Δέκα πράγματα που επηρεάζουν εντυπωσιακά το σάκχαρο μας!

σακχαρο, διαβητης, υγεια, ζωη, γλυκουλι, glykouli, glykouligr, diabetes, health, life, blood sugar, insulin

Ως μητέρα δύο παιδιών με διαβήτη τύπου 1, έχω μάθει με βεβαιότητα ότι οι υδατάνθρακες αυξάνουν το σάκχαρο και η ινσουλίνη το μειώνει. Και έχω μάθει επίσης ότι υπάρχουν περίπου 800.000 πράγματα που επηρεάζουν το σάκχαρο, και πολλές φορές είναι πράγματα που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας. Έτσι, σήμερα ρίχνουμε μια ματιά σε ορισμένους από τους παράγοντες που μπορεί να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι μπορούν να “αλλάξουν τα φώτα” στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αν θεωρείτε ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προστεθούν στη λίστα, γράψτε τα στα σχόλια κάτω από το post μας στο Facebook!

Stress

Μερικές φορές δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποφύγετε το άγχος και το ξέρω, είναι άθλιο να ακούτε ότι μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρο σας. Ενώ το άγχος μπορεί να είναι αναπόφευκτο, η εκπαίδευση για την αντιμετώπιση και τον χειρισμό του μπορεί να μειώσει την επίδραση του.

Ο καιρός

Όταν άκουσα για πρώτη φορά ότι ο καιρός μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο σάκχαρο, νόμιζα ότι ήταν ανόητο, οπότε καταλαβαίνω τι σκέφτεστε ενώ το διαβάζετε. Αλλά είναι αλήθεια: οι θερμότερες και ψυχρότερες θερμοκρασίες θέτουν επιπλέον πίεση στο σώμα.
Η μείωση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να συμβεί όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει ή πέφτει, επειδή το σώμα σας θα αρχίσει να χρησιμοποιεί επιπλέον ενέργεια για να παραμείνει ζεστό ή να δροσιστεί.

Ένα κρύωμα

Αν είστε άρρωστοι ή έχετε μια λοίμωξη, το σώμα σας στέλνει ορμόνες για να καταπολεμήσει την ασθένεια. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έχοντας μια ασθένεια που προκαλεί έμετο ή σας κάνει να τρώτε λιγότερο, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για περισσότερα σχετικά με αυτό, διαβάστε εδώ

Ορμόνες

Ορμόνες. Δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε, αλλά πραγματικά μακάρι να μπορούσαμε. Έχετε πάει ποτέ στο κρεβάτι με φυσιολογική τιμή και ξυπνήσατε με πολύ υψηλότερη από το κανονικό; Αυτό συμβαίνει συχνά σε ορισμένα άτομα με διαβήτη. Το φαινόμενο της αυγής, όπως αναφερόμαστε σε αυτό, είναι μια αύξηση των ορμονών από τις 4-5 π.μ. Είναι κάτι που είναι συνήθως αναπόφευκτο, ειδικά σε παιδιά με Τύπο 1. Για να μην αναφέρουμε τις ορμόνες των παιδιών που κατά την εφηβεία αλλάζουν, που σημαίνει ότι τα σάκχαρα κάνουν το ίδιο.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά, και σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ινσουλίνη. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, “η επίδραση της καφεΐνης στην δράση της ινσουλίνης μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα”.

Υπνος

Η νύχτα με πλήρη ύπνο είναι καλή για όλους, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντική για όσους πάσχουν από διαβήτη. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου. Ένας καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου εντός ορίων. Κατανοώ πλήρως πώς αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση, διότι ο διαβήτης δεν κοιμάται. Προσπαθήστε να δώσετε στον ύπνο περισσότερη προτεραιότητα με το να κοιμάστε νωρίτερα. Θα νιώσετε καλύτερα ψυχικά και σωματικά.

Γυμναστική

Εντάξει, αυτό δεν είναι απαραιτήτως εκπληκτικό, αλλά ο τρόπος που η άσκηση επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να είναι ένα από τα πιο προκλητικά πράγματα για τον διαβήτη. Ναι, καταλαβαίνω ότι όταν η κόρη μου κάνει ρόδες σαν τρελή υπάρχει μια πιθανότητα τα επίπεδα σακχάρου να πέσουν από την αυξημένη δραστηριότητα. Ή όταν ο γιος μου βγαίνει στο γήπεδο ποδοσφαίρου θα μπορούσε να έχει υπογλυκαιμία. Έτσι, το λαμβάνουμε υπόψη και προσπαθούμε να σχεδιάσουμε καλύτερα. Μειώνουμε τη βασική ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας και μερικές φορές αυξάνουμε τους υδατάνθρακες πριν από τη δραστηριότητα. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η άσκηση μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου ώρες μετά τη δραστηριότητα. Αυτό είναι όπου γίνεται πραγματικά προκλητικό. Μπορούμε να έχουμε απίστευτα υψηλά επίπεδα κατά τις δραστηριότητες και τις ώρες μετά, αλλά μερικές φορές στις 2 μ.μ., όταν ελέγχω το σάκχαρο αίματος των παιδιών, ξαφνικά έχουμε μια έκπληξη, 50!

Ενθουσιασμός

Ναι, ναι, η ευτυχία μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου. Όταν τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα τα πρωινά των Χριστουγέννων και βλέπουν τι άφησε ο Άγιος Βασίλης κάτω από το δέντρο, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους μπορούν να αυξηθούν. Γιατί; Ακριβώς όπως το άγχος, η υπερβολική διέγερση προκαλεί την απελευθέρωση της αδρεναλίνης, η οποία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ζάχαρης.

Αφυδάτωση

Η κατανάλωση νερόυ είναι πάντα απαραίτητη για όσους πάσχουν από διαβήτη. Μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν είναι υψηλά και είναι σημαντικό να κρατήσετε μακριά τις (δυσάρεστες) κετόνες. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορούν επίσης να σας συχνή ούρηση που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αφυδάτωση.
 

Πηγή: asweetlife.org
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα