Μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας, ποιός όμως θα πληρώσει τη "νύφη";

ελαφρύνσεις για το κόστος των φαρμάκων σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας
ελαφρύνσεις για το κόστος των φαρμάκων σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας

Αλλαγές στις τιµές των φαρµάκων αλλά και στη συµµετοχή των ασθενών ετοιµάζεται να δηµοσιοποιήσει το προσεχές διάστηµα η ηγεσία του υπουργείου Υγείαςπροκειµένου να ελαφρύνει τις τσέπες των Ελλήνων ασθενών. 
Τα τελευταία χρόνια οι συµµετοχές έχουν εκτιναχθεί και, σύµφωνα και µε τον υπουργό Υγείας, αγγίζουν κατά µέσο όρο το 28%. Βέβαια η εύρεση του µείγµατος εκείνου που θα απαλλάξει από επιπλέον κόστος τους πάσχοντες και ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τις φαρµακευτικές εταιρείες, οι οποίες πληρώνουν υπερβολικές υποχρεωτικές εκπτώσεις, φαίνεται ότι αποτελεί τον πιο δύσκολο γρίφο. 
Σε λίγες εβδοµάδες, πάντως, φαίνεται ότι θα αλλάξουν τα πάντα στη φαρµακευτική πολιτική, καθώς ο υπουργός Υγείας προτίθεται να δηµοσιοποιήσει άµεσα την υπουργική απόφαση για τη νέα πολιτική που θα ακολουθήσει. 

Πως θα μειωθεί η συμμετοχή

Με βάση τα όσα έχει επισηµάνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, οι αλλαγές που προωθούνται θα φέρουν µείωση της συµµετοχής των ασθενών σε πολλά φάρµακαΗ µείωση αυτή θα επέλθει επειδή οι τιµές αποζηµίωσης (του ΕΟΠΥΥ) θα είναι ίδιες µε αυτές της λιανικής, ώστε ο πολίτης να µη χρειάζεται να πληρώνει τη διαφορά. 
Η ελάφρυνση αυτή θα ισχύσει κυρίως για τα γενόσηµα, γι’ αυτό και αποτελεί και κίνητρο ώστε να αυξηθούν οι πωλήσεις τους. Ειδικότερα η τιµή του γενοσήµου θα είναι ίδια µε την τιµή αποζηµίωσης, συνεπώς ο ασθενής θα πληρώνει µόνο τη νόµιµη συµµετοχή (π.χ. 25%). 
Η αλλαγή αυτή θα απαλλάξει τους ασθενείς από το να πληρώνουν τη διαφορά που ίσχυε µέχρι σήµερα όταν ένα φάρµακο ήταν ακριβότερο από τα χρήµατα που αποζηµίωνε η κοινωνική ασφάλιση. 
Αν πάντως ο ασθενής επιλέξει να αγοράσει το πρωτότυπο φάρµακο που έχει χάσει την πατέντα του και όχι το αντίστοιχο γενόσηµο, θα κληθεί να πληρώσει µια διαφορά, αφού η τιµή αποζηµίωσης θα είναι χαµηλότερη. Να σηµειωθεί ότι η µείωση των λιανικών τιµών τα προηγούµενα χρόνια δεν είχε πάντα ως αποτέλεσµα την αντίστοιχη µείωση της συµµετοχής για τους ασθενείς, εξαιτίας του σύνθετου αλγόριθµου αποζηµίωσης. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι µε βάση τα επίσηµα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 2018 από τα 624 εκατ. ευρώ που ήταν η θεσµοθετηµένη συµµετοχή του ασθενούς στη φαρµακευτική δαπάνη, όσα πλήρωσαν δηλαδή οι ασθενείς από την τσέπη τους για φάρµακα, µόνο τα 364 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο ποσοστό συµµετοχής επί της τιµής (10% ή 25%), ενώ τα 260 εκατ. ευρώ τα κατέβαλαν οι ασθενείς ως διαφορά λιανικής-ασφαλιστικής τιµής. 
Με βάση τους υπολογισµούς του υπουργείου Υγείας, η συµµετοχή για τα γενόσηµα θα µειωθεί από το περίπου 25% που είναι σήµερα στο 20%. 
Το Υπουργείο ευελπιστεί µε τον τρόπο αυτό να στρέψει περισσότερους πολίτες προς τα γενόσηµα, τα οποία σήµερα παραµένουν καθηλωµένα σε χαµηλά ποσοστά στην ελληνική αγορά.
Μειώσεις αναµένεται πιθανώς να υπάρξουν και για τα πρωτότυπα φάρµακα που θα αγοράζουν οι ασθενείς, και τα οποία δεν διαθέτουν γενόσηµα. 

Ποιός θα πληρώσει τη διαφορά

Όπως φαίνεται πάντως, αναζητείται ακόµα η φόρµουλα που θα επιτρέψει την υλοποίηση αυτού του σχεδίου καθώς δεν έχει ακόμη καθοριστεί ποιός θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ λιανικής τιμής και τιμής αποζημίωσης. 
Αυτό που συμβαίνει μέχρι τώρα είναι ότι όσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά σε κοινωνική πολιτική με μειώσεις συμμετοχών, τη διαφορά καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate -clawback).  Τον χειμώνα που μας πέρασε άλλωστε, έφτασαν να προειδοποιούν για αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά επειδή η διάθεσή τους δε θεωρείται συμφέρουσα.
Να σημειωθεί επίσης ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει στα 1,945 δις ενώ όταν ξεπερνιέται το ποσό αυτό τη διαφορά την πληρώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Η σχετική επιβάρυνση για τον κλάδο έχει θεσμοθετηθεί μέχρι το 2022.

Πηγές: Εθνος, Health report

 
 
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Coca-Cola: Έγκριση γλυκοζιτών στεβιόλης (στέβια) ως γλυκαντικής ύλης

Η Coca-Cola στην Ευρώπη, με ανακοίνωσή της, καλωσορίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης («στέβια») ως γλυκαντικής ύλης σε τρόφιμα και ποτά.