελεσμάτων. Ακόμη και η σταδιακή απώλεια της ισχύος εισάγει περιττές διαφορές στη δοσολογία“, εξηγούν οι ερευνητές.
 

Πηγή: diabetesdaily
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
pasta-600
Περισσότερα

Μήπως σε πειράζουν τα ζυμαρικά;

Υποφέρεις από απίστευτους πόνους κάθε φορά που τρως ζυμαρικά; Μπορεί να μην το πιστεύεις αλλά υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να αρρωστήσουν από την κατανάλωση ζυμαρικών κι αυτό γιατί υποφέρουν από την ασθένεια κοιλιοκάκη. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις γα την κοιλιοκάκη