Ειδική δίαιτα μπορεί να αντιστρέψει τον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη

eurodiet
eurodiet

Μια ριζοσπαστική διατροφή με πολύ χαμηλές θερμίδες και υδατάνθρακες μπορεί να αντιστρέψει τον διαβήτη τύπου 2, ακόμη και έξι χρόνια στην ασθένεια, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η ειδική διατροφή προκάλεσε ύφεση στο 90% των ασθενών που έχασαν 15 κιλά ή περισσότερο, ακόμη και εκείνοι που ήταν διαβητικοί επί έξι χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εέρυνας που δημοσιεύτηκε στο πιο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet
Μια μελέτη του 2018 από τα πανεπιστήμια του Newcastle και της Γλασκώβης δείχνει ότι ο διαβλητης τύπου 2 μπορεί να αντιστραφεί χάνοντας βάρος με μια ειδική δίαιτα, έτσι ώστε οι πάσχοντες να μην χρειάζεται πλέον να παίρνουν φάρμακα και είναι απαλλαγμένοι από τα συμπτώματα και τους κινδύνους. Εννέα από τους 10 ανθρώπους στη δοκιμασία που έχασαν 15 κιλά ή περισσότερο έβαλαν τον διαβήτη τύπου 2 σε ύφεση.
Η σημαντική απώλεια βάρους έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο λίπος στο εσωτερικό του ήπατος και του παγκρέατος, επιτρέποντας σε αυτά τα όργανα να επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η απώλεια βάρους δεν συνδέεται μόνο με την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2: η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή ύφεση.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών, που δημοσιεύθηκαν στο Lancet και παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο του International Diabetes Federation στο Αμπού Ντάμπι, δείχνουν ότι μετά από ένα χρόνο οι συμμετέχοντες είχαν χάσει κατά μέσο όρο 10 κιλά και σχεδόν οι μισοί είχαν επιστρέψει σε μη διαβητικό κράτος. Στην έρευνα συμμετείχαν 298 ενήλικες  ηλικίας 20-65 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών. Οι μισοί από τους ασθενείς τέθηκαν στη δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες, για 3 έως 5 μήνες, ακολουθούμενη από την σταδιακή επανεισαγωγή της τροφής για δύο έως οκτώ εβδομάδες. Οι υπόλοιποι ήταν μια ομάδα ελέγχου, στην οποία οι ασθενείς έλαβαν συνηθισμένη διατροφή. Μόνο το 4% της ομάδας ελέγχου κατάφερε να επιτύχει υποστροφή της ασθένειας.
Υπάρχει η μέθοδος της μελέτης ήδη στην Ελλάδα
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην μελέτη υπάρχει και στην Ελλάδα με υποχρεωτική ιατρική παρακολούθηση. Ονομάζεται Eurodiet, δέστε www.eurodiet.gr
Αν θέλετε και εσείς να βάλετε τον τύπου 2 διαβήτη σας σε ύφεση ή και αναστολή διαβάστε την συνέντευξη μου στο Glykouli.gr όπου παρουσιάζω και μια σημαντική ελληνική έρευνα που έγινε σε συνεργασία με το Διαβητολογικό Κέντρο στο Τζάνειο νοσοκομείο και την Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο. Σε αυτήν την έρευνα έγινε μια σύγκριση μεταξύ της μεθόδου Eurodiet και μιας διατροφής υποθερμιδικής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. To 96.7% των ασθενών της ομάδας Eurodiet μείωσαν ή σταμάτησαν τα αντιδιαβητικά φάρμακα ενώ μειώθηκαν σημαντικά οι μονάδες ινσουλίνης που έπαιρναν από 60 σε 28

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
zahar
Περισσότερα

Ανακαλύπτοντας στα τρόφιμα την κρυμμένη ζάχαρη…

Δυστυχώς ο σύγχρονος άνθρωπος καταναλώνει όλο και περισσότερη ζάχαρη, χωρίς να το γνωρίζει. Καλό είναι να γνωρίζει κανείς ποιες μπορεί να είναι οι ύποπτες τροφές που κρύβουν ζάχαρη για να μπορέσει έτσι  είτε να τις περιορίσει (στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής), είτε να τις αποφύγει τελείως.

diav-paidi
Περισσότερα

Η δίαιτα του διαβητικού

Ο διαβήτης και η ρύθμιση του σακχάρου εκλαμβάνεται από τους περισσότερους ως κάτι που τους αποκλείει από τη γαστρονομική απόλαυση. Κι όμως αυτό είναι μια τελείως λανθασμένη άποψη.