Πως ο διαβήτης συνδέεται με τον καρκίνο και ένα αντίο στον γλυκό μας φίλο που έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο

Σύνδεση διαβήτη με καρκίνο
Σύνδεση διαβήτη με καρκίνο

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε παλιότερα στο Diabetologia και αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης δεν είναι “τρόπος ζωής” όπως τον παρουσιάζουν κάποιοι. Αντιθέτως είναι μια καθημερινή “μάχη” ώστε να κινούμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στα όρια αποφεύγοντας συνάμα τυχόν επιπλοκές.
Το αφιερώνουμε ως ελάχιστο φόρο τιμής σε ένα “γλυκό” μας φίλο που έφυγε πρόωρα και άδικα μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο. Καλό ταξίδι “γλυκιε” μας Περικλή Σοτα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες, ωστόσο οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες. 
Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη αντιμετωπίζουν καθημερινά τον φόβο για μια σειρά από πιθανές επιπλοκές όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια και η νευροπάθεια 
Τώρα, με μια νέα μελέτη, έρχεται στο προσκήνιο ένας ακόμη μεγαλύτερος λόγος ανησυχίας για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη. Ο καρκίνος. 
Ερευνητές από το Ινστιτούτο George για την Παγκόσμια Υγεία, μελέτησαν στοιχεία από 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 αντιμετωπίζουν αρκετά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. 
Μάλιστα, οι γυναίκες με διαβήτη διατρέχουν κατά 27% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο από ότι οι μη διαβητικές γυναίκες. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι 19%.  

“Η σύνδεση μεταξύ διαβήτη και κινδύνου εμφάνισης καρκίνου έχει πλέον εδραιωθεί”, εξήγησε ο Toshiaki Ohkuma, PhD, ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και ερευνητικός συνεργάτης του George Institute for Global Health. “Επιπλέον, αποδείξαμε για πρώτη φορά ότι οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου, ιδίως καρκίνο των νεφρών και του στομάχου, στοματικό καρκίνο και λευχαιμία.” 

Η μελέτη αυτή δεν είναι η πρώτη που ερευνά τη συσχέτιση του καρκίνου με το διαβήτη. 
Από το 2008 μέχρι το 2012, ερευνητές από το Baker IDI Heart and Diabetes Institute στην Αυστραλία μελέτησαν τα στοιχεία ανθρώπων που ζούσαν στην Αυστραλία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Σκωτία και τη Σουηδία και έπασχαν από διαβήτη.  
Στον πληθυσμό αυτό, η εμφάνιση καρκίνου του στομάχου, του ήπατος, του παγκρέατος, των νεφρών και του ενδομήτριου, ήταν αυξημένη κατά 25 με 50%. 
Οι ερευνητές επίσης έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι, ενώ στους άνδρες με διαβήτη τύπου 1 υπήρχε μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε σχέση με μη διαβητικούς άνδρες, ωστόσο ήταν διπλάσιος ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ήπατος. 
Και πάλι, ο κίνδυνος ήταν ακόμη πιο αυξημένος στις γυναίκες που διέτρεχαν 78% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος. 

Πως όμως συνδέονται οι δύο ασθένειες; 

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται οι δύο παθήσεις, ωστόσο οι θεωρίες είναι πολλές. 
Ο πρώτος παράγοντας, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η αυξημένη γλυκόζη στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν αλλοίωση στο DNA, μια κατάσταση που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο. 
Μια δεύτερη θεωρία που διατύπωσε η Sarah Wild PhD, μια από τις συγγραφείς της έρευνας για τον καρκίνο που διεξήχθηκε το 2008, είναι ότι η μακροχρόνια θεραπεία με ινσουλίνη, όπως αυτή κατασκευάζεται σήμερα, μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση του καρκίνου.  
Μια τρίτη άποψη είναι ότι η κατάσταση που επικρατεί μέσα στον οργανισμό κάποιων ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη, είναι ιδανική για την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.  
“Η παχυσαρκία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα άτομα με διαβήτη τύπου 2,” λέει η Dr. Minisha Sood, ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης. “Η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζονται με μεταβολικές διαταραχές που μπορεί να προάγουν την εξέλιξη του καρκίνου.” 
Η Sood πρόσθεσε ότι η γενικότερη φλεγμονή που ενυπάρχει στον οργανισμό ατόμων με οποιοδήποτε τύπο διαβήτη, αποτελεί σημαντικό καθοριστικό παράγοντα. 
“Η φλεγμονή αυτή μπορεί να προκαλέσει ινσουλινοαντίσταση σε διάφορους σωματικούς ιστούς με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανάγκη του σώματος για ινσουλίνη και στη συνέχεια να ανεβαίνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα,” εξηγεί η Sood. 
“Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσουν σε αύξηση άλλων ορμονών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων μέσα στον οργανισμό ενός ατόμου που πάσχει από διαβήτη μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή καρκινικών κυττάρων.” 

Γιατί οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο; 

Οι ερευνητές ακόμη δεν έχουν κατανοήσει γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται τόσο πολύ στις γυναίκες με διαβήτη.  
Σύμφωνα με την Sanne Peters, PhD, μέλος της συντακτικής ομάδας μελετών και ερευνητική συνεργάτρια στον τομέα της επιδημιολογίας στο παράρτημα του George Institute for Global Health που βρίσκεται μέσα στο Πανεπιστήμιο Oxford, μια θεωρία είναι ότι οι γυναίκες ζουν με προδιαβήτη κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερο από ότι οι άνδρες πριν ξεκινήσουν θεραπεία. 

“Ξέρουμε ότι είναι συχνό φαινόμενο οι γυναίκες να μη λαμβάνουν επαρκή θεραπεία όταν πρωτοεμφανίζουν συμπτώματα διαβήτη, και να παίρνουν λιγότερα φάρμακα από τους άνδρες”, είπε σε δήλωσή της η Peters. “Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τη διαφορά σε κάποιο βαθμό, αλλά χωρίς επιπλέον έρευνα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.” 

Η Peters συμπλήρωσε ότι οι παράγοντες κινδύνου για διάφορες παθήσεις όπως οι καρδιακές νόσοι και το εγκεφαλικό, διαφέρουν στα δύο φύλα.  
Αυτό όμως που έχει καταστεί σαφές είναι ότι, άσχετα με το φύλο, όταν ένα άτομο με διαβήτη προσέχει τη διατροφή του καταναλώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, κάνει αρκετή άσκηση, παρακολουθεί τακτικά τα επίπεδα του σακχάρου του, λαμβάνει θεραπεία σε συνεννόηση με το γιατρό του και διατηρεί το βάρος του σε υγιή επίπεδα, τότε μειώνει την κίνδυνο να διαγνωστεί με καρκίνο.  

Glykouli.gr

Πηγή: Healthline

 
 
 
 
 
 
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Η εμπειρία μας δοκιμάζοντας το δείγμα του σύστηματος συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης Omnipod DASH®
Περισσότερα

Η εμπειρία μας δοκιμάζοντας το δείγμα του σύστηματος συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης Omnipod DASH®

Το είδαμε, το αξιολογήσαμε το δοκιμάσαμε. Τελικά κάναμε καλά που εμπιστευτήκαμε το σύστημα συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης Omnipod DASH®;…
Αφορά και όσους πάσχουν από Διαβήτη ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για Covid-19;
Περισσότερα

Αφορά και όσους πάσχουν από Διαβήτη ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για Covid-19;

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο ΧΒΒ.1.5 κατά της Covid-19 για τις ηλικίες 12 ετών και…