Έρευνα αποδεικνύει ότι οι οροθετικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

στατιστικές για οροθετικούς
στατιστικές για οροθετικούς

Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο BMJ Open Diabetes Research & Care, ένας στους δέκα ενήλικες Αμερικάνους οροθετικούς, πάσχει από διαβήτη. Ο ερευνητής Alfonso Hernandez-Romieu και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο οι άνθρωποι που πάσχουν από HIV είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη, σύγκριναν τα αποτελέσματα για τις χρονιές 2009 και 2010, από δύο μεγάλης κλίμακας ερευνητικές μονάδες.
Το Medical Monitoring Project, που περιέχει λεπτομέρειες για 8.610 οροθετικούς ενήλικες, και την National Health and Nutrition Survery, που περιέχει λεπτομέρειες για 5.604 ενήλικες, μέλη του γενικού πληθυσμού. Ως διαβητικοί θεωρήθηκαν όσοι έχουν λάβει διάγνωση για διαβήτη και όσοι κάνουν θεραπευτική αγωγή με φάρμακα για διαβητικούς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη στους οροθετικούς ήταν 10,3%, έναντι του 8,3% στον γενικό πληθυσμό. Μετά από τις απαραίτητες προσαρμογές στα στατιστικά αποτελέσματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη, ήταν κατά 3,8% μεγαλύτερη σε άτομα που είχαν προσβληθεί από HIV. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η συχνότητα στις επιμέρους ομάδες που έλαβαν μέρος στην έρευνα. Συγκεκριμένα, στις γυναίκες η συχνότητα εμφάνισης ήταν κατά 5,0% μεγαλύτερη από ότι στους άντρες, επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν κατά 4,1% οι οροθετικοί άνθρωποι ηλικίας 20-44 ετών, και 3,5% μεγαλύτερο ποσοστό οι οροθετικοί μη παχύσαρκοι σε σχέση με τους μη οροθετικούς μη παχύσαρκους ανθρώπους. Άλλοι παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη είναι η ηλικία, η παχυσαρκία, πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που οι οροθετικοί έλαβαν τη διάγνωση, και η μέση τιμή των κυττάρων CD4.
Έτσι, καθώς η αυξάνεται η διάρκεια ζωής των οροθετικών ατόμων, αυξάνεται και ο κίνδυνος να εμφανίσουν χρόνιες ασθένειες του μεταβολισμού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, οι Αμερικανοί που έχουν προσβληθεί από τον ιό του HIV έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν διαβήτη, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επιπλέον, οι ενήλικες οροθετικοί, είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν διαβήτη σε νεαρότερη ηλικία και χωρίς απαραίτητα να είναι παχύσαρκοι. Τέλος, οι ερευνητές προτείνουν να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν το HIV πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα με τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη, και να βρεθεί μια θεραπεία που να είναι κατάλληλη για οροθετικούς διαβητικούς.
Αναρωτίομαστε, αν τελικά τα φάρμακα που λαμβάνουν οι οροθετικοί συνάνθρωποι μας, παίζουν έντονο ρόλο σε αυτά τα αποτελέσματα της έρευνας. 
To BMJ Open Diabetes Research & Care είναι ηλεκτρονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης που δημιοσιέυει υψηλής ποιότητας άρθρα για βασικές και κλινικές έρευνες σχετικές με το διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και τις επιπλοκές τους.
 
Πηγές: kidneynews.org, NCBI

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα