Καθώς ο αριθμός των νεκρών από την εποχική γρίπη αυξάνεται, ο κύριος Πολάκης μιλάει για «fake news» Καθώς ο αριθμός των νεκρών από την εποχική γρίπη αυξάνεται, ο κύριος Πολάκης μιλάει για «fake news»
«Δεν είναι και καμία καταστροφή» σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη οι νεκροί από την εποχική γρίπη. Με το συνηθισμένο προκλητικό,... Καθώς ο αριθμός των νεκρών από την εποχική γρίπη αυξάνεται, ο κύριος Πολάκης μιλάει για «fake news»

«Δεν είναι και καμία καταστροφή» σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη οι νεκροί από την εποχική γρίπη. Με το συνηθισμένο προκλητικό, κυνικό του ύφος, ο κ. Πολάκης, σε συνέντευξή του στο κανάλι kontra δήλωσε ότι:

«Ζούμε μια έξαρση της επιδημικής γρίπης. Η πλειοψηφία των στελεχών είναι Η1Ν1. Δεν είναι η ήπια περυσινή χρονιά, είναι λίγο πιο ισχυρό το στέλεχος αλλά δεν είναι και καμία καταστροφή, μην τρελαθούμε τώρα».

Σε παραλληλισμό μάλιστα με τις δηλώσεις που είχε κάνει το καλοκαίρι για τους νεκρούς της φωτιάς στο Μάτι, ο Αναπληρωτής Υπουργός φαίνεται να θεωρεί ότι τέτοιου είδους αναφορές σε μαζικούς θανάτους «θολώνουν» την εικόνα του αποτελεσματικού κράτους, ενώ πρόκειται για γεγονότα που έρχονται στο προσκήνιο και (από)καλύπτονται από «δημοσιογράφους της πεντάρας».

Με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους 50, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι:

«Για τους θανάτους από γρίπη φταίει η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι ασθενείς δεν βρίσκουν εύκολα συμβεβλημένο γιατρό ή δεν έχουν να τον πληρώσουν οπότε καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία ακόμη και για απλή ίωση».

Έτσι, αφ’ ενός προκαλούν συμφόρηση στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, αφ’ ετέρου, προκειμένου να μη χρεωθούν την επίσκεψη, αποφεύγουν να πάνε στο γιατρό και καταλήγουν να φτάνουν στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, οι αποτυχημένοι πειραματισμοί του Υπουργείου Υγείας έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών να μην έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας. Η εικόνα που περιγράφει ο Σύλλογος είναι πράγματι άσχημη.

«Μετά τη διακοπή των συμβάσεων των παθολόγων, των γενικών ιατρών και των παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ, από τις 31/07/2018, υπάρχουν νομοί της Περιφέρειας που δεν έχουν συμβεβλημένους γιατρούς σε βασικές ειδικότητες. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας, επέλεξε να αποδυναμώσει τα Κέντρα Υγείας κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης, απολύοντας εκατοντάδες έμπειρους και καταξιωμένους γιατρούς. Σήμερα 1.200 γιατροί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες 11 εκατομμυρίων κατοίκων – αριθμός που είναι πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας».

Είναι η δεύτερη φορά που ο ΙΣΑ θίγει το θέμα, καθώς πριν μερικές εβδομάδες ανακοίνωνε ότι τα νοσοκομεία είναι ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν την έξαρση της γρίπης. 

Η ανακοίνωση προφανώς δεν άγγιξε τον κύριο Πολάκη, που αρκείται στο να θεωρεί την έξαρση της γρίπης ως “fake news”, παραβλέποντας τα προβλήματα, ή αποδίδοντάς τα στους προκατόχους του. Σύμφωνα με άρθρο στο Πρώτο Θέμα, η κατάσταση «αποδείχτηκε μια ακόμη αφορμή να διπλωθεί ανθρωπισμός του γιατρού και να ξεδιπλωθεί η κυνικότητά του αλλά και η υβριστική στάση του και ως γιατρού και ως πολιτικού.»

Οι απαντήσεις που έχει λάβει ο Αναπληρωτής Υπουργός στα social media είναι πολλές και σφοδρές, ωστόσο όπως καταλήγει το Θέμα: «Η εποχική γρίπη είναι μια σκληρή πραγματικότητα για όλους όσοι βρίσκονται στο σύστημα δημόσιας υγείας και χρειάζονται επίσκεψη στον γιατρό, κλινική εξέταση, θεραπεία, διότι δεν υπάρχουν δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ούτε οικογενειακοί γιατροί, παρά μόνο Επείγοντα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία με πολύωρη αναμονή, ειδάλλως ιδιωτική επίσκεψη και ιδιωτική πληρωμή.»

Πηγές: protothema.gr, lifo

Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares