Η Victoza είναι η νέα ενέσιμη θεραπεία για τον παιδικό διαβήτη τύπου 2 που πήρε έγκριση από τον FDA

Η Victoza είναι η νέα ενέσιμη θεραπεία για τον παιδικό διαβήτη τύπου 2 που πήρε έγκριση από τον FDA
Η Victoza είναι η νέα ενέσιμη θεραπεία για τον παιδικό διαβήτη τύπου 2 που πήρε έγκριση από τον FDA

Στις 17 Ιουνίου, ο FDA ανακοίνωσε ότι έδωσε έγκριση σε ένα νέο φάρμακο για την θεραπεία του διαβήτη τύπου δύο σε παιδιά.
“Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής, σήμερα ενέκρινε την Victoza (liraglutide) σε ενέσιμη μορφή, για τη θεραπεία παιδιών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και είναι 10 ετών και άνω. Από το 2000 που εγκρίθηκε η μετφορμίνη για χρήση σε παιδιά με διαβήτη, η Victoza είναι το πρώτο φάρμακο, που δεν είναι ινσουλίνη, και αποκτά έγκριση για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά.”
Η έγκριση έρχεται μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου στην Ιατρική Εφημερίδα της Νέας Αγγλίας, σύμφωνα με το οποίο, σε έρευνα που διενεργήθηκε, μελετήθηκαν 66 ασθενείς που έλαβαν λιραγλουτίδη σε σχέση με μια ομάδα ασθενών που έλαβαν άλλη θεραπεία. Στην έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από την Novo Nordisk, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: στα παιδιά που έλαβαν θεραπεία με λιραγλουτίδη, μια ουσία που ήδη χρησιμοποιείται σε ενήλικες, η τιμή της A1C έπεσε κατά 0,64 μονάδες μέσα σε ένα χρόνο. Αντίθετα, στα νεαρά παιδιά που έλαβαν την άλλη θεραπεία, η τιμή της γλυκοζυλιωμένης ανέβηκε κατά 0,42.
Οι συντάκτες του ASweetlLife.org, συχνά έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για τέτοιου είδους ειδήσεις. Σίγουρα είναι θετικό το γεγονός ότι είναι πλέον διαθέσιμο ένα νέο εργαλείο για τη διαχείριση του διαβήτη, και πολλά παιδιά θα επωφεληθούν από τη λήψη αυτού του φαρμάκου σε συνδυασμό με μετφορμίνη, και ίσως να καταφέρουν να έχουν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, αποφεύγοντας τις επιπλοκές του διαβήτη.
Τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν κατά πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν μακροαγγειακή νόσο και πολλά από αυτά που λαμβάνουν μέρος στις έρευνες ανήκουν σε ομάδες ανθρώπων που έχουν μικρότερη πρόσβαση σε φρέσκο φαγητό και λιγότερο χρόνο και χρήμα ώστε να προσπαθήσουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, χρειάζονται όση βοήθεια μπορούν να βρουν. Ταυτόχρονα δεν πρέπει παραγκωνίζεται το γεγονός ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια που επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής.
Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι η παχυσαρκία είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά, έφηβους και στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης και τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μια χωρίς προηγούμενο αύξηση των κρουσμάτων, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρείται πλέον επιδημίαΗ καθημερινή ρουτίνα της συντριπτικής πλειοψηφίας των παιδιών με διαβήτη τύπου 2 δεν συμπεριλαμβάνει άσκηση και σωστή διατροφή. 
Ενώ όλοι συμφωνούν ότι η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά, φαίνεται να υπάρχει μια άγραφη συμφωνία ότι αυτές οι φυσικές και προφανείς λύσεις δεν λειτουργούν. Μια ακαδημαϊκή έκθεση που εκδόθηκε σε σχέση με τις επιλογές θεραπείας, σημείωσε τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά αλλαγής τρόπου ζωής, και παρατήρησε ότι είναι δυνατό “οι ασθενείς να μην καταλαβαίνουν τη σημασία της διατροφής, γιατί δεν είναι φάρμακο που γράφεται από τους γιατρούς.” 
 

Πηγή: ASweetLife.org

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα