Έχουν οι άνθρωποι με διαβήτη περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο του παγκρέατος;

καρκινος, παγκρεας, γλυκουλι, διαβητης, υγεια, ζωη, glykouli, glykouli.gr, diabetes, health, life, pancreas

Η ενημέρωση για τον καρκίνο του παγκρέατος αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, εν μέρει επειδή ορισμένοι υψηλού προφίλ άνθρωποι πέθαναν από αυτό, συμπεριλαμβανομένων της τραγουδίστριας Aretha Franklin, του συνιδρυτή της Apple Steve Jobs και του ηθοποιού Patrick Swayze. Αν και το Δίκτυο Δράσης για τον Καρκίνο του Παγκρέατος ανακοίνωσε ότι ο καρκίνος του παγκρέατος θα μετακινηθεί πιθανώς από την τέταρτη στην δεύτερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω στο 2020, παραμένει ένας από τους λιγότερο συζητημένους τύπους καρκίνου και η έρευνα για αυτόν δεν χρηματοδοτείται αρκετά. Επιπλέον, ο καρκίνος του παγκρέατος δεν αναφέρεται συχνά ως πιθανή επιπλοκή του διαβήτη, αν και τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης. Και δεδομένου ότι ο διαβήτης γίνεται ολοένα και πιο γνωστός, είναι πιθανό ότι αυτό συμβάλλει στην αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου του παγκρέατος.

Γιατί οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος

Σύμφωνα με το WebMD, “Οι ερευντηές δεν ξέρουν ακριβώς γιατί οι διαβητικοί που πάσχουν για χρόνια έχουν μερικές παραπάνω πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος απ’ ότι εκείνοι που δεν πάσχουν“. Ωστόσο, η μελέτη λέει, “Η αντίσταση στην ινσουλίνη και η σχετιζόμενη υπεργλυκαιμία, η υπερινσουλιναιμία και η φλεγμονή έχουν προταθεί ως οι βασικοί μηχανισμοί που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του σχετιζόμενου με τον διαβήτη καρκίνου του παγκρέατος“.
Ενώ τα άτομα με διαβήτη βρίσκονται σε υψηλότερο στάδιο από τον μέσο όρο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί επίσης να προκαλέσει διαβήτη. Περίπου οι μισοί άνθρωποι με καρκίνο του παγκρέατος έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν ο καρκίνος απομακρύνεται χειρουργικά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συχνά επανέρχονται στο φυσιολογικό.
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι δύσκολο να θεραπευθεί επειδή πολλές φορές, από τη στιγμή που οι άνθρωποι έχουν συμπτώματα, το πάγκρεας κυριαρχείται από τα καρκινικά κύτταρα για αποτελεσματική θεραπεία και ο καρκίνος εξαπλώνεται γρήγορα. Είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο καρκίνος του παγκρέατος πριν εμφανισθούν τα συμπτώματα, αλλά η ξαφνική εμφάνιση του διαβήτη μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος δείκτης σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι αναπτύσσουν διαβήτη έχουν καρκίνο του παγκρέατος. Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, περίπου το 1% των ατόμων με ηλικία διαβήτη ηλικίας άνω των 50 ετών αναπτύσσει καρκίνο του παγκρέατος εντός τριών ετών από τη διάγνωση του διαβήτη.

Τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι με διαβήτη για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος

Παρόλο που υπάρχουν πολλά άγνωστα στοιχεία για τον καρκίνο του παγκρέατος, υπάρχουν ευτυχώς μερικά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα άτομα με διαβήτη για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ή να πάρουν τη θεραπεία γρήγορα εάν χρειαστεί.
Η γνώση των συμπτωμάτων είναι σημαντική, αν και τα συμπτώματα του πρώιμου καρκίνου του παγκρέατος μπορεί να είναι σχετικά γενικά. Οι άνθρωποι θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους εάν τα συμπτώματα παραμείνουν για περισσότερο από μία εβδομάδα. Μερικά από τα λιγότερο ανησυχητικά δυνητικά συμπτώματα είναι φούσκωμα, πρήξιμο, καούρα, δυσκοιλιότητα, διάρροια ή φαγούρα. Αυτά θα μπορούσαν να προέρχονται από μια ποικιλία αιτιών, αλλά πάντοτε αξίζει να τα εξετάσουμε εάν διαρκούν πάρα πολύ. Τα πιο σοβαρά πιθανά συμπτώματα, τα οποία πρέπει να ελέγχονται αμέσως, είναι η απώλεια της όρεξης, ο κοιλιακός πόνος (που μπορεί να ακτινοβολήσει στην πλάτη), η απώλεια βάρους, τα σκούρα ούρα, η κόπωση ή η αλλοιωμένη ικανότητα ύπνου.
Μερικά από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν τα άτομα με διαβήτη για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η προσοχή της υγείας τους για τυχόν αλλαγές που μπορεί να προκύψουν.
Η μετφορμίνη μειώνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του παγκρέατος σε άτομα με διαβήτη, ενώ η ινσουλίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Τα οφέλη της μετφορμίνης αυξάνονται όταν οι άνθρωποι ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εάν ένας γιατρός συστήσει να παίρνει κάποιος ένα από αυτά τα φάρμακα, αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη από τη λήψη του φαρμάκου αντισταθμίζουν τους κινδύνους.
Δεδομένου ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι κοινός, ο έλεγχος όλων των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 για τον καρκίνο του παγκρέατος χωρίς συμπτώματα δεν είναι εφικτός. Δεν θα ήταν δυνατόν να ελέγξουμε όλους τους διαβητικούς για καρκίνο του παγκρέατος, διότι οι τρέχοντες τρόποι διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος είναι δαπανηροί και δυσπρόσιτοι. Χωρίς έναν απλούστερο τρόπο διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος, όπως ο έλεγχος του αίματος ή του σάλιου, θα είναι δύσκολο να καθοριστεί πότε ο διαβήτης είναι ένα σημάδι καρκίνου του παγκρέατος.
Να θυμάστε ότι αν και τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος, είναι εξαιρετικά σπάνιο. Η τήρηση των συστάσεων του γιατρού για τη διαχείριση του διαβήτη και τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν τα άτομα με διαβήτη για να αποφύγουν τις επιπλοκές.
 

Πηγή: asweetlife.org
ΣΖ
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Νέα έρευνα τονίζει ότι τα υψηλά επίπεδα ψυχολογικής ανθεκτικότητας βοηθάνε στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1

Η χαμηλή ψυχολογική ανθεκτικότητα προβλέπει μελλοντικά υψηλά σάκχαρα στο διαβήτη τύπου 1 σύμφωνα με νέα μελέτη