Η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να αντιστρέψουν τις μοριακές αντιδράσεις του DNA που προκαλούν κατάθλιψη;

γιογκα
γιογκα

Δραστηριότητες όπως το Τάι Τσι, η γιόγκα και ο διαλογισμός ίσως να μπορούν να αντιστρέψουν τις μοριακές αντιδράσεις του DNA που προκαλούν κατάθλιψη και άλλα παρόμοια.
Αυτό έδειξε έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Coventry στη Βρετανία το 2017. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology και είχε μερικές σημαντικές ανακαλύψεις.
Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές, όσοι εφαρμόζουν τις τεχνικές που έχουν ως βάση τους το συνδυασμό μυαλού-σώματος παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή ενός μορίου που λέγεται πυρηνικός παράγων κάππα-Β (NF-kB) και ρυθμίζει την έκφραση των γονιδίων.
Ο NF-κB είναι ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών που ελέγχει την μεταγραφή του DNA, την παραγωγή κυτταροκίνης, και την επιβίωση των κυττάρων, δηλαδή, το πώς εκφράζονται τα γονίδια μας. Οι κυτταροκίνες είναι πρωτεΐνες που βοηθούν την επικοινωνία των κυττάρων του ανοσολογικού συστήματος και εκκρίνονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος όταν συναντούν κάποιο παθογόνο οργανισμό.
Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει τους NF-κΒ όταν βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες, και ιδιαίτερα όταν το νευρικό σύστημα μπαίνει σε αντίδραση πάλης ή φυγής (flight or fight response). Πρόκειται για μια φλεγμονώδη κατάσταση που μπορεί να είναι χρήσιμη την στιγμή που το σώμα πρέπει να αντιδράσει άμεσα, αλλά όταν είμαστε σε συνεχή κατάσταση στρες και η φλεγμονή γίνεται χρόνια, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εκδηλώσεως σοβαρών νοσημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος, ενώ η διαδικασία της γήρανσης επιταχύνεται.
Απόσπασμα της έρευνας αναφέρει:

«Ανακτήθηκαν και αναλύθηκαν 18 μελέτες. Συνολικά, δείχνουν ότι αυτές οι πρακτικές σχετίζονται με μια μειορρύθμιση στην πορεία του πυρηνικού παράγοντα κάππα Β. Αυτό είναι το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που έχει το χρόνιο άγχος στην έκφραση των γονιδίων και δηλώνει ότι τέτοιες πρακτικές μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με φλεγμονές.»

Μια παλιότερη έρευνα, αυτή τη φορά από το Χάρβαρντ, που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό PloS One, είχε δείξει ότι μια και μόνο συνεδρία χαλάρωσης ήταν αρκετή για να ενισχύσει τη λειτουργία των γονιδίων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό και την έκκριση ινσουλίνης και να καταστέλλει τη δραστηριότητα εκείνων που συνδέονται με τις φλεγμονές και το άγχος. Η επίδραση αυτή ήταν φανερή ακόμη και σε άτομα που ασχολούνταν πρώτη φορά με το διαλογισμό.
Τέλος, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) και κάτοχος του βραβείου ΝΟΜΠΕΛ Ιατρικής, Ελίζαμπεθ Μπλακμπερν, διαπίστωσε ότι 12 λεπτά καθημερινής άσκησης που βασίζεται στο διαλογισμό, αρκεί για να δραστηριοποιηθεί κατά 43% η τηλομεράση, το ένζυμο δηλαδή που καταστέλλει το γήρας!
Πηγές: Awaken.gr, YOUMAGAZINE

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Αγιουβέρδα - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Αγιουβέρδα

Η αγιουβέρδα είναι μια παραδοσιακή ιατρική πρακτική της Ινδίας η οποία ως μέσα θεραπείας του οργανισμού περιλαμβάνει τη διατροφή, την άσκηση, το διαλογισμό, τα βότανα, το μασάζ, την έκθεση στο ηλιακό φως, τον έλεγχο της αναπνοής και την αποτοξίνωση.