Απορία: Μας υποχρεώνει ο ΕΟΠΥΥ να του υπογράψουμε ότι του παραδίδουμε για οποιαδήποτε χρήση κρίνει αυτός, τα προσωπικά μας δεδομένα;

Δήλωση Συγκατάθεσης Ασθενή για εγγραφή στο Μητρώο Διαβήτη
Δήλωση Συγκατάθεσης Ασθενή για εγγραφή στο Μητρώο Διαβήτη

Περισσότερα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά σχετικά με την εγγραφή των Διαβητικών στο ηλεκτρονικό μητρώο που έχει τεθεί σε ισχύ από την περασμένη Τρίτη.
Εντύπωση μας κάνει το γεγονός ότι για να πραγματοποιηθεί η εγγραφή, ο ασθενής αναγκάζεται να παραχωρήσει τα προσωπικά του δεδομένα υπογράφοντας «ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΠΕΡΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΙΑΒΗΤΗ». Πολλοί ασθενείς θορυβήθηκαν που ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται πλέον τη γραπτή υποχρεωτική “συγκατάθεσή”  του ασθενούς, προκειμένου να διατηρεί ηλεκτρονικό αρχείο με τα προσωπικά του δεδομένα, τα οποία δεν δηλώνει πως μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Ακόμη μεγαλύτερη απορία μας προκαλεί το γεγονός, ότι ζητά αυτή τη γραπτή συγκατάθεση ενώ, όπως μας ενημέρωσε παθολόγος, τα στοιχεία υπάρχουν ήδη στο σύστημα, και ο γιατρός στην ουσία απλώς προσθέτει τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του ασθενούς, άρα απλά θέλει την έγγραφη κατάθεσή μας ως προς την επεξεργασία των δεδομένων αυτών και οχι για την παραχώρηση των προσωπικών δεδομένων, αφού έτσι κι αλλιώς έχει και το ΑΜΚΑ μας ήδη.
Όπως θα δείτε στο παρακάτω έγγραφο, ο ασθενής επί της ουσίας είναι αναγκασμένος να παραδώσει “ειδικώς και ελευθέρως” τη διαχείριση των προσωπικών του στοιχείων στον ΕΟΠΥΥ, για να έχει πρόσβαση στην παροχή των απαραίτητων αναλώσιμων για τη διαχείριση της ασθένειάς του. Με μια αόριστη δέσμευση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, ως προς την τήρηση της εχεμύθειας και του απορρήτου των δεδομένων, ο οργανισμός μπορεί και παραχωρεί το δικαίωμα επεξεργασίας αυτών των δεδομένων σε άτομα που “τηρούν προϋποθέσεις και εχέγγυα” κατά την κρίση του ΕΟΠΥΥ.  Ωστόσο δεν αναγράφει συγκεκριμένα πως θα τα χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα;

Είναι στην πραγματικότητα σαν μια υποχρεωτική έγγραφη δήλωση από την πλευρά μας, παραχώρησης προς τον ΕΟΠΥΥ, των προσωπικών μας δεδομένων για οποιαδήποτε χρήση αποφασίζει ο ΕΟΠΠΥ από τον οποιοδήποτε αποφασίζει ο ΕΟΠΥΥ.

Να θυμίσουμε εδώ, οτι οι γιατροί που λαμβάνουν μέρος στις εξεταστικές επιτροπές των ΚΕΠΑ με απόλυτη νομική κάλυψη, διατηρούν την απόλυτη ανωνυμία τους.
Ο ασθενής λοιπόν, υπογράφοντας το συγκεκριμένο έγγραφο παραχωρεί στον ΕΟΠΥΥ τα παρακάτω:

  1. Δηλώνω ότι ενημερώθηκα από τον/ην ιατρό……………… και παρέχω τη συγκατάθεση μου ειδικώς και ελευθέρως για την εκ μέρους του/ης συλλογή σε ηλεκτρονικό αρχείο και επεξεργασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού ΕΕ 2016/697 των προσωπικών δεδομένων μου στο Μητρώο Διαβήτη το οποίο τηρεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)
  2. Ο ΕΟΠΥΥ δεσμεύεται για την τήρηση εχεμύθειας και απορρήτου των παραπάνω δεδομένων, των οποίων η επεξεργασία θα διεξάγεται αποκλειστικά και μόνο κατ’ εντολή του ΕΟΠΥΥ, από πρόσωπα που πληρούν τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις για να διασφαλίζουν την τήρηση του απορρήτου.
  3. ΕΟΠΥΥ δεσμεύεται ότι θα λαμβάνει κάθε αναγκαίο τεχνικό ή οργανωτικό μέτρο για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία τους από τυχαία ή αθέμιτη καταστροφή, τυχαία απώλεια, αλλοίωση, απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση και κάθε άλλη αθέμιτη επεξεργασία.

Το συγκεκριμένο έγγραφο βρίσκεται στην εφαρμογή που μπαίνει ο γιατρός, για να κάνει την εγγραφή του ασθενή στο μητρώο του ΕΟΠΠΥ. Το τυπώνει ο γιατρός, το υπογράφει ο ασθενής και το κρατάει ο γιατρός και δεν παραδίδεται αντίγραφο στον ασθενή.
Όπως μας ενημερώνουν κάποιοι ιατροί που τους ρωτήσαμε, η αλλαγή σχετικά με το μητρώο έγινε ξαφνικά, και μάλιστα χωρίς καμία ενημέρωση. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση παθολόγου που μας είπε τηλεφωνικά ότι :

«Δεν μας είπαν τίποτα, εγώ στην εφημερίδα το διάβασα.»

Σύμφωνα με την παθολόγο, η διαδικασία είναι απλή, στην ουσία ο γιατρός συμπληρώνει το τηλέφωνο και τη διεύθυνση του ασθενούς, μιας και τα υπόλοιπα στοιχεία υπάρχουν ήδη στο σύστημα. Η υπόθεση είναι ότι η συλλογή υπογραφών γίνεται στα πλαίσια των νόμων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων που από την περασμένη άνοιξη έχουν γίνει αρκετά αυστηροί. Και όντως η έγγραφη δήλωσή μας εξασφαλίζει τον ΕΟΠΠΥ, όσο αφορά την συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών μας δεδομένων, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι δεν εξασφαλίζει εμάς για το πως μπορεί τυχόν να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά μας δεδομένα.
Ακολουθεί το εν λόγω έγγραφο που καλούμαστε όλοι υποχρεωτικά να υπογράψουμε, αναρωτιόμαστε αν αρνηθεί κάποιος, τι γίνεται, δεν παίρνει τα αναλώσιμά του;
Το Glykouli.gr έχει ενημερώσει τον Σύλλογο “ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ των ΑμεΑ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ”, μιας και είναι ο πιο δυνατός, ο πιο δραστήριος και ο πιο αποτελεσματικός και με επιτυχίες δράσεων, όσο αφορά τα αιτήματα των ΑΜΕΑ στην Ελλάδα!
 

Προσωπικά Δεδομένα
Η δήλωση συγκατάθεσης για την εγγραφή στο μητρώο
 

Glykouli.gr Team

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
βιονικό πάγκρεας
Περισσότερα

Έρχεται το βιονικό πάγκρεας

Επιτυχία σημείωσαν οι δοκιμές της φορητής συσκευής βιονικού (τεχνητού) παγκρέατος που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο δύο πενθήμερων κλινικών δοκιμών, μίας σε ενηλίκους και μίας σε εφήβους.