Ένα κοινό εμβόλιο μπορεί να βοηθά στην πρόληψη του Διαβήτη τύπου 1

εμβόλια
εμβόλια

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια ασθένεια που πλήττει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε όλον τον κόσμο, ωστόσο στην Αυστραλία η πάθηση φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση.
Για πρώτη φορά από το 1980 και μετά, στην Αυστραλία, έχει αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νεαρών παιδιών που διαγιγνώσκονται με την αυτοάνοση αυτή ασθένεια, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στο εντυπωσιακό πρόγραμμα εμβολιασμών της χώρας.
Νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει μια θεωρία που υπάρχει εδώ και περίπου 20 χρόνια, καθώς αποδεικνύει ότι η περίεργη μείωση των κρουσμάτων του διαβήτη τύπου 1 στην Αυστραλία, ξεκίνησε αμέσως μόλις εντάχθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμών το εμβόλιο για το ροταϊό που λαμβάνεται από το στόμα.

«Αν και τα αποτελέσματα δεν ήταν καταληκτικά, η νέα μας έρευνα δείχνει ότι το εμβόλιο κατά του ροταϊού, εκτός από την προστασία που παρέχει ενάντια στη μόλυνση από τον ιό, σε κάποια νεογνά με προδιάθεση για διαβήτη τύπου 1, μπορεί να συντελέσει και στη μείωση του κινδύνου να εμφανίσουν την ασθένεια.» λέει ο Len Harrison, ένας από τους κύριους συντάκτες της έρευνας, γιατρός και ερευνητής στον τομέα της Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε αυτόν τον περίεργο συσχετισμό μεταξύ των δύο ασθενειών στα τέλη του περασμένου αιώνα, καθώς πρόσεξαν ότι οι ανοσολογικοί δείκτες του Διαβήτη τύπου 1 έμοιαζαν καταπληκτικά με αυτούς του ροταϊού.
Από τότε, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η μόλυνση από ροταϊό μπορεί να προκαλέσει επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη και βρίσκονται στο πάγκρεας, το όργανο που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και παίζει βασικό ρόλο στην ασθένεια του διαβήτη.
Το 2007, τα δύο εμβόλια κατά του ροταϊου, που χορηγούνται από το στόμα, εντάχθηκαν στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών της Αυστραλίας, γεγονός που έδωσε το έναυσμα για περεταίρω έρευνες.
Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν δεδομένα που ήταν διαθέσιμα στο κοινό για να συγκρίνουν τη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1 οχτώ χρόνια πριν και οχτώ χρόνια μετά από την αρχή των εμβολιασμών.
Σύμφωνα με τα πορίσματα, ο ροταϊός μπορεί να επηρεάζει τον οργανισμό με περισσότερους τρόπους από ότι νομίζαμε. Το εμβόλιο αυτό από μόνο του έχει τη δυνατότητα να σώσει εκατομμύρια νεαρά παιδιά από μια βαριά, πιθανά θανατηφόρα, μορφή διάρροιας. Μπορεί όμως να αποτελεί και εμπόδιο για την εμφάνιση του Διαβήτη τύπου 1;
Είναι σίγουρα πιθανό. Τα χρόνια που ακολούθησαν την έναρξη του εμβολιασμού ενάντια στο ροταϊό – μια εποχή που η κάλυψη του πληθυσμού υπολογιζόταν στο 84%– η συχνότητα εμφάνισης του Διαβήτη τύπου 1 μειώθηκε κατά 14% στα παιδιά ηλικίας 0-4 ετών.

«Η σημαντική αυτή μείωση δεν παρατηρήθηκε σε μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας 5-14 ετών» εξήγησε ο Kirsten Perrett, άλλος ένας από τους κύριους συντάκτες της έρευνας, ειδικός στην Ανοσολογία και στην Αλλεργιολογία, στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. «Αυτό σημαίνει ότι τα νεαρότερα παιδιά πιθανόν να έχουν εκτεθεί σε έναν προστατευτικό παράγοντα που δεν επηρέασε τα μεγαλύτερα παιδιά.»

Αν και αυτή η εξέλιξη δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο του ροταϊού θα εξαλείψει την ανίατη αυτή ασθένεια, η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες που δείχνουν ότι η μόλυνση από ροταϊό μπορεί αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.
Τουλάχιστον έτσι συμβαίνει στην Αυστραλία. Για κάποιο λόγο, σε παρόμοια έρευνα που διεξάχθηκε στην Φινλανδία, σε μικρότερο ωστόσο δείγμα πληθυσμού και για μικρότερο χρονικό διάστημα, δεν βρέθηκε ο ίδιος συσχετισμός. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις γενετικές και περιβαλλοντικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.
Ορμώμενοι από αυτό το πολλά υποσχόμενο γεγονός, οι Αυστραλοί ερευνητές συνεχίζουν να ψάχνουν τα εθνικά αρχεία, ελπίζοντας να βρουν περισσότερα στοιχεία που να συνδέουν αυτές τις δύο παθήσεις.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η μείωση της συχνότητας εμφάνισης του Διαβήτη τύπου 1 είναι κάτι το παροδικό, ή αν είναι ένα γεγονός που επηρεάζει μόνο τα παιδιά στην Αυστραλία» λέει ο Harrison.

Όπως και να έχει, το μήνυμα είναι ένα. Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε. Ποτέ δεν ξέρετε από τι άλλο μπορεί να σας προστατέψει.
Η έρευνα αυτή έχει δημοσιευτεί στο Jama Pediatrics.

Πηγή: Sciencealert.com

 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα