Η απάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Απάντηση του ΠΦΣ στους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Απάντηση του ΠΦΣ στους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των φαρμακοποιών και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για την διάθεση των αναλώσιμων του διαβήτη.  
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε στις 22 Μαΐου, ημερομηνία που βγήκε η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ ότι στις συνταγές για τα αναλώσιμα θα αναγράφεται πλέον ότι αυτές μπορούν να εκτελεστούν μόνο στα φαρμακεία.  
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε αυτήν την ενέργεια απάντησε με επιστολή προς τον ΕΟΠΥΥ, στην οποία ανέφερε ότι υπάρχει νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι ασφαλισμένοι μπορούν να προμηθεύονται τα αναλώσιμα απευθείας από τις εταιρίες.  
Στην επιστολή της, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έθιξε και το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις που φαρμακοποιοί ζήτησαν από ασφαλισμένους να πληρώσουν συμμετοχή στα αναλώσιμα του διαβήτη, τη στιγμή που σε αυτά οι ασφαλισμένοι έχουν πλέον μηδενική συμμετοχή.  
Μετά από την κινητοποίηση της Ομοσπονδίας, ο νόμος επανήλθε και τα αναλώσιμα διατίθενται πλέον και απευθείας από τις εταιρίες.  
Πρόσφατα δημοσιεύσαμε την απάντηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στην επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, και τώρα έρχεται η απάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου 
Το Glykouli.gr θα ήθελε να τονίσει από την πλευρά του ότι υπάρχουν μερικά ζητήματα που ο ΠΦΣ θα έπρεπε να λάβει υπόψη σε σχέση με τα θέματα που απασχολούν τα άτομα με διαβήτη.  
Το ένα είναι ότι δεν διαθέτουν όλα τα φαρμακεία το ίδιο επίπεδο εξυπηρέτησης. Πρόσφατα τα φαρμακεία αναγνωρίστηκαν ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και περνάμε σε  μια εποχή που ο ρόλος του φαρμακοποιού αναδεικνύεται πανευρωπαϊκά. Ωστόσο, έχουμε καταγγελίες όπου δεν χωρά αμφισβήτηση ότι κάποια φαρμακεία δεν βρίσκονται στα επίπεδα που θέτει ο ΠΦΣ. 
Μία περίπτωση είναι αυτή ενός ανθρώπου, 70 περίπου χρονών που η γυναίκα του υποψιάστηκε ότι είχε υψηλό σάκχαρο. Όπως συχνά συμβαίνει, πήγε στο φαρμακείο να μετρηθεί και η ένδειξη στη μηχανή μέτρησης του σακχάρου ήταν 518. Η πρόταση της φαρμακοποιού ήταν ο άνθρωπος να πάει σπίτι του να φάει μεσημεριανό και να γυρίσει σε δύο ώρες στο φαρμακείο για να τον μετρήσει. Φυσικά, εμείς κατευθύναμε τους ανθρώπους να πάνε σε νοσοκομείο. 
Το άλλο θέμα που θέλουμε να θίξουμε είναι αυτό του κέρδους. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι το φαρμακείο θέλει να βγάλει κέρδος από τη διάθεση των ιατροφαρμακευτικών προϊόντων, ωστόσο είναι καλό να μπαίνει ένα πλαίσιο το οποίο θα αποβαίνει κερδοφόρο και για τον φαρμακοποιό και για τον ασφαλισμένο.  
Είναι γεγονός ότι μέχρι τις 22 Μαΐου, τα αναλώσιμα του διαβήτη, με νόμο, μπορούσαν να διατεθούν τόσο από τα φαρμακεία, όσο και απευθείας από τις ιδιωτικές εταιρίες. Μεταξύ του χρονικού διαστήματος 23 με 27 Μαΐου, η αγορά τους απευθείας από τις εταιρίες περιορίστηκε παρανόμως, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των ασθενών να μείνει ακάλυπτο. Και αν υπάρχει κάτι που ξέρουμε για την ασθένεια του διαβήτη, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μείνει ακάλυπτος για 24 ώρες.  
Ο νόμος ευτυχώς έχει επανέλθει σε ότι ίσχυε πριν τις 22 Μαΐου, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου 
Σε ένα τοπίο όπου κυριαρχεί η οικονομική κρίση, γνωρίζουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Και είναι γνωστό ότι όταν τα προβλήματα αυτά αγγίζουν τον τομέα της υγείας, αυτοί που βγαίνουν πάντα ηττημένοι είναι οι ασθενείς.  
Θεωρούμε ότι μια πολύ σημαντική δουλειά που έχει να κάνει ο ΠΦΣ είναι να εκπαιδεύσει όλα τα φαρμακεία της χώρας ώστε το καθένα να φτάσει στο υψηλό επίπεδο που γνωρίζουμε ότι θέτει ο Σύλλογος για τα μέλη του. Επιπλέον, θα παρακαλούσαμε να βγάλει μια καμπάνια ενημέρωσης για τα βασικά θέματα του διαβήτη, ώστε οι φαρμακοποιοί να μπορούν να καθοδηγούν τα άτομα που ζητούν τη βοήθειά τους.  
Γνωρίζοντας ότι σε λίγη ώρα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα απαντήσει στην επιστολή του ΠΦΣ, σας παραθέτουμε την απάντηση του Συλλόγου, καθώς και ένα βίντεο στο οποίο διαβητική ασθενής μιλάει για την επιβολή συμμετοχής στα αναλώσιμα του διαβήτη.  

Απάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στις δηλώσει εκπροσώπων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ 

“Με έκπληξη παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες επιθέσεις εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) εναντίον των 10.500 φαρμακοποιών που καθημερινά δίνουν αγώνα ώστε να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες διαβητικούς ασθενείς-συμπολίτες μας. 
            Οι επιθέσεις αυτές είναι απολύτως άδικες, στηρίζονται σε υπόπτως παραπλανητικά και μεγαλοποιημένα επικοινωνιακώς στοιχεία, και αφήνουν ανακριβέστατα απαξιωτική και μειωτική εντύπωση στην κοινή γνώμη για τους φαρμακοποιούς 
            Οφείλουμε να πληροφορήσουμε την κοινή γνώμη τα εξής: 
– Στα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, δυστυχώς παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μία υπόγεια απόπειρα από μερίδα πολυεθνικών εταιρειών να αισχροκερδήσουν αλλά και να δημιουργήσουν μονοπωλιακά φαινόμενα χειραγώγησης και της αγοράς αυτής. 
Υπάρχουν εταιρείες που κερδοσκοπούν ασύδοτα σε βάρος των Φαρμακείων κρατώντας ομήρους και συνάμα παραπλανώντας τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. 
Η παραπάνω νοσηρή πραγματικότητα, την οποία εμείς οι φαρμακοποιοί έχουμε πολλάκις αναδείξει και καταγγείλει μέχρι σήμερα, περιέργως αποσιωπάται τελείως από τους συγκεκριμένους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. 
– Τα Φαρμακεία είναι υγειονομικοί χώροι που πρωτίστως παρέχουν νόμιμα υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και έτσι ελέγχονται για την καταλληλότητά τους από όλες τις Αρμόδιες προς τούτο Αρχές της Πολιτείας με τρόπο εκτεταμένο και με αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. 
Πολύ αυστηρότερο και πολύ καταλληλότερο και πιο στοχευμένο από οποιαδήποτε τυχόν ιδιωτική πιστοποίηση υπάρχει διαθέσιμη. 
Και αυτό επίσης το γεγονός περιέργως αποσιωπάται πλήρως από τους συγκεκριμένους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ,  οι οποίοι υπόπτως απαιτούν μυστήριες, περιττές και κοστοβόρες ιδιωτικές πιστοποιήσεις για τα Φαρμακεία, οι οποίες δεν προβλέπονται πουθενά και σε καμία χώρα του κόσμου και από καμία νομοθεσία για τα Φαρμακεία. Αλήθεια ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετούν ; 
– Τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, που χρησιμοποιούν συστατικά προερχόμενα από το ανθρώπινο σώμα και χρειάζονται εκπαίδευση του ασθενούς και συχνή παρακολούθηση από επιστήμονα υγείας κατά τη χρήση τους σύμφωνα με τη νομοθεσία,  χορηγούνται εδώ και χρόνια αποκλειστικά από τα Φαρμακεία, όπως ακριβώς και τα φάρμακα, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας. 
Ξαφνικά όμως εδώ και μερικές ημέρες συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ισχυρίζονται πως κατ΄ αυτούς… δεν χρειάζεται (!) να είναι πλέον τόσο προληπτικά αυστηρή η νομοθεσία για την προστασία των ασθενών. 
Ισχυρισμοί που κατά σύμπτωση τυχαίνει να συμφέρουν εμμέσως τις κερδοσκοπικές βλέψεις και τα στενά μονοπωλιακά συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών παραγωγών και Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) αυτών των προϊόντων.  
Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν πλήθος στοιχείων, διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή προς τον οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον. 
Εξαιτίας των παραπάνω, και καθώς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ούτε οι ασθενείς να παραπλανούνται και να κρατούνται όμηροι υπόγειων μεθοδεύσεων σε βάρος τους, ούτε οι φαρμακοποιοί να στοχοποιούνται αδίκως για σχέδια και ενέργειες τρίτων, 

  •        Προειδοποιούμε τους συγκεκριμένους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ να πάψουν να εξυπηρετούν με τη στάση τους συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα εταιρειών,
  •        Να αρχίσουν από εδώ και πέρα να λένε όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς συμβαίνει στον χώρο του σακχαρώδους διαβήτη,
  •        Και να απέχουν στο μέλλον από δηλώσεις που παραπλανούν και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, συκοφαντούν τους φαρμακοποιούς, και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα στο σύνολό της

Παραμένουμε αμετακίνητοι στο καθήκον μας με αδιαπραγμάτευτο στόχο την εξυπηρέτηση και την ενημέρωση των ασθενών καθώς επίσης και την παροχή ορθής φαρμακευτικής αγωγής. Είμαστε υπέρ ενός ειλικρινούς και καλόπιστου διαλόγου με οποιονδήποτε φορέα, αρκεί να αποδεικνύεται στην πράξη το ενδιαφέρον του για τον ασθενή. 
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των φαρμακοποιών σε θέματα πρόληψης, διαχείριση χρονίων νοσημάτων, συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή και άλλων υπηρεσιών που παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία προς όφελος του Συστήματος Υγείας . 
 

Glykouli.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Ομάδα εργασίας στο υπουργείο Υγείας για τον σακχαρώδη διαβήτη – Με απόφαση του γενικού γραμματέα Υγείας

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου συστήνεται ομάδα εργασίας για τον σακχαρώδη διαβήτη. Σύμφωνα με την…