Πως μια απλή πράξη έκανε τη διαφορά Πως μια απλή πράξη έκανε τη διαφορά
Μια απλή καθημερινή πράξη που έχει γίνει συνήθεια για έναν συνάνθρωπό μας, αποτελεί για έναν άλλο ένα ρατσιστικό έγκλημα που του συμβαίνει καθημερινά περιορίζοντας... Πως μια απλή πράξη έκανε τη διαφορά

Μια απλή καθημερινή πράξη που έχει γίνει συνήθεια για έναν συνάνθρωπό μας, αποτελεί για έναν άλλο ένα ρατσιστικό έγκλημα που του συμβαίνει καθημερινά περιορίζοντας την ικανότητά του να μετακινηθεί ελεύθερα. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια που κρύβεται πίσω από ένα παράνομο παρκάρισμα, πόσο μάλλον όταν αυτό το παρκάρισμα εμποδίζει τη διάβαση ή την πρόσβαση σε άτομο με ειδικές ανάγκες.

«Οι οδηγοί που σταθμεύουν σε ράμπες για ΑμεΑ ή σε οδηγούς πορείας τυφλών ή σε θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ “με πρόθεση δημόσια προκάλεσαν τετελεσμένη διάκριση σε βάρος των ΑμεΑ” (άρθρο 1 παρ 1 και 3 Ν. 927/79) αφού στερούν από τα άτομα ΑμεΑ το δικαίωμα ισότιμης κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο δημόσιο χώρο αφού καταργούν την προσβασιμότητα στο χώρο αυτό.»

Ένα τέτοιο έγκλημα συντελούνταν καθημερινά στην οδό Φιλαρέτου και Σοφοκλέους στην Καλλιθέα, μπροστά στα μάτια ενός ανθρώπου που στο συγκεκριμένο σημείο έχει το Φαρμακείο του. Όπως και οι περισσότερες ράμπες πρόσβασης, έτσι κι αυτή μετατρέπεται καθημερινά σε θέση στάθμευσης για ανθρώπους που έχουν την τύχη να μην έχουν κάποια αναπηρία. Ο εν λόγω φαρμακοποιός, τηρώντας καθημερινά σιγή ιχθύος, επέτρεπε τη διαιώνιση του εγκλήματος, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «είχε δουλειά, δεν ήταν δίκη του δουλειά, δεν αλλάζουν με την δίκη του παρέμβαση οι συνειδήσεις».

Θέλοντας να βάλει τέλος στην καθημερινή αυτή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Μαρία Κατσικαδάκου, έκανε τη διαφορά με μια απλή πράξη. Έβγαλε φωτογραφίες τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα και δημιούργησε στο λογαριασμό της στο Facebook δημόσια καταγγελία, στην οποία περιέγραφε τον καθημερινό της διαπληκτισμό με τον φαρμακοποιό. Την καταγγελία αυτή πήρε ο Ανδρέας Μπαρδάκης, γνωστός για τη δράση του ως «Συνήγορος των ΑμεΑ» και την παρέδωσε στον Παναγιώτη Δημηταρά από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Έτσι, δημιουργήθηκε από μέρους του Παρατηρίου μηνυτήρια αναφορά προς το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ένα ειδικό τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας που αντιμετωπίζει θέματα ρατσισμού. Σύμφωνα με το κείμενο της μήνυσης, «Παρακαλούνται οι διωκτικές αρχές να λάβουν υπόψη πως φέτος εξετάζεται για πρώτη φορά από τον ΟΗΕ η συμμόρφωση της Ελλάδας με τη Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες». Η αναφορά περιέχει τις φωτογραφίες και υπογραμμίζει τις διατάξεις εκείνες που αφορούν το

συγκεκριμένο συμβάν.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι ιδρύθηκε το 1993 και παρατηρεί, δημοσιεύει και φέρνει στην δικαιοσύνη περιπτώσεις διακρίσεων και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Παρατηρητήριο διατηρεί την ιστοσελίδα του στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://greekhelsinki.wordpress.com καθώς και προφίλ στο Facebook https://www.facebook.com/panayote.

Η πράξη αυτή, αν και ιδιαίτερα απλή, σπάει ωστόσο τον κανόνα της σιωπής και της αδιαφορίας, της δοξασίας ότι αυτά που μας συμβαίνουν είναι εξωγενή και δεν έχουμε έλεγχο πάνω τους. Πρόσφατα, στο ίδιο κλίμα, είχαμε δει το βίντεο με τίτλο «Ο Αδερφός μου» που έκανε το γύρο των media. Στην αρχική της ανάρτηση, η Μαρία εξηγεί ότι στην γωνία που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, οι εργαζόμενοι σε καφετέρια διώχνουν αυτούς που παρκάρουν παράνομα, και έτσι η πρόσβαση διατηρείται ελεύθερη. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται φανερό πως η σιωπή γίνεται συνενοχή και πως μια τόσο απλή πράξη μπορεί να επιφέρει την αλλαγή. Γι’ αυτό λοιπόν, όταν βλέπετε να επιτελείται ένα έγκλημα, όσο απλό και καθημερινό και αν είναι, μην το αφήνετε να περνάει. Αντιδράστε, κάντε αναρτήσεις, κοινοποιήστε και ενημερώστε τις αρμόδιες αρχές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε όχι μόνο την καθημερινότητά μας, αλλά και την ίδια την κοινωνία.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το κείμενο της μήνυσης.

Glykouli.gr team

Shares

Σχετικά άρθρα

Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares